Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελάτεια

Η Ελάτεια, κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας και έδρα του ομώνυμου δήμου ως την 31-12-2010. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Καλλίδρομον και βλέπει στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Κηφισού, απέναντι από τον Παρνασσό. Ο πληθυσμός της Ελάτειας σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 2.470 κάτοικοι. Μέχρι το 1916 ονομαζόταν Δραχμάνι από τον Δραχμάν Αγά, που ήταν στην περιοχή κι έδωσε κατά την τουρκοκρατία το όνομά του οπότε μετονομάστηκε σε Ελάτεια, λόγω της αρχαίας Φωκικής πόλης, της Ελάτειας που βρισκόταν στην ίδια τοποθεσία, λίγο πιο βόρεια. Ερείπια της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα.

Η αρχαία Ελάτεια

Η Ελάτεια ήταν μία από τις πιο σημαντικές πόλεις των Λοκρών που κρατούσε τα περάσματα(αρχαίο Ελατικό Πεδίο λεγόταν το στενό πέρασμα που ένωνε την αρχαία Νάρυκα, τις Θερμοπύλες και την Αρχαία Ελάτεια. Δρόμος που ακόμα υπάρχει στην περιοχή. Λόγω της θέσης της εξελίχθηκε στην σημαντικότερη πόλη των Λοκρών κι αργότερα των Φωκέων, όταν περιήλθε στην Φωκική Συμπολιτεία.
Άρθρο Νότα Κυμοθόη- Συγγραφέας. Σύμφωνα με την παράδοση που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας η Ελάτεια πήρε το όνομά της από τον μυθικό βασιλιά Έλατο, γιό του Αρκάδα[2]. Μια άλλη εκδοχή είναι η θέση της. Είναι από το Ελάα-τει-α=ελιά υπάρχει εκεί(αρχαία Δωρική ερμηνεία, από την εποχή των διασωθέντων από τον κατακλυσμό Δευκαλίωνα και Πύρρα. Το πρώτο δέντρο που αντίκρισαν ήταν οι ελιές, στις πλαγιές του Καλλιδρόμου, όπως φαίνονταν από την κορυφή της Λιάκουρας. Εκεί λοιπόν πήγαν κι ίδρυσαν τον πρώτο Ναό, προς τιμή της Αθηνάς. Διότι η πόλη υπήρχε και πριν από τον Έλατο. Ο Έλατος ήρθε πολύ αργότερα. Η Ελάτεια βρίσκεται απέναντι από τον Παρνασσό και σε αυτήν ιδρύθηκε ο πρώτος Ναός της Αθηνάς, κόρης του Δία ο ναός της Κραναίας Αθηνάς, ερείπια του οποίου υπάρχουν βόρεια της πόλης, προς το μέρος του Ζελίου.
Το 374 π.Χ. ο Θηβαίος στρατηγός Πελοπίδας πολιόρκησε την Ελάτεια με στόχο να υποτάξει τους Φωκείς και να ελέγξει την διάβαση από την συμμαχική του Θεσσαλία στην Βοιωτία. Την άμυνα της Φωκικής πόλης ανέλαβε ο στρατηγός Ονόμαρχος και κατάφερε να σώσει την πόλη[3]. Το 346 π.Χ. η Ελάτεια καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες του Φιλίππου. Ο Φίλιππός οχύρωσε την Ελάτεια και την χρησιμοποίησε ως βάση του για την εκστρατεία κατά των πόλεων της νότιας Ελλάδας. Μετά την αποχώρηση των Μακεδόνων η Ελάτεια απέκτησε πάλι τον κυρίαρχο ρόλο που είχε στην αρχαία Φωκίδα. Σύμφωνα με τις αναφορές του Παυσανία η Ελάτεια συνέχισε να αποτελεί σημαντική πόλη της περιοχής και κατά την Ρωμαϊκή εποχή [4].

Παραπομπές

↑ Πανδέκτης - Μετονομασίες
↑ Βικιθήκη Παυσανία Ελλάδος περιήγησις/Φωκικά, Λοκρών Οζόλων.
↑ Arxaiologia.gr, Άρθρο της Κατερίνας Τυπάλδου-Φακίρη
↑ Η αρχαία Ελάτεια

«Η Συγγραφέας Νότα Κυμοθόη, παρέχει αυτό από το βιβλίο της «ΕΛΑΤΕΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ» για τη ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ»

Επίσης οι φωτογραφίες είναι μια προσφορά της κ. Νότας Κυμοθόη, την οποία ευχαριστούμε θερμά γι αυτό, καθώς επίσης για το έργο της και την προσφορά της στον πολιτισμό 
Ποίημα της κ. Νότας Κυμοθόη

«Ζωγραφίζω για παιδιά γιοφύρια πύρινα

Νάρχονται απ’ όλες τις μεριές της γης

Να χτίζουν πολιτείες στην καρδιά μου

Άλλο τρόπο δε βρήκα για να ιδώ τη ζωή

Παρά μονάχα γκρεμίζοντας τα φράγματα του πόνου

Δε θα θρηνήσω για εχθρούς που με πετροβολούν

Μικρός φαντάζει ο θάνατος απ’ τη ντροπή τους

Κι εγώ κρατώ καθάριο μέτωπο στη λάσπη»

Από το βιβλίο «Φως και Σκοτάδι» της Νότας Κυμοθόη

{Η Νότα Κυμοθόη είναι Ζωγράφος και Λογοτέχνις.

Στην Ελάτεια Λοκρίδος έμαθε τα πρώτα της γράμματα

Κι είχε την τύχη να έχει καλούς γονείς κι ευλογημένους Δασκάλους}

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …