Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρήκαν τη νέα Ατλαντίδα!

Βρήκαν τη νέα Ατλαντίδα: ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ! (PHOTOS)

Μια απίστευτη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από ομάδα αρχαιολόγων που βρήκαν μια νέα Ατλαντίδα! Μια πόλη βυθισμένη στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποκάλυψε την ταυτότητά της με ευρήματα που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Ολόκληρα αγάλματα, ιερογλυφικά και αγγεία βρέθηκαν άθικτα, χαμένα στα βάθη της θάλασσας.

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ
Εμείς μπορεί να μην έχουμε ακουστά κάποια πόλη της Αιγύπτου με το όνομα «Θώνις», οι αρχαίοι Έλληνες, όμως, ήταν κάτι παραπάνω από ενήμεροι για την ύπαρξή της, καθώς ήταν αυτή που συνέδεε εμπορικά την αρχαία Ελλάδα με την Αίγυπτο. Δεν πρόκειται για κάποιο αστείο αλλά για την ανακάλυψη που έκανε ο Γάλλος καθηγητής Dr. Franck Goddio και η ομάδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας το 2000, έπειτα από τέσσερα χρόνια γεωφυσικών ερευνών.

Η ύπαρξη της πόλης, που μέχρι τότε είχε καταγραφεί μόνο στον Όμηρο για τον τεράστιο πλούτο της και για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν εκεί ο Πάρις μαζί με την ωραία Ελένη, επαληθεύθηκε πριν περίπου μία δεκαετία. Τώρα, όμως, αποδείχθηκε και εμπράκτως, μέσω των εντυπωσιακών ευρημάτων των αρχαιολόγων στην υποθαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου. Για τους Έλληνες η πόλη ήταν γνωστή ως Ηράκλειο, μέχρι τη στιγμή που η Μεσόγειος κυριολεκτικά εξαφάνισε καθετί που θα μπορούσε να υποδεικνύει στεριά και ζωή εκεί.

Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει στα ευρήματα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η Θώνις-Ηράκλειο ήταν στην επιφάνεια καθ’ όλη την πρώτη χιλιετία προ Χριστού και μάλιστα τέσσερα από τα αιγυπτιακά πλοία που βρέθηκαν βυθισμένα κοντά στην Αλεξάνδρεια χρονολογούνται μεταξύ του όγδοου και του δεύτερου αιώνα π.Χ. Η πόλη φαίνεται πως συνέδεε την Αίγυπτο με την Ελλάδα, καθώς θεωρούνταν το πιο σημαντικό λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου αλλά και η είσοδος στην Αίγυπτο όλων των εμπορευμάτων που προέρχονταν από τις θαλάσσιες οδούς γινόταν υποχρεωτικά από εκεί!
Οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων μέχρι στιγμής αριθμούν 64 ναυάγια και πάνω από 700 αρχαίες άγκυρες, κάνοντας τους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας να πιστεύουν ότι η βύθιση των πλοίων έγινε επίτηδες. Τα ευρήματα, πάντως, είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, με τα περισσότερα από αυτά να απεικονίζουν αιγυπτιακές θεότητες όπως ο Όσιρις, η Ίσιδα και ο γιος τους Ώρος. Εκτός από τις ενδείξεις θρησκευτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που θα προσφέρουν, τα αγαλματίδια και οι σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο θα συμπληρώσουν πολλά κενά στις γνώσεις των ιστορικών όσον αφορά στην εμπορική κίνηση της Μεσογείου την εποχή εκείνη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί από τους μαρμάρινους πίνακες κοσμούνται από δείγματα αρχαίας ελληνικής γραφής!

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο, βέβαια, είναι ο λόγος που η Θώνις-Ηράκλειο βυθίστηκε. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο εικασίες του Goddio που αναφέρουν ότι ένας σεισμός αλλά και το βάρος των κτηρίων σε μια περιοχή όπου η σύσταση του εδάφους αποτελείτο κυρίως από νερολάσπη και άμμο πιθανότατα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βύθιση της πόλης.


-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …