Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσάι τον χειμώνα

Μετά από μία κρύα και πολυτάραχη ημέρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τυλιχτείτε στον καναπέ με ένα καλό βιβλίο και μία κούπα τσάι. Ζεσταίνει την κοιλιά σας, ζεσταίνει τα χέρια σας και την υγεία σας τον χειμώνα.
Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά στο μαύρο και πράσινο τσάι, που ονομάζονται φλαβονοειδή, μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών κυττάρων και ιστών, ενώ παράλληλα συμβάλουν στην υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία.
Το τσάι μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πιο ειδικά, υπερασπίζεται το σώμα σας ενάντια στα βακτήρια, τις ελεύθερες ρίζες, τους ιούς και τους μύκητες. Σε μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έπιναν πέντε φλιτζάνια τσαγιού ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν το κρύο πέντε φορές πιο γρήγορα από εκείνους που έπιναν καφέ.
Το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού
Το πράσινο τσάι προσφέρει τα συνδυαστικά οφέλη της καφεΐνης και της κατεχίνης, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον μεταβολισμό για μερικές ώρες. Σύμφωνα με έναν ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στην Ελβετία το πράσινο τσάι έχει θερμογενετικές ιδιότητες και προάγει την οξείδωση των λιπών. Αν και αυτό δεν είναι σίγουρο, σίγουρα δεν μπορεί να βλάψει μία δοκιμή!
Το τσάι μειώνει τους κινδύνους εξασθένισης από διάφορες ασθένειες
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν ευρεία οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 800 ηλικιωμένοι άνδρες που έπιναν τσάι κάθε ημέρα μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 58% σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες φλαβονοειδών. Αυτά τα φλαβονοειδή του τσαγιού μπορεί επίσης να μειώσουν την τάση των αιμοπεταλίων να μένουν ενωμένα καθώς διαφορετικά προκαλούν καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο και το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση του σχηματισμού όγκων, ειδικά στο δέρμα, τον πνεύμονα, τον οισοφάγο, το στομάχι και το παχύ έντερο. Συγκεκριμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …