Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλλιέργεια ροδακινιάς σε κήπο και γλάστρα.Καλλιέργεια ροδακινιάς σε κήπο και γλάστρα. 

Συμβουλές αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών H καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρας μας, με τα επιτραπέζια ροδάκινα να συμμετέχουν σε ποσοστό 40% και τα βιομηχανικά ροδάκινα ή συμπύρηνα με ποσοστό 60%. Άλλες χώρες της Ευρώπης που παράγουν ποσότητες ροδάκινων είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία (κυρίως επιτραπέζιο ροδάκινο). Εικόνα 1. Καρποί ροδακινιάς Εικόνα 2. Άνθη ροδακινιάς Κοινή ονομασία: Ροδακινιά, οικ. Ροδοειδών. Επιστημονική: Prunus persica, οικ. Rosaceae. 

 Είδη και ποικιλίες ροδακινιάς 

 Οι τρείς βασικές κατηγορίες ροδάκινων είναι 
α) τα επιτραπέζια ροδάκινα (με χνούδι): May Crest, Maria Bianca, O’Henry, Fayette και Royal Glory, 
β) τα νεκταρίνια (χωρίς χνούδι): Stark Red Gold, Spring Red, May Grand, Fire bright και Rita Star και 
γ) τα ροδάκινα που είναι κατάλληλα για κονσερβοποίηση: Catherina και Everts. 

 Τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών που έχουν μεγάλη σημασία είναι: ο χρόνος ωρίμανσης του καρπού, το μέγεθος του, το χρώμα του, η ύπαρξη χνουδιού ή όχι, η ευκολία αποχωρισμού της σάρκας από τον πυρήνα (κουκούτσι) και το βάρος του καρπού.

Κλίμα και έδαφος

Η ροδακινιά είναι δέντρο που χρειάζεται πολλή ηλιοφάνεια και θερμότητα έτσι ώστε να δώσει καρπούς. Απαιτεί ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Οι υγρές περιοχές είναι καλό να αποφεύγονται γιατί είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να καταπολεμηθούν ορισμένες μυκητολογικές ασθένειες. Ευδοκιμεί σε έδαφος ελαφρύ, που στραγγίζει και αερίζεται καλά και όχι ασβεστούχο, διότι θα υποφέρει μόνιμα από έλλειψη σιδήρου. Κατάλληλο pH είναι μεταξύ 5,2-6,8. Ανήκει στη κατηγορία των φυτών με μικρή ανθεκτικότητα στα άλατα εδάφους αλλά και του αρδευτικού νερού.


Υποκείμενα ροδακινιάς

Η ροδακινιά πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό πάνω σε υποκείμενο. Δαμασκηνιές που χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα είναι:

1. GF-43: Ευρωπαϊκή δαμασκηνιά που παρουσιάζει καλή συγγένεια με τη ροδακινιά αλλά και τη νεκταρινιά,

2. S. Julien GF-655/2: Έχει καλή συγγένεια αλλά προκαλεί νανισμό στα δέντρα μέχρι και 50%,

3. Αμυγδαλιά: Χρησιμοποιείται σε λίγες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το ασβέστιο.

Επίσης, υπάρχουν και υβρίδια αμυγδαλιάς-ροδακινιάς όπως το GF 667, το οποίο είναι κατάλληλο και για επαναφύτευση και τα Hansen 2168 & 536, τα οποία έχουν καλή συγγένεια με ροδακινιά-αμυγδαλιά και είναι κατάλληλα για θερμές περιοχές. Στη γειτονική Ιταλία θεωρείται σπουδαίο υποκείμενο, ιδιαίτερα όταν το έδαφος μας περιέχει αρκετό ανθρακικό ασβέστιο.

Η ροδακινιά είναι αυτογόνιμη (δεν είναι απαραίτητη η μέλισσα), οπότε δεν χρειάζεται να καλλιεργήσετε παραπάνω από ένα δένδρο.

Συμβουλή: Τα καλύτερα υποκείμενα για να αναπτυχθεί η ροδακινιά είναι τα σπορόφυτα της άγριας ροδακινιάς.

Φύτευση ροδακινιάς

Η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι από  τέλη φθινοπώρου μέχρι έως τα μέσα του χειμώνα.

Για όσους έχουν κήπο, μπορείτε να φυτέψετε ροδακινιές είτε σε σχήμα τετραγώνου είτε γραμμικά.

Κατά τετράγωνα, φροντίστε να αφήσετε 4,5-5 μέτρα απόσταση μεταξύ των δένδρων.

Στη γραμμική φύτευση, η απόσταση μεταξύ των δένδρων εξαρτάται από το  σχήμα που θα δώσετε στα δένδρα σας. Αν για παράδειγμα, αφήσετε πάνω στο δέντρο σας πολλά κλαδιά και φουντωτά (το δένδρο μοιάζει με κύπελλο), τότε η απόσταση φύτευσης είναι  5 μέτρα. Αν του δώσετε το σχήμα ψαροκόκκαλου (παλμέττα), τότε η κατάλληλη απόσταση είναι 4 μέτρα. Στο σχήμα Y (Ύψιλον), η απόσταση μεταξύ των δένδρων είναι τα 2 μέτρα. Εάν θέλετε να φυτεύσετε νάνες  ποικιλίες σε κήπο, η κατάλληλη απόσταση είναι τα 40 εκατοστά.

Συμβουλή: Το πιο αξιόπιστο σχήμα είναι το ψαροκόκκαλο επειδή φτάνει σε κάθε τμήμα του δένδρου η περισσότερη δυνατή ηλιοφάνεια και θερμότητα αλλά και το κόστος διαμόρφωσης είναι μικρότερο.


Κλάδεμα ροδακινιάς

Το κλάδεμα της ροδακινιάς είναι μεγάλης σημασίας και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Σα δένδρο έχει τη τάση να "δίνει" καρπούς σε βλαστούς παλαιότερων ετών, οπότε στόχοι του κλαδέματος είναι να αφαιρούνται παλαιότεροι βλαστοί ώστε να σχηματίζονται νέοι και να παραμένει  στο δένδρο  ο απαραίτητος αριθμός καρποφόρων βλαστών.

Στη ροδακινιά εφαρμόζονται δύο είδη κλαδέματος, το θερινό και το χειμερινό.

Το θερινό κλάδεμα αποβλέπει στην απομάκρυνση των “περίσσιων” κλαδιών και το κάνουμε τον Ιούνιο.

Το χειμερινό κλάδεμα διακρίνεται σε βραχύ και μακρύ.

Με το βραχύ κλάδεμα, αφαιρούμε κομμάτια των κλαδιών (όχι ολόκληρα) έτσι ώστε να μείνουν πάνω 6-8 ματάκια (οφθαλμοί) και με το κλάδεμα αυτό δεν χρειάζεται αραίωμα. Είναι κατάλληλο για ποικιλίες που παράγουν μεγάλους καρπούς καθώς και σε δένδρα μεγάλης ηλικίας.

Το μακρύ κλάδεμα εφαρμόζεται σε ποικιλίες που “δίνουν” καρπούς μικρούς σε μέγεθος και νεαρά δένδρα. Στη περίπτωση αυτή αφαιρούμε τα κλαδιά ολόκληρα και ακολουθεί και αραίωμα καρπών.


Πότισμα ροδακινιάς

Λόγω ότι η ροδακινιά απαιτεί θερμό καλοκαίρι, έχει και μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και μάλιστα να υπάρχει άφθονο νερό για άρδευση. Τη μεγαλύτερη ποσότητα τη χρειάζεται το διάστημα Απρίλιο-Αύγουστο λόγω ότι τη περίοδο αυτή αναπτύσσει πολλούς νέους βλαστούς. Κατάλληλο τρόπος άρδευσης είναι τα μικροσπρέιερς.  Ο εκτοξευτήρας τοποθετείται στο έδαφος και κοντά στον κορμό του δένδρου. Είναι από τα καλύτερα συστήματα άρδευσης διότι επιτυγχάνεται οικονομία στο νερό αλλά και σωστή κατανομή αυτού.


Καλλιέργεια ροδακινιάς σε γλάστρα

Μπορείτε να αγοράσετε μια νάνα ποικιλία ροδακινιάς σε μεγάλο δοχείο και να το τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας, αρκεί να είναι σε απάνεμη θέση.


Λίπανση ροδακινιάς

Η ροδακινιά είναι απαιτητικό δένδρο σε άζωτο και κάλιο και λιγότερο σε φώσφορο. Ένα ενδεικτικό σχήμα λίπανσης με άζωτο είναι το εξής:

1ο έτος: 70 γρ./ δένδρο
2ο έτος: 140 γρ./ δένδρο
3ο έτος: 210 γρ./ δένδρο
4ο έτος: 470 γρ./δένδρο
5ο έτος: 730 γρ./ δένδρο
6ο έτος: 1000 γρ./ δένδρο

Τον πρώτο χρόνο η ποσότητα αυτή δίνεται με τις πρώτες 2-3 αρδεύσεις. Σχετικά με το κάλιο χρησιμοποιούμε ή θειικό κάλιο ή χλωριούχο κάλιο και η φωσφορούχος λίπανση θα πρέπει να γίνεται περιοδικά κάθε 2ο ή  3ο χρόνο.

Συνήθης τροφοπενία που παρουσιάζει η ροδακινιά είναι η τροφοπενία σιδήρου (Fe), όπου εμφανίζεται κυρίως σε εδάφη με υψηλό pH. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζουμε στο χώμα Sequestren σιδήρου και διορθώνεται η έλλειψη.


Εχθροί της ροδακινιάς


Πράσινη αφίδα της ροδακινιάς

Πράσινη αφίδα της ροδακινιάς: τα χειμερινά αυγά γεννιούνται στη ροδακινιά και βρίσκονται στους οφθαλμούς και σε εσοχές του φλοιού. Είναι έντομο πολύ ανθεκτικό στο κρύο και προσβάλει νεαρά κλαδιά και τρυφερά φύλλα προκαλώντας τους καρούλιασμα. Η αφίδα είναι σημαντικός φορέας ιών και τα μελιτώδη αποχωρήματά τους προκαλούν ανάπτυξη μυκήτων.

Καταπολέμηση: Κατάλληλα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της είναι τα Ascot 2,5 WG και Lambdastar 2,5 WG. Διαλύετε 0,4 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζετε το δένδρο μόλις παρατηρήσετε τις πρώτες προσβολές
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.kalliergo.gr
-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …