Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Καρακάξα: Η πανέξυπνη κλέφτρα"

ΚΑΡΑΚΑΞΑ
[Η πανέξυπνη κλέφτρα]
Πεζός λόγος: Τάκης Ευθυμίου
Ποιητικός λόγος: Γιάννης Σαντάρμης
Κάποτε, λέει μια λαϊκή αφήγηση, το ελάττωμα της καρακάξας να κλέβει οτιδήποτε της γυαλίζει έγινε αιτία να διαλυθεί ένα συνοικέσιο. Ήταν δυο αρραβωνιασμένοι, που αγαπιούνταν πολύ. Μια μέρα, ο μνηστήρας ήταν στο σπίτι της καλής του και θέλοντας να πλύνει τα χέρια του για φαγητό, ακούμπησε κάπου πρόχειρα το δαχτυλίδι του, που ήταν οικογενειακό κειμήλιο. Μια καρακάξα, που σύχναζε στο σπίτι, το αντιλήφθηκε και με επιτήδειο τρόπο το εξαφάνισε στην κρυψώνα της. Δεν την πήρε είδηση κανένας.
Ο αρραβωνιαστικός απέδωσε την κλοπή στη μνηστή του και στους δικούς της, έφυγε ενοχλημένος, διέκοψε οριστικά τη σχέση του και μάλιστα αναχώρησε για μακρινή χώρα. Πέρασαν είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια, γέρασαν και οι δυο ανύπαντροι και μόνον τότε κατάφερε να τον ανακαλύψει η μνηστή του στα ξένα και να του αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό. Λίγο μετά το περιστατικό, παρακολούθησαν την κλέφτρα καρακάξα και ανακάλυψαν την κρυψώνα της. Η κόρη είδε το δαχτυλίδι, αλλά δεν το πήρε απ’ τη φωλιά. Επέστρεψε ο ξενιτεμένος. Εκεί, ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα, βρήκαν και το δαχτυλίδι του μνηστήρα! Ύστερα από τόσα χρόνια, αφού λύθηκε η παρεξήγηση, αντάμωσαν ξανά και έζησαν μαζί την υπόλοιπη ζωή τους.

Η ΑΝΤΡΟΧΩΡΙΣΤΡΑ
Όλο τριγυρνά στο σπίτι
μέσα η κράγκα απ’ την αυγή,
μέχρι τον αποσπερίτη,
μέχρι τ’ άστρο αυτό να βγει.

Κλέβει κάθ’ ένα στολίδι,
κλέφτρα είναι από παλιά,
κλέβει και το δαχτυλίδι
και το σέρνει στη φωλιά.

-Πού ’ναι, αρραβωνιάρα, η ζάβα,
δεν τη βρήκα πουθενά.
-Δώθε τράβα, κείθε τράβα,
ξανά ψάξε και ξανά.

Τόση οργή τον έχει πάρει,
τόσος λογισμός κακός,
που φυγείς ανοί ποδάρι
ο αρραβωνιαστικός.
Χρόνια μες στη θύμησή του
η καλή του τον βαρεί,
χρόνια και η λεγάμενή του
πίσω τον εκαρτερεί.

Απ’ τα ξένα τώρα φθάνει,
μα έχει η ναι ένα μυστικό,
πριν να βάλουνε στεφάνι,
πριν το γάμο το γλυκό.

Του θριάμβου σει τα σείστρα,
με θριάμβου λέει λαλιά.
-Να τη, η κράγκα η αντροχωρίστρα,
με τη ζάβα στη φωλιά!

Από το έργο: «Φυτά-Πουλιά & Ζώα του τόπου μας-
Μύθος & Λαϊκή Παράδοση»Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …