Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ποιητής Θανάσης Γκαρίλας


ΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ ΓΕΜΑΤΟ ΧΥΜΟΥΣ ΜΕ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΛΥΡΙΚΟ ΣΤΟΧΑΣΜΟ

Τα  ποιήματα του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΡΙΛΑ  λειτουργούν  προς την κατεύθυνση της δικής του  ευαισθησίας: Μιας ευαισθησίας η οποία διοχετεύει το λογοτεχνικό της αρχέτυπο σε ένα αμιγώς νεωτερικό καλούπι, στην απεικόνιση ενός εγγενώς ρηγματικού και θραυμαστικού κόσμου, όπου το συλλογικό τραύμα κινείται ευθύς εξ αρχής σ’ ένα πεδίο βάθους, για να παραχωρήσει  την πρωταγωνιστική θέση στις αναζητήσεις και στα πάθη του εγώ.
Η ζωή με τα «όλα της» και ο «καμουφλαρισμένος» έρωτας σε συνδυασμό με τις μνήμες των παιδικών χρόνων, αλλά και με μια ισχυρή αίσθηση της δύναμης των πραγμάτων  να χάνουν το βάρος και τη σημασία τους, αποτελούν τους πυλώνες της τέχνης του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΡΙΛΑ που εκφράζεται πάντα με μιαν εντελώς αντιδιακοσμητική και αντιδραματική  μέθοδο, διεγείροντας έτσι στο έπακρον τις συγκινησιακές μας χορδές.
Αγαπά την ηρεμία, τη γη και την ελευθερία της πατρίδας μας και δεν θα την αντάλλασε ούτε με τα πιο πολυτελή διαμερίσματα της Αθήνας. Ζει απλά και δημιουργεί. Αυτό είναι και η πολυτέλειά του.
Είχα  την τύχη να παρακολουθήσω  θεατροποιημένα την  Πέμπτη σειρά βιβλίων  του με τίτλους  «αθέριστη πεδιάδα», «να χαίρεσαι να φεύγεις» που εκδόθηκε τον  Οκτώβριο του 2010, στο  θέατρο «ΕΛΠΙΔΑ» (πλατεία Βικτωρίας). ΜΑΓΕΥΤΗΚΑ !!!  Σεμνή και σοβαρή παρουσίαση, όλο ουσία και νοήματα. Σας δίνω μερικά δείγματα γραφής του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΡΙΛΑ, ποιήματά του που με … ταξίδεψαν.

                              ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ (Δημοσιογράφος)

ΜΕΣΑ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
Μέσα  από τους μήνες  ο καιρός κρατά  μαχαίρι
Κι  αυτό το σπίτι δε χωράει τώρα δυο.
Μπαίνουνε βγαίνουν οι νυχτιές  και στο καρτέρι
Έχουνε  βγει για τη ζωή  μας χίλιοι δυο.
-«-
Παραμονεύουν  στη γωνιά δυο-τρεις  ανέμοι
Και το κλειδί στέκει βαρύ στη κλειδωνιά.
Ήρθαν οι φίλοι απ’ αρχή σημαδεμένοι
Και συ τραβάς για το λημέρι του φονιά.
-«-
Βυθά  τα σπίτια σα σιωπή  παλιό αγιάζι
Και στο λυχνάρι το φυτίλι έχει σωθεί.
Κι  απόψε κάποιος  με το θάνατο πλαγιάζει
Κι  αυτός που πίστεψε  πολύ έχει χαθεί.
ΜΕ  ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ
Σωριασμένη  στα πόδια της  πέτρινης γέφυρας.
Δε  μπορούσε κανείς να τη βοηθήσει.
Τα  είχε όλα. Με εξαίρεση τη μοναξιά.
ΓΚΑΡΙΛΟΧΟΣ  – ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ*
Στις  εκβολές της πόλης
Στο μικρό καταρράχτη ,
Τινάζω
Τη  σκόνη της εκστρατείας.
Ξεβγάζω τη σκουριά
Της πανοπλίας.
Η ουλή στο μέτωπο έκλεισε.
Χάθηκαν τρία χειρόγραφα…
*ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ  (680-630 π.Χ.): Λυρικός  ποιητής από την  Πάρο, εφευρέτης της  Ιαμβικής ποίησης.  Ταυτόχρονα μισθοφόρος  – πολεμιστής  για την επιβίωσή  του.
ΑΣΗΚΩΤΟ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΣΟΥ
Κουβάλησα μια ολόκληρη πόλη.
Ασήκωτο το αίνιγμά σου.
Κατά  μήκος της Καλλιρόης  με το αδιάβροχο,
Μάζευες τη πλημμύρα.
Ασήκωτο το αίνιγμά σου. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ