Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Τότε αγαπούσαμε τα χωριά μας..."

Του Μανόλη Παντινάκη:   Πόσο σημαντική ήταν η προσφορά ενός κοινοτικού γραμματέα πριν ακόμη σαρώσει το θεσμό ο Καποδίστριας και μετέπειτα ο Καλλικράτης; Ο γραμματέας, κατά την στοιχειοθετημένη άποψη των κατοίκων στις πρώην κοινότητες, είχε πολύτιμη συμβολή σε κοινωφελή έργα και ανάπτυξη. Την Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, το χωριό του, υπηρέτησε για τέσσερις δεκαετίες σχεδόν, ο Ανδρέας Κανακάκης 91 χρονών σήμερα, από τη θέση του γραμματέα (1952-1990), ενώ για οκτώ χρόνια χρημάτισε και αντιπρόεδρος της κοινότητας με πρόεδρο τον Γιώργη Πετρακάκη.

Κάνοντας ένα λιτό απολογισμό της πολύχρονης προσφοράς του, θα πει: "Μου άρεσε να προσφέρω στο χωριό μου γιατί το αγαπούσα και το αγαπώ. Επί προεδρίας Διογένη Βαβουράκη για 18 συνεχόμενα χρόνια, κάναμε σπουδαία  πράγματα και από κανένα δεν αμφισβητούνται. Χρηματοδοτούσε, βέβαια, επαρκώς το Κράτος, τότε, έργα στις κοινότητες για 30 χρόνια από το 1960 έως το 1990…"

-Ναι, αλλά  το χωριό σας  καταστράφηκε ολοσχερώς από τα γερμανικά στρατεύματα…

"Δεν μας διαφεύγει αυτό, όμως όλοι οι χωριανοί εργάστηκαν για την ανασυγκρότηση της Κρύας  Βρύσης. Οι  άνθρωποι για να συνέλθουν από την καταστροφή  και τις εκτελέσεις των  χωριανών μας, χρειάστηκε να περάσουν πέντε-έξι χρόνια . Δεν μπορείς να καταλάβεις! Από το  '50 και μετά οι τριακόσιοι κάτοικοι που υπήρχαν τότε, έπεσαν μ ε τα μούτρα  στη δουλειά αγαπημένα και μονιασμένα και στα καμένα ξανάχτισαν τα σπιτικά τους…"

- Να μας πείτε για τους αιρετούς των δικών σας χρόνων;


"Είμαι απόλυτος και σας λέω ότι οι πρόεδροι της κοινότητας που γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί  τους ήταν μιας άλλης πάστας. Δεν ζητούσαν τα αξιώματα για να κάνουν εφέ αλλά για να προσφέρουν και να καλυτερέψουν τη ζωή των συγχωριανών τους. Ύστερα εδώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά γιατί εμείς προερχόμαστε από μια καταστροφή του πολέμου, με πόνο ,δυστυχία και εξαθλίωση…"


- Κάνοντας τώρα αυτοκριτική στη σαραντάχρονη θητεία σας, αισθάνεστε ότι επιτελέσατε το χρέος σας;


"Προσπάθησα  για το καλύτερο του χωριού μου. Δεν λέω ότι κι εγώ, ως άνθρωπος  δεν έκανα λάθη. Σίγουρα έκανα ,όμως έχω τη  συνείδησή μου πεντακάθαρη! Προσπαθούσα να είμαι αμερόληπτος, εργατικός και συνεργάσιμος με τον πρόεδρο προς όφελος των  κατοίκων. Αγάπησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αγωνίστηκα για τον θεσμό…"


- Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τον Καλλικράτη;


"Νομίζω πως αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως στις μέρες μας δε διοχετεύονται  χρηματοδοτήσεις και τα έργα έχουν παγώσει. Είμαστε σε άσχημους καιρούς. Το βέβαιο είναι, πως όταν αρχίσουν να εισρέουν ξανά κονδύλια στην περιφέρεια, η ανάπτυξη που θα έλθει θα είναι μεγάλη, φτάνει να γυρίσει ο κόσμος στα χωριά. Οι δήμαρχοι πρέπει να δείξουν προθυμία και εργατικότητα…"-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ