Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα πίνατε ένα κλωνοποιημένο κρασί;

Ως λάτρεις του κρασιού, πόσο σημαντικά είναι για εσάς η περιοχή και η προέλευση; Θα αρπάζατε την ευκαιρία να μάθετε τι γεύση είχε το Chateau Montelena Chardonnay Napa Valley του 1973, ακόμη και αν αυτό παρασκευαζόταν σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα; Ίσως σύντομα να αναγκαστείτε να λάβετε τις ερωτήσεις αυτές σοβαρά υπόψη σας, αν τελικά μια νέα εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που σκοπεύεινα δημιουργήσει βιομηχανικά αντίγραφα των κλασικών κρασιών, ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ιδρυτών της.

Οι επιστήμονες Alec Lee και Mardonn Chua εργάζονται για την αναπαραγωγή πολυτελών κρασιών χωρίς σταφύλια, μαγιά ή ζύμωση. Σύμφωνα με τον Lee, η μεγαλύτερη πρόκληση τους δεν είναι μόνο ο προσδιορισμός των 200 ή και περισσότερων μοριακών ενώσεων που περιλαμβάνει ένα κρασί, αλλά και ο καθορισμός των αναλογιών με τις οποίες συνυπάρχουν. Αν γίνει αυτό, τότε είναι απλά θέμα αναπαραγωγής της κάθε μοριακής ένωσης στο εργαστήριο. Μιμούμενοι το μοριακό προφίλ ενός κρασιού, λέει ο Lee, μπορούν να δημιουργήσουν ένα συνθετικό κρασί με πολύ μικρότερη τιμή από το αρχικό του κόστος.

Η έμπνευση της ιδέας προέρχεται από το Montelena του 1973. Ο Chua το είδε σε μια βιτρίνα στη Νάπα, με 5ψήφια τιμή στην ετικέτα και σκέφτηκε ότι είναι κρίμα μόνο μια χούφτα άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν. «Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με το να έχουν τον πίνακα της Μόνα Λίζα πίσω από μια κουρτίνα και μόνο λίγοι άνθρωποι να μπορούν να τον δουν», είπε ο Lee. Η ιδέα ήταν: «Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να το αναδημιουργήσουμε, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το δοκιμάσει»; Με αυτόν τον στόχο κατά νου, ο Lee και ο Chua, ίδρυσαν τo Οινοποιείο Ava νωρίτερα αυτόν το χρόνο. Εκτός από τους «κλώνους» σπάνιων ή ακριβών κρασιών που θα είναι προσιτά για το μέσο πολίτη, οι δύο συνέταιροι προβλέπουν ότι η δουλειά τους θα βοηθήσει τελικά στο να γίνει η παραγωγή τροφίμων πιο προσιτή, ηθική και βιώσιμη.

Οι εργασίες και οι έρευνες για την... κλωνοποίηση των κρασιών συνεχίζονται
Αλλά προτού να μπορέσουν να σώσουν τον κόσμο, υπάρχουν αρκετά εμπόδια, μεταξύ των οποίων είναι το πως θα ονομαστεί το προϊόν (τεχνικά δεν είναι «κρασί», τουλάχιστον με την έννοια ότι έγινε από σταφύλια). Πλέον, δεν είναι μυστικό ότι οι λάτρεις του κρασιού είναι προσκολλημένοι στην ιστορία και την καταγωγή του κρασιού, σχεδόν τόσο όσο είναι και με την γεύση του. Αλλά ο Lee έχει μια απάντηση σε αυτό. «Πολλοί λάτρεις του κρασιού νοιάζονται για τη διαδικασία, την ιστορία και την προέλευση, αλλά είναι ουτοπικό να υποθέσουμε ότι όλοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι περισσότερο για αυτά τα άυλα στοιχεία. Η υπόθεσή μας είναι ότι η νέα γενιά θα βρει ελκυστική τη γεύση, την τιμή και την απλότητα των προϊόντων μας», είπε. Και ίσως έχει δίκιο: «Η προπώληση των μελλοντικών κρασιών της Ava είναι ήδη sold out, το κέρδος έχει φτάσει τα 2.500.000 δολάρια και υπάρχουν σχέδια για να ξεκινήσει η διανομή στους πρώτους πελάτες τους μέσα στον επόμενο χρόνο».

 Πηγή: www.krasiagr.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ