Ίδρυση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Ίδρυσης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνη, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο Λιδωρίκι, παρουσία της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπης Γερακούδη. Στην ημερίδα παρευρέθησαν Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες των Δήμων, Amal από τη Σουηδία, Commune of Molveno από την Iταλία, Siofok από την Ουγγαρία, Λάρνακα και Παραλιμνίου από την Κύπρο, των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης από την Κύπρο, Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο οικοδεσπότης Δήμος Δωρίδος.
 Σε ιδιαίτερη ενότητα ο κάθε Δήμος και Κοινότητα παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τις περιοχή του, τα προβλήματα, καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαχείριση των λιμνών, τις κοινές κατευθύνσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδάτινου στοιχείου, αλλά και την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών. Από την πλευρά της η κ. Γερακούδη, στη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε τα εξής: «Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνη, μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους Δήμους που συμμετέχουν σε αυτό. 
 Η προστασία των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών τους, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ευαισθητοποίηση των δημοτών σας σε αυτά τα θέματα, μόνο κέρδη μπορούν να αποφέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις περιοχές σας. Μπορεί κάθε περιοχή να έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα. Μπορεί να χρειαστούν διαφοροποιημένες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη σημερινή χρήση των λιμνών σας, αλλά πιστεύω ότι το κεντρικό ζητούμενο για όλους μας είναι να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε μέσα από την υλοποίηση των καλύτερων πρακτικών, τις όποιες δυνατότητες για επιπλέον αναπτυξιακές ευκαιρίες.» 
 Ταυτόχρονα εξέφρασε την υποστήριξη της στην προσπάθεια αυτή λέγοντας: «Σήμερα οφείλουμε να κάνουμε μια καινούργια εκκίνηση και από αυτή την άποψη θεωρώ πολύ σημαντική την προσπάθεια που κάνετε. Όταν όμως κλείσουν τα φώτα αυτής της συνάντησης οφείλουμε – ο καθένας μας από τη θέση που έχει- να δουλέψουμε προκειμένου να υπάρξουν κοινές και υλοποιήσιμες προτάσεις, με άξονα τις δυνατότητες που υπάρχουν – τις περιορισμένες – από το κράτος, προκειμένου να μη μείνουν στα χαρτιά αλλά να πραγματοποιηθούνε άμεσα. 
 Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο μπορείτε το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της χώρας , που δεν είναι άλλο από το ΕΣΠΑ και βεβαίως να θυμόμαστε ότι υπάρχουν σημαντικές δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ». Θα περιμένω με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας αλλά και θα παρακολουθώ την εξέλιξη της κίνησης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνη. Είναι δεδομένο ότι σαν Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είμαι σύμμαχος σας σε αυτή την προσπάθεια. Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα δώσω κάθε δυνατή βοήθεια.» Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Παναγιώτα Γαζή, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Αλιάρτου, κ. Γεώργιος Ντασιώτης, ο πρώην Δήμαρχος Αλίμου Αττικής κ. Βασίλης Ξένος με την ιδιότητα του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ, ο κ. Δημήτρης Αποστόλου Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, η κ. Αθανασία Ψάλτη Προϊσταμένη Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, ο Διοικητής του Α.Τ Λιδωρικίου κ. Γεώργιος Καραχάλιος, ο Δασάρχης Λιδωρικίου κ. Παναγιώτης Μανιτάρας, καθώς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Συλλόγων. 
 Στο τέλος της ημερίδας υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες. ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ «Σήμερα 4 Οκτωβρίου 2012 στο Λιδωρίκι τα μέλη του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, με κοινό στοιχείο την ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών λιμνών στις περιοχές τους και με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπογράφουν την παρούσα διακήρυξη με την επιθυμία για την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πέρα από τον τομέα της διαχείρισης των λιμνών και στο επίπεδο του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας. Γι’ αυτό, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην ειρήνη και στην ευημερία των κατοίκων τους, οι παραπάνω Δήμοι αποφάσισαν να συσφίξουν την φιλία των αντίστοιχων πόλεων και κοινοτήτων τους για την διατήρηση μόνιμων δεσμών μεταξύ τους, διευκολύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων τους, επικυρώνοντας την αρχή για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία θεωρείται απαράβατη και αναφαίρετη. Αναγνωρίζοντας ότι η αυξανόμενη ανεξαρτησία των διαφόρων κοινωνιών επιβάλλει μια δημοκρατική τάξη, η οποία αποτελεί τη βάση για ουσιαστική ειρήνη. Πεπεισμένοι ότι οι δεσμοί που θα αναπτυχθούν θα ενώσουν τoυς πολίτες των Δήμων μας και θα αποτελέσουν ένα θεμελιώδες στοιχείο για την πορεία προς την ανάπτυξη της συμμετοχής του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά προωθώντας έτσι μια ανθρώπινη κοινωνία. 
 Δεσμευόμαστε Με βάση τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Δήμων μας, Να διατηρούμε τους μόνιμους δεσμούς μεταξύ των Δήμων μας, προκειμένου να προωθούμε το διάλογο, να ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας και να εκτελούμε όλες τις από κοινού δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την αμοιβαία βελτίωση σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας, Να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των συμπολιτών μας, προκειμένου να διασφαλίζουμε, μέσω της καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και αποτελεσματικής συνεργασίας, το αληθινό πνεύμα της αδελφοσύνης, για την κοινή πλέον πορεία μας, Να ενεργούμε με βάση τους κανόνες της φιλοξενίας, σεβόμενοι τις διαφορές μας, σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, προκειμένου οι συναντήσεις πολιτών αδελφοποιημένων Δήμων να προωθούν τη συμμετοχή κάθε πολίτη στο διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της δομημένης συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών, Να προάγουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και το κράτος δικαίου, μέσω των ανταλλαγών και της συνεργασίας μας, Να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, στην υποστήριξη της επιτυχίας αυτής της σημαντικής δέσμευσης για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία που συνίσταται στην ενότητα του δικτύου πόλεων με Λίμνες.»-->
Νεότερη Παλαιότερη