Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΓΡΑΠΙΔΙΑ (ΓΙΑΚΑΡΟΜΠΑ) ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ

 Η Αγραπιδιά βρίσκεται στα όρια του δήμου Θεσσαλλιώτιδας δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δομοκού  και 51,5 χιλ. από την πόλη της Λαμίας. Το 1881 η Επαρχία Δομοκού ενώθηκε με την Ελεύθερη Ελλάδα κατά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και έτσι η Γιακαρόμπα μαζί με τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Θαυμακού απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό. Μέχρι το 1899 η Επαρχία Δομοκού υπάγονταν στο Νομό Λάρισας έκτοτε όμως συνεχίζει να ανήκει στο Νομό Φθιώτιδας. Δεκαεννιά χωριά είχε ο Δήμος Θαυμακού: Δομοκός, Ανω Αγόριανη, Κάτω Αγόριανη, Μασλί, Βαρδαλή, Γιακαρόμπα, Κοσλόμπα, Πουρνάρι, Σκάρμιτσα, Βελεσιώτες, Τσουφλάρι, Τσιόμπα, Μπεκριλέρ, Βούζι, Τσιφλικάκι, Γερακλί, Καρατσάλι, Τσατμά και Λεύκα. 
Στη Γιακαρόμπα κατά την Τουρκοκρατία λίγες ήταν οι Ελληνικές οικογένειες, οι περισσότερες οικογένειες που διέμειναν στο χωριό ήταν Τούρκικες. Σε εκλογικό κατάλογο της Γιακαρόμπας του έτους 1883 σε σύνολο εγγεγραμμένων 92 ανδρών, μόνο οι 22 ήταν Έλληνες πολίτες. Αργότερα με την αποχώρηση των Τούρκων, στο χωριό ήρθαν και εγκαταστάθηκαν κατά διαστήματα, κάτοικοι από άλλες περιοχές της χώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν κτηνοτρόφοι και έφεραν μαζί τους και τα κοπάδια τους. Ορισμένοι αγόρασαν χωράφια από τους Τούρκους και με τη πάροδο των χρόνων σχηματίσθηκε το νέο πλέον χωριό με αποκλειστικά Έλληνες κατοίκους.Έτσι ήρθαν κάτοικοι από διάφορα μέρη: 

Ο Σδρούς ο Γιώργος από το Δομοκό,ο Ανυφαντής ο Γιάννης από τη Τσιόμπα, ο Παπαδημητρίου ο Μήτσος από το Παλαμά, ο Κάσκος Παναγιώτης από Φούρκα-Δερβένι, ο Ευαγγελόπουλος Σοφοκλής από το. Μπεκριλέρ, ο Πατσιούρας Μήτσος και Κλάψας Γιώργος από το Μπαλαμπανί (Ασημοχώρι) ,ο Αληφακιώτης Νίκος και Θόδωρος από τα Αλήφακα, ο Μερτέκης Θόδωρος από Φούρκα-Δερβένι, ο Μερτέκης Μήτσος και Ανδρέας από το Τσιφλικάκι, ο Ντάσιος Μήτσος και Τάσιος από τη Ντρέμτσα Φωκίδας (Πανουργιά),ο Μέλτης και ο Γιώργος Θεοδώρου κατάγονταν από το Σούλι Ιωαννίνων, ο Σαμαράς Μήτσος και ο Πρασσάς Άγγελος (Τζιβελέκης) ήρθαν από τη Σκάρμιτσα, ο Αλεξανδρής Γιάννης από τη Φούρκα-Δερβένι, ο Λαλιώτης Γιώργος από τη Λάλα Υπάτης, ο Σακκάς ο Κώστας από Λιδωρίκι, ο Σιακαβέλης Μήτσος από τη Μεσοποταμία Σπερχειάδας, ο Μάχας Θανάσης από την Άνω Αγόριανη, ο Παπαδόπουλος Σωτήρης από τις Μαυραχάδες Καρδίτσας, ο Γουλιανός Θεμιστοκλής από το Παλαμά Καρδίτσας, ο Καραντίνος Κώστας και Δημήτριος από το Μπεκριλέρ, ο Καραζιώγας Γιώργος από Βελεσιώτες, και ο Μήτσος ο Koυτσoγιώργος από το Πετρωτό.

 (από το Βιβλίο του Γιώργου Πρασσά).Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …