Το πανέμορφο Νυμφαίο της Φλώρινας

Το όμορφο Νυμφαίο του Νομού Φλώρινας βρίσκεται πάνω στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μ. Πρόκειται για έναν απόΝ. Φλώρινας - Νυμφαίο τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

Το χωριό ονομαζόταν Νιβεάστα, βλάχικη ονομασία που κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τη φράση Ni vista, που σημαίνει αόρατο, λόγω της τοποθεσίας του. Το 1928 μετονομάστηκε σε Νυμφαίο. Πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει μια πλούσια και σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη του οικονομική άνθηση, από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι Νεβεσκιώτες έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή.

Τα χρόνια μετά τον πόλεμο, το Νυμφαίο δεν γλίτωσε από τη «νόσο» της εγκατάλειψης των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών της Ελληνικής περιφέρειας. Και σήμερα, θα ήταν πιθανότατα ένας ακόμα ερειπωμένος οικισμός, εάν ορισμένοι κάτοικοί της δεν αποφάσιζαν να κάνουν μια προσπάθεια αναδημιουργίας του χωριού. Βρήκαν χρηματοδότες, ευαισθητοποίησαν και άλλους συντοπίτες τους και κατάφεραν να ξαναχτίσουν πολλά από τα ερειπωμένα σπίτια, να ανακαινίσουν τα παλιά αρχοντικά, να διαμορφώσουν τα περίτεχνα καλντερίμια και να δημιουργήσουν μερικούς σπουδαίους ξενώνες, αφού για να έχει ζωή ο τόπος θα έπρεπε οι άνθρωποι να έχουν κίνητρο για να μείνουν, θα έπρεπε να έχουν, δηλαδή επαγγελματική προοπτική.

Έτσι από το 1990 κι έπειτα το χωριό έχει αναγεννηθεί και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς αλλά και απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στο περιβάλλον. Ο ήπιος τουρισμός δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας και αύξησε το οικογενειακό εισόδημα.

Την ανάπτυξη του Νυμφαίου βοηθά και η σύγχρονη υποδομή σε εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, αποχέτευσης, ύδρευσης, λιθόστρωτοι δρόμοι κι μια σειρά από άλλα έργα όπως υπαίθριος σταθμός αυτοκινήτων, περιφερειακή οδός κυκλοφορίας, γήπεδα, μονοπάτια για ιππασία - περίπατο κ.ά.


Το χωριό από ψηλά

Στο Νυμφαίο υπάρχει το κέντρο προστασίας της καφέ αρκούδας "Ο Αρκτούρος"


Παραδοσιακοί λιθόστρωτοι δρόμοι

Στο χωριό λειτουργούν επίσης:

συνεδριακό κέντρο

ιππικός όμιλος

ο αστικός συνεταιρισμός γυναικών "Η Νύμφη" (που παράγει και πουλά παραδοσιακά προϊόντα)

το ευρωπαϊκό κέντρο προστασίας της καφέ αρκούδας "Ο Αρκτούρος"

Πέντε παραδοσιακοί ξενώνες

Εστιατόρια

Κοινοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης κ.ά.

Σήμερα η ανάπτυξη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και οι εποχές που το χωριό απειλούνταν από την ερήμωση και την εγκατάλειψη μοιάζουν μακρινές. Το 2000 μάλιστα τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διάκριση της αναγέννησης χωριού.

Υποδέχεται κάθε χρόνο 50.000 επισκέπτες και έχει εξελιχθεί πλέον σε δημοφιλή τόπο αναψυχής.


Πηγές:

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΟικοΚαθημερινής 11-3-2006)

Ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org/ (Λήμμα: Νυμφαίο Φλώρινας)

http://geogr.eduportal.gr/senaria/population_gr/nymfaio.htm

Εικόνες: digital-camera.gr, nature.desktopnexus.com, lastoffertravel.gr, expressholidays.blogspot.com, flickr.com/photos


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη