Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»

Απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»
Απονεμήθηκε χθες, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος), το πρώτο Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Αριστείδη Μπαλτά.

Το έργο του βραβευθέντος καλλιτέχνη παρουσίασε η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ενώ το βραβείο, ένα μικρό γλυπτό του Γιάννη Μόραλη, παρέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον υιό του κυρίου Τέτση, κύριο Αλέξη Τέτση, ο οποίος διάβασε το ευχαριστήριο μήνυμα του πατέρα του προς τους παρευρισκομένους, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι «λόγοι υγείας τον απέτρεψαν να παραβρεθεί στη μεγάλη αυτή τιμή. Κρίμα!».

Ο κύριος Μπαλτάς ξεκίνησε την ομιλία του «ευχόμενος, πρώτα από όλα, στον Παναγιώτη Τέτση να γίνει γρήγορα καλά και να συνεχίσει να μας μαθαίνει πώς να βλέπουμε». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο έργο του βραβευθέντος δημιουργού, είπε: «Είναι ένα έργο που με τρομάζει, γιατί είναι σαν να σταματάει τον υποκειμενικό μου χρόνο. Ο κάθε πίνακας θέλει να με τραβήξει μέσα του, να με αφήσει να τον δω με την ησυχία μου, σε μια απέραντη -σε διάρκεια χρόνου- ησυχία, να αφομοιώσω κάθε γραμμή και κάθε χρώμα και να αρχίσω να καταλαβαίνω, πώς οφείλω να μάθω να βλέπω. Η εμπειρία είναι γνήσια και πραγματική, είναι μια υποκειμενική σχέση με ένα έργο εικαστικό. Τα γνήσια εικαστικά έργα ενέχουν ένα μυστήριο. Μόνο με γραμμές και χρώματα καταφέρνουν και σου φτιάχνουν, ο κάθε ζωγράφος με τον τρόπο του, ένα ολόκληρο σύμπαν, το οποίο από τη στιγμή που αρχίζεις να το προσεγγίζεις, αισθάνεσαι μια τέτοια έλξη, σαν να θες να μπεις μέσα και να χαθείς σε αυτό».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός τόνισε τη σημειολογική διάσταση του τόπου διεξαγωγής της συγκεκριμένης εορταστικής εκδήλωσης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: «Αυτή η εκδήλωση είναι σημαντική, γιατί η τελετή γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και, όπως ξέρετε, το Μέγαρο περνάει στη δικαιοδοσία του Δημόσιου μετά από πρόσφατο νόμο. Τιμούμε την ιστορία του Μεγάρου, εκτιμούμε το έργο του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου και του κ. Γιάννη Μάνου, που κράτησε την ποιότητα σε δύσκολες στιγμές και διεύρυνε κάποιες δραστηριότητές του. Η νέα διοίκηση, σε ένα Μέγαρο που θα είναι πια και τυπικά δημόσιο, κτήμα, δηλαδή, του ελληνικού λαού, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί πάντα σε επίπεδο υψηλής ποιότητας, κυρίως στη μουσική αλλά όχι μόνο».
Τέλος, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε: «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης μας, ήδη από την εποχή που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση, θεωρούσε ότι ο πολιτισμός συνιστά πυλώνα για την ανασυγκρότηση, τον μετασχηματισμό ολόκληρης της χώρας. Πυλώνα όχι απλώς με την εμπορική έννοια, δηλαδή ο πολιτισμός ως πηγή πλουτισμού, αλλά πολύ ευρύτερα γιατί ο πολιτισμός είναι πολλαπλά πηγή αυτογνωσίας από την μια πλευρά, και από την άλλη τρόπος ανοίγματος στον έξω από την Ελλάδα χώρο, στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο».
Φωτογραφίες: Eurokinissi / Στέλιος Μυσίνας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ