Η Κάτω Τιθορέα

Η Κάτω Τιθορέα είναι κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας και πρωτεύουσα του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας.
Είναι δήμος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την 1η Ιανουαρίου 2011. Πρρέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αμφίκλειας , Ελάτειας και Τιθορέας. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 493,5 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 14.395 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Η Κάτω Τιθορέα, ως πρωτεύουσα του Δήμου, με 2700 περίπου κατοίκους, προσφέρει διοικητικές υπηρεσίες, μαγαζιά, αλλά και χώρους διασκέδασης, όπως καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η πόλη της Κάτω Τιθορέας βρίσκεται 1.30' από την Αθήνα, και είναι προσβάσιμη με αρκετά μεταφορικά μέσα, μιας και διασχίζεται από την Παλαιά Εθνική Οδό, και προσεγγίζεται από το σιδηροδρομικό δίκτυο, από τον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην πόλη.
Πολλές είναι επίσης οι πολιτισμικές δραστηριότητες της Κάτω Τιθορέας. Δύο από τους σημαντικότερους θεσμούς είναι ο Σύλλογος Γυναικών, που κάθε χρόνο πραγματοποιεί κοινωνικά δρώμενα, καθώς και το ετήσιο περιοδικό που εκδίδεται από τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, η Μαθητική Ηχώ.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η ιστορία αναφέρει ότι πριν τους Μηδικούς Πολέμους στην περιοχή υπήρχαν οι πόλεις Νέων (σημερινή Τιθορέα) και οι Πεδιείς (σημερινή Κάτω Τιθορέα) που κάηκαν από το στρατό του Ξέρξη.
Το εκτεταμένο επιφανειακό υλικό, το πλήθος των τάφων, οι αρχαϊκές ταφικές επιγραφές και τα νομισματικά ευρήματα μέσα και ανατολικά από την Κάτω Τιθορέα (Κηφισσοχώρι) αποτελούν ισχυρές αποδείξεις για την ύπαρξη μιας πόλεως που έζησε πριν από τον 2ο Ιερό πόλεμο και που σύμφωνα με τη σειρά απαριθμήσεως την Φωκικών πόλεμων από τον Ηρόδοτο θα πρέπει να ήταν οι Πεδιείς.
Η Κάτω Τιθορέα εμφανίζεται στους νεότερους χρόνους, ως Καλύβια της Τιθορέας (Βελίτσας), μετονομάζεται σε Κηφισσοχώρι το 1912 και τη σημερινή ονομασία της έχει από το 1955.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπηστην Κάτω Τιθορέα.
Παλαιά Μηχανή σιδηροδρομικού συρμού στο σταθμό της Τιθορέας.
Γέφυρα Μαγούλας και προϊστορικός συνοικισμός στον γήλοφο.
Πλάτανος της Αγίας Μαρίνας χαρακτηρισμένος διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας Βυζαντινής περιόδου στην Αγία Μαρίνα.
Γούρνες Αγίας Μαρίνας.
Κάστρο Αγίας Μαρίνας.
Ελατόδασος σε περιοχές Χουμπάου Αγίας Μαρίνας με δασικό δρόμο πρόσβασης στις ομώνυμες πηγές.
Το Εξωκλήσι της Παναγίας στις πηγές του Καλλιδρόμου.
Αρχαιολογικά Ευρήματα λουτρών ρωμαϊκών χρόνων και υπεραιωνόβια δέντρα στο Μόδι.
Η Κάτω Τιθορέα είναι από τις λίγες κωμοπόλεις στην Ελλάδα που παρουσιάζουν αυξανόμενο πληθυσμό και αυτό φυσικά οφείλεται στην εξαιρετική γεωγραφική της θέση (πληθυσμός 1971: 1625 κάτοικοι, το 1981: 2051 και το 1991: 2825).
Σ’ όλη την περιοχή της Κάτω Τιθορέας γίνονται πολλές θρησκευτικές πανήγυρεις με παραδοσιακές ορχήστρες στις γιορτές, της Αγίας Μαρίνας 17 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής 26 Ιουλίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος 6 Αυγούστου και της κοίμησης της Θεοτόκου 15 Αυγούστου.

e-tithorea.gr
ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη