Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Τούρκοι γκρεμίζουν τον Αγ. Νικόλαο στην Αλικαρνασσό!

Την ίδια ώρα που παραχωρούνται σε χιλιάδες μουσουλμάνους στη χώρα μας στάδια και δημόσιοι χώροι για να τελέσουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις τους, ενώ οι πιέσεις για ανέγερση τζαμιού είναι μεγάλες, οι Τούρκοι αποφάσισαν να γκρεμίσουν ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλικαρνασσό.


Η εκκλησία που υπάρχει στην Αλικαρνασσό εδώ και 232 χρόνια είχε μετατραπεί από τους Τούρκους σε κέντρο λαϊκής επιμόρφωσης, αφού πρώτα είχε γίνει αποθήκη, κινηματογράφος, έως και λιμεναρχείο.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος του CHP Ντουρσούν Γκιοκτεπέ δήλωσε σχετικά: «Μετά την αναφορά που συνέταξε το πανεπιστήμιο και η οποία έλεγε ότι είναι φθαρμένο και πρέπει να κατεδαφιστεί, έγιναν συνομιλίες ανάμεσα στη νομαρχία, στη διεύθυνση εθνικής παιδείας και τη διεύθυνση λαϊκής εκπαίδευσης και επιτεύχθηκε προσύμφωνο. Το κτίσμα θα κατεδαφιστεί πλήρως και θα γίνει πλατεία». Σύλλογοι που για χρόνια μάζευαν υπογραφές ζητώντας την επισκευή της εκκλησίας αλλά και έμποροι αντέδρασαν στην απόφαση. Ο καταγόμενος από την περιοχή ερευνητής και συγγραφέας Ερντογάν Καγιαλάρ αναφέρει σε υπόμνημά του ότι για την ανεγερθείσα το 1780 εκκλησία είχαν βγάλει τρεις φορές άδεια επισκευής τρεις σουλτάνοι, ο Αβούλ Χαμίτ ο 1ος, ο Σελίμ ο 3ος και Αβδούλ Μετζίτ.
Ο κ. Καγιαλάρ τονίζει: «Το 232 ετών κτίσμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως εκκλησία των ορθοδόξων και έπειτα από χρόνια ως εκκλησία των Ρωμιών. Ακολούθως χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, σινεμά, ΔΕΗ, θέατρο, λιμεναρχείο και τέλος ως κέντρο λαϊκής επιμόρφωσης.Το γεγονός ότι τρεις σουλτάνοι είχαν δώσει άδεια επισκευής της εκκλησίας δείχνει τη σημασία και την αξία που απέδιδαν οι οθωμανοί και το τουρκικό έθνος στις διαφορετικές θρησκείες. Γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν επωφελές για τον τουρισμό η εκκλησία που επί 45 χρόνια είναι κάτω από τον σοβά να επανέλθει στην παλιά της κατάσταση. Το γκρέμισμα της θα βλάψει διεθνώς την εικόνα της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε μια τέτοια απόφαση στους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην περιοχή μας. Μόλις ακουστεί ότι επισκευάστηκε η εκκλησία, θα συρρέουν τουρίστες, ιδιαίτερα από τα ελληνικά νησιά».
Εμείς έχουμε να προσθέσουμε ότι η Τουρκία πράττει τα πάντα ώστε να σβήσει από τον χάρτη οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα, αντίθετα η τραγική συγκυβέρνηση συμβάλλει στη συντήρηση και την ανέγερση κάθε οθωμανικού μνημείου, προκειμένου να επιτύχει τον αφελληνισμό και εξισλαμισμό της χώρας μας το συντομότερο δυνατό.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr
-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …