Βρήκαν τη νέα Ατλαντίδα!

Βρήκαν τη νέα Ατλαντίδα: ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ! (PHOTOS)

Μια απίστευτη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από ομάδα αρχαιολόγων που βρήκαν μια νέα Ατλαντίδα! Μια πόλη βυθισμένη στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποκάλυψε την ταυτότητά της με ευρήματα που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Ολόκληρα αγάλματα, ιερογλυφικά και αγγεία βρέθηκαν άθικτα, χαμένα στα βάθη της θάλασσας.

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ
Εμείς μπορεί να μην έχουμε ακουστά κάποια πόλη της Αιγύπτου με το όνομα «Θώνις», οι αρχαίοι Έλληνες, όμως, ήταν κάτι παραπάνω από ενήμεροι για την ύπαρξή της, καθώς ήταν αυτή που συνέδεε εμπορικά την αρχαία Ελλάδα με την Αίγυπτο. Δεν πρόκειται για κάποιο αστείο αλλά για την ανακάλυψη που έκανε ο Γάλλος καθηγητής Dr. Franck Goddio και η ομάδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας το 2000, έπειτα από τέσσερα χρόνια γεωφυσικών ερευνών.

Η ύπαρξη της πόλης, που μέχρι τότε είχε καταγραφεί μόνο στον Όμηρο για τον τεράστιο πλούτο της και για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν εκεί ο Πάρις μαζί με την ωραία Ελένη, επαληθεύθηκε πριν περίπου μία δεκαετία. Τώρα, όμως, αποδείχθηκε και εμπράκτως, μέσω των εντυπωσιακών ευρημάτων των αρχαιολόγων στην υποθαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου. Για τους Έλληνες η πόλη ήταν γνωστή ως Ηράκλειο, μέχρι τη στιγμή που η Μεσόγειος κυριολεκτικά εξαφάνισε καθετί που θα μπορούσε να υποδεικνύει στεριά και ζωή εκεί.

Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει στα ευρήματα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η Θώνις-Ηράκλειο ήταν στην επιφάνεια καθ’ όλη την πρώτη χιλιετία προ Χριστού και μάλιστα τέσσερα από τα αιγυπτιακά πλοία που βρέθηκαν βυθισμένα κοντά στην Αλεξάνδρεια χρονολογούνται μεταξύ του όγδοου και του δεύτερου αιώνα π.Χ. Η πόλη φαίνεται πως συνέδεε την Αίγυπτο με την Ελλάδα, καθώς θεωρούνταν το πιο σημαντικό λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου αλλά και η είσοδος στην Αίγυπτο όλων των εμπορευμάτων που προέρχονταν από τις θαλάσσιες οδούς γινόταν υποχρεωτικά από εκεί!
Οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων μέχρι στιγμής αριθμούν 64 ναυάγια και πάνω από 700 αρχαίες άγκυρες, κάνοντας τους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας να πιστεύουν ότι η βύθιση των πλοίων έγινε επίτηδες. Τα ευρήματα, πάντως, είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, με τα περισσότερα από αυτά να απεικονίζουν αιγυπτιακές θεότητες όπως ο Όσιρις, η Ίσιδα και ο γιος τους Ώρος. Εκτός από τις ενδείξεις θρησκευτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που θα προσφέρουν, τα αγαλματίδια και οι σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο θα συμπληρώσουν πολλά κενά στις γνώσεις των ιστορικών όσον αφορά στην εμπορική κίνηση της Μεσογείου την εποχή εκείνη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί από τους μαρμάρινους πίνακες κοσμούνται από δείγματα αρχαίας ελληνικής γραφής!

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο, βέβαια, είναι ο λόγος που η Θώνις-Ηράκλειο βυθίστηκε. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο εικασίες του Goddio που αναφέρουν ότι ένας σεισμός αλλά και το βάρος των κτηρίων σε μια περιοχή όπου η σύσταση του εδάφους αποτελείτο κυρίως από νερολάσπη και άμμο πιθανότατα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βύθιση της πόλης.


















-->
Νεότερη Παλαιότερη