Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Σφάκα Λοκρίδας

Το χωριό αυτό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σφίγγιο. Το όνομα Σφάκα το πήρε από τους πολλούς θάμνους που έχει η περιοχή με την ονομασία Ασφάκες. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγ.Δημητρίου, η οποία χρονολογείται από το 1830. Ένα χιλιόμετρο περίπου από το χωριό βρίσκεται το Χάνι το οποίο λειτουργούσε από το 1922 έως το 1955 ως σημείο συνάντησης εμπόρων και ταξιδιωτών από την Δυτική και την Ανατολική Λοκρίδα.

Μπρόστα του απλώνεται η ευφόρη πεδιάδα του Κηφισσού. Σήμερα στο χωριό κατοικούν περίπου 100 με 120 άτομα. Οι Σφακαίοι είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι σε κάθε επισκέπτη. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι και ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και με την κτηνοτροφία. Το όνομα Σφάκα το πήρε από το έτος 1830. Πριν ονομαζόταν Καμάρι. Στους γύρω λόφους που περιτριγυρίζουν το σημερινό χωριό ήταν μαντριά με διάφορες ονομασίες όπως Κάτω χωριό, Χάνι, Παλιό χώρι, Παλιά Σφάκα. Με τον καιρό, λόγω καιρικών συνθηκών και των σεισμών οι κάτοικοι ενώθηκαν όλοι μαζί και έχτισαν τα σπίτια τους το ένα δίπλα στο άλλο. Το όνομα Σφάκα το πήρε από τους πολλούς θάμνους που έχει η περιοχή με την ονομασία Ασφάκες.

Η Σφάκα ανήκε στο Δήμο Ελάτειας και σήμερα στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας. Πριν το Καποδιστριακό νόμο ήταν κοινότητα με Δημοτικό σχολείο και ενορία. Σήμερα το σχολείο δε λειτουργεί. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Δημητριου, η οποία χρονολογείται από το 1830. Το 1894 με το με το μεγάλο σεισμό στο ρήγμα της Αταλάντης καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά οι κάτοικοι με το υστερημα τους την ξανάχτισαν.

Η Σφάκα είναι ιστορικό χωριό με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Το κυριότερο, ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Ένα χιλιόμετρο περίπου δυτικά από το χωριό βρίσκεται το Χάνι (κατάλυμμα του Μπλατσούρα). Από το 1886 που έγινε ο δρόμος Αταλάντης-Λειβαδειάς, το Χάνι έγινε τοπος συναντήσεως εμπόρων και ταξιδιωτών. Εκεί έρχονταν έμποροι από Λιβαδεια, Αράχωβα, Δαδί (Αμφίκλεια), Τιθορέα από τη μια μεριά και από Αταλάντη, Ζέλι, Καλαπόδι, Μαλεσίνα από την ανατολική Λοκρίδα και αντάλασαν τα προίοντα τους. Δεν υπήρχαν τότε αυτοκίνητα και τηλέφωνα για να μπορούν οι άνθρωποι να μικραίνουν τις αποστάσεις. Αναγκαζόντουσαν να συναντιούνται στο Χάνι του Μπλατσούρα. Εκεί τους περίμενε και τους προσέφερε φιλοξενία ο Χαράλαμπος Μπλατσούρας με τη γυναίκα του την κυρά-Παναγιού μια άξια γυναίκα. Ο Χαράλαμπος φρόντιζε τα ζώα που έσερναν τα κάρα, που μετεφεραν τα πραγματα τους. Αυτή η πρόσχαρη και άξια γυναίκα η κυρά Παναγιου είχε αναλάβει να μαγειρεύει για τους ταξιδιώτες και να τους προσφέρει κατάλυμα για να μείνουν. Ήταν καλή νοικοκυρά και προπάντων καλή μαγείρισα όπως ομολογούσαν οι περαστικοί. Το Χάνι λειτούργησε από το έτος 1922 εώς το 1955.
Καμάρι
Το Καμάρι βρίσκεται 3 χιλιόμετρα περίπου δυτικά του Καλαποδίου στη σημερινή τοποθεσία Καμάρα της Σφάκας. Ήταν το 13ο αιώνα μεγάλο καθαρά Ελληνικό χωριό με την πρώτη χριστιανική εκκλησία, τον Αι Γιώργη που σώζεται μέχρι σήμερα με τις πολλαπλές τοιχογραφίες. Εξαφανίστηκε το 17ο αιώνα. Το 1466 είχε 43 νοικοκυριά.
(http://www.sfaka.gr)
(http://www.dimos-elateias.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ