"Τότε αγαπούσαμε τα χωριά μας..."

Του Μανόλη Παντινάκη:   Πόσο σημαντική ήταν η προσφορά ενός κοινοτικού γραμματέα πριν ακόμη σαρώσει το θεσμό ο Καποδίστριας και μετέπειτα ο Καλλικράτης; Ο γραμματέας, κατά την στοιχειοθετημένη άποψη των κατοίκων στις πρώην κοινότητες, είχε πολύτιμη συμβολή σε κοινωφελή έργα και ανάπτυξη. Την Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, το χωριό του, υπηρέτησε για τέσσερις δεκαετίες σχεδόν, ο Ανδρέας Κανακάκης 91 χρονών σήμερα, από τη θέση του γραμματέα (1952-1990), ενώ για οκτώ χρόνια χρημάτισε και αντιπρόεδρος της κοινότητας με πρόεδρο τον Γιώργη Πετρακάκη.

Κάνοντας ένα λιτό απολογισμό της πολύχρονης προσφοράς του, θα πει: "Μου άρεσε να προσφέρω στο χωριό μου γιατί το αγαπούσα και το αγαπώ. Επί προεδρίας Διογένη Βαβουράκη για 18 συνεχόμενα χρόνια, κάναμε σπουδαία  πράγματα και από κανένα δεν αμφισβητούνται. Χρηματοδοτούσε, βέβαια, επαρκώς το Κράτος, τότε, έργα στις κοινότητες για 30 χρόνια από το 1960 έως το 1990…"

-Ναι, αλλά  το χωριό σας  καταστράφηκε ολοσχερώς από τα γερμανικά στρατεύματα…

"Δεν μας διαφεύγει αυτό, όμως όλοι οι χωριανοί εργάστηκαν για την ανασυγκρότηση της Κρύας  Βρύσης. Οι  άνθρωποι για να συνέλθουν από την καταστροφή  και τις εκτελέσεις των  χωριανών μας, χρειάστηκε να περάσουν πέντε-έξι χρόνια . Δεν μπορείς να καταλάβεις! Από το  '50 και μετά οι τριακόσιοι κάτοικοι που υπήρχαν τότε, έπεσαν μ ε τα μούτρα  στη δουλειά αγαπημένα και μονιασμένα και στα καμένα ξανάχτισαν τα σπιτικά τους…"

- Να μας πείτε για τους αιρετούς των δικών σας χρόνων;


"Είμαι απόλυτος και σας λέω ότι οι πρόεδροι της κοινότητας που γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί  τους ήταν μιας άλλης πάστας. Δεν ζητούσαν τα αξιώματα για να κάνουν εφέ αλλά για να προσφέρουν και να καλυτερέψουν τη ζωή των συγχωριανών τους. Ύστερα εδώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά γιατί εμείς προερχόμαστε από μια καταστροφή του πολέμου, με πόνο ,δυστυχία και εξαθλίωση…"


- Κάνοντας τώρα αυτοκριτική στη σαραντάχρονη θητεία σας, αισθάνεστε ότι επιτελέσατε το χρέος σας;


"Προσπάθησα  για το καλύτερο του χωριού μου. Δεν λέω ότι κι εγώ, ως άνθρωπος  δεν έκανα λάθη. Σίγουρα έκανα ,όμως έχω τη  συνείδησή μου πεντακάθαρη! Προσπαθούσα να είμαι αμερόληπτος, εργατικός και συνεργάσιμος με τον πρόεδρο προς όφελος των  κατοίκων. Αγάπησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αγωνίστηκα για τον θεσμό…"


- Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τον Καλλικράτη;


"Νομίζω πως αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως στις μέρες μας δε διοχετεύονται  χρηματοδοτήσεις και τα έργα έχουν παγώσει. Είμαστε σε άσχημους καιρούς. Το βέβαιο είναι, πως όταν αρχίσουν να εισρέουν ξανά κονδύλια στην περιφέρεια, η ανάπτυξη που θα έλθει θα είναι μεγάλη, φτάνει να γυρίσει ο κόσμος στα χωριά. Οι δήμαρχοι πρέπει να δείξουν προθυμία και εργατικότητα…"



-->
Νεότερη Παλαιότερη