Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ετοιμάζεται το πιο σημαντικό (τοπικό) μουσείο του κόσμου!

Το νέο Mουσείο Ηρακλείου σιγά σιγά αποκαλύπτεται στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες αφού μετατράπηκε από σπουδαίο τοπικό σε ένα σύγχρονο διεθνών προδιαγραφών μουσείο! Μετά τις δύο αίθουσες που παραδόθηκαν πριν λίγο καιρό και είναι επισκέψιμες τώρα είναι σχεδόν έτοιμη και θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες στον α’ όροφο και η αίθουσα των σημαντικών τοιχογραφιών!

Μπήκαμε στις αίθουσες που κατασκευάζονται τώρα και πραγματικά είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Η αίθουσα των τοιχογραφιών είναι έτοιμη και είναι θέμα ημερών να παραδοθεί. Παντού νέες και μοντέρνες προθήκες, συστήματα ασφαλείας και άνεση στην περιήγηση. Μια πραγματική σύγχρονη πρόταση για μουσείο...

Και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν 12+12 αίθουσες. Πρόκειται για το υπόλοιπο μέρος του ορόφου, που θα εκτίθενται τα ελληνορωμαϊκά αντικείμενα, ενώ το ισόγειο - που θα παραδοθεί με την ολοκλήρωση - θα φιλοξενεί τα μινωικά αντικείμενα.

Όλα δείχνουν πλέον ότι είναι εφικτή η πλήρης επαναλειτουργία του μουσείου το καλοκαίρι του 2013.

«Άξιζε τον κόπο!» λένε όλοι στο μουσείο. Αρχαιολόγοι, εργάτες, τεχνικοί, ακόμη και οι άνθρωποι της κατασκευαστικής εταιρείας για τον χρόνο που πήρε και παρά τις καθυστερήσεις -6 χρόνια το μουσείο ήταν επί της ουσίας κλειστό!
Ήδη και ο ενθουσιασμός των ξένων από τις πρώτες αίθουσες που δόθηκαν είναι μεγάλος.

Στην πρώτη αίθουσα φιλοξενείται η Συλλογή των Γλυπτών που αποτελείται από εκθέματα της Αρχαϊκής-Κλασικής περιόδου και στη δεύτερη αίθουσα γλυπτά της Ελληνιστικής- Ρωμαϊκής περιόδου. (Παράλληλα συνεχίζει να λειτουργεί στο κτίριο επέκτασης η Προσωρινή Έκθεση με τα σημαντικότερα εκθέματα).

Να θυμίσουμε ότι βρίσκονται σ' εξέλιξη δύο εργολαβίες, η μία χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης και η άλλη από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΠΑΝ.

Το κτίριο, όπου στεγάζεται το μουσείο κατασκευάσθηκε μεταξύ των ετών 1937 και 1940 (το αρχικό είχε πληγεί από σεισμό) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας βρισκόταν η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου, που καταστράφηκε από σεισμό το 1856. Θεωρείται αντισεισμικό και αποτελεί σημαντικό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα, βραβευμένο με έπαινο Bauhaus στο Μεσοπόλεμο.

Μεταξύ των σημαντικότερων εκθεμάτων είναι:

• O Δίσκος της Φαιστού, πήλινος δίσκος με άγνωστη γραφή και στις 2 πλευρές του, που βρέθηκε στο μινωικό ανάκτορο της Φαιστού.

• Θεές των Όφεων, ειδώλια της χθόνιας "θεάς των όφεων" από φαγεντιανή του 17ου αιώνα που προέρχονται από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.

• Αγγείο από ορυκτό κρύσταλλο από το ανάκτορο της Zάκρου.

• Αγγείο σε σχήμα κεφαλής Ταύρου από το ανάκτορο της Κνωσού.

• Tοιχογραφία με ταυροκαθάψια από το ανάκτορο της Kνωσού.

• Tο χρυσό δακτυλίδι από την Κνωσό. Το δαχτυλίδι εικονίζει γυναίκες σε εκστατικές χορευτικές στάσεις, μέσα σε λιβάδι
με κρίνα. H μικρή μορφή ερμηνεύεται σαν θεότητα που κατεβαίνει από τον ουρανό, ενώ υπάρχουν επίσης σύμβολα ματιού και φιδιών. Το δαχτυλίδι αυτό θεωρείται αριστούργημα της μινωικής χρυσοχοΐας.

• Καμαραϊκό αγγείο, πήλινη "καρποδόχη" (φρουτιέρα) από το ανάκτρο της Φαιστού.

• Oμοίωμα μικρού ναού από τις Αρχάνες, που στο εσωτερικό του υπάρχει γυναικείο ειδώλιο, ίσως κάποιας θεάς, με υψωμένα χέρια. Στη στέγη πλαστικές μορφές λάτρεων και ζώου.-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ