Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα Πιτσιωτά Φθιώτιδας


Η Πιτσιωτά είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας, που τοποθετείται στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου, ΒΔ της Λαμίας. Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού και πολύ κοντά στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Το υψόμετρο του χωριού είναι 780μ. ενώ οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι Γεωγραφικό Πλάτος 39° 1' 4 Βόρεια και Γεωγραφικό μήκος 21° 54' 26 Ανατολικά. Βρίσκεται δίπλα στα χωριά Παλαιόκαστρο, Δίκαστρο και Περίβλεπτο.
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Πιτσιωτά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, από 9,2 έως 15 Βαθμούς Κελσίου. Στην Πιτσιωτά παρατηρούνται επίσης πάρα πολύ χαμηλές απολύτως ελάχιστες θερμοκρασίες που φθάνουν μέχρι και τους -14 Βαθμούς Κελσίου. Ο Ιανουάριος είναι ο ψυχρότερος μήνας και ο Ιούλιος ο θερμότερος. Οι φθινοπωρινοί μήνες παρουσιάζονται θερμότεροι των ανοιξιάτικων μηνών, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου φαίνεται στην Πιτσιωτά έντονα η εισβολή της θερμής εποχής.
Χωρίς ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές, η χρονολογία ύπαρξης του χωριού υπολογίζεται ανώτερη των πεντακοσίων ετών, αφού ήταν ήδη συσταμένο προ της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι που το αποτέλεσαν μετέβαιναν εκεί είτε από την Ευρυτανία, είτε από το Αγρίνιο, είτε από τα [Τρίκαλα], είτε από διάσπαρτα χωριά της Φθιώτιδας, είτε από τα Άγραφα ως στρατιώτες που υπηρετούσαν στο ελληνικό φυλάκιο επί τουρκοκρατίας, το οποίο αργότερα αναδιαμορφώθηκε στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, της πολιούχου του χωριού. Ο μέγιστος αριθμός κατοίκων που έχει καταγραφεί είναι περίπου 430 στα τέλη του 19ου αιώνα.
Στη σύγχρονη εποχή παρουσιάσθηκε εγκατάλειψη του χωριού όπως αποδεικνύεται και από τις απογραφές των τελευταίων ετών, ωστόσο τις καλοκαιρινές περιόδους ξαναζωντανεύει και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική απόδραση από την καθημερινότητα της πόλης. Κι αυτό διότι είναι χτισμένο στις νότιες πλαγιές του κατάφυτου όρους Λυκομνήματα, πολύ κοντά στο συγκρότημα βουνών του Τυμφρηστού. Λίγα χιλιόμετρα μάλιστα μακριά από την Πιτσιωτά λάμβανε χώρα μία από τις διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις (WRC - Παγκόσμιου πρωταθλήματος Ράλλυ).
H Πιτσιωτά απέχει 18 χλμ. από Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, 66 χλμ. από τη Λαμία και 49 χλμ. από το Καρπενήσι.
Φθάνοντας από την Λαμία, μπορούμε να παρατηρήσουμε ποικιλομορφία τοπίων στην διαδρομή, διασχίζοντας αρχικά την πεδινή περιοχή -40χμ-στο δέλτα του Σπερχειού ποταμού, ενώ εν συνεχεία στα επόμενα 26χμ η πορεία προς το χωριό είναι καθαρά ανοδική με αρκετές στροφές μα συνάμα πολύ όμορφη, καθώς περνάει από κατάφυτες χαράδρες και βουνά έχοντας ταυτόχρονη θέα στο όρος Βελούχι. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 80λεπτά.
Φθάνοντας στην Πιτσιωτά από το Καρπενήσι, η διαδρομή, η οποία κρατά περίπου 60λεπτά, έχει χαρακτήρα καθαρά ορεινό και το ανώτατο υψόμετρό της πλησιάζει τα 1300μ. Οι στροφές κι εδώ κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Περνάει μέσα από πλαγιές με έλατα, περιμετρικά του Βελουχίου,μέσα σε τοπίο αλπικού χαρακτήρα.

Πληθυσμός με βάση τις εκάστοτε απογραφές
1928: 283κατ.
1940: 321κατ.
1951: 201κατ.
1961: 180κατ.
1971: 111κατ.
1981: 118κατ.
1991: 114κατ.
2001: 158κατ.

Η αστικοποίηση δεν άφησε ανεπηρέαστο το χωριό όπως μαρτυρούν τα άνω στοιχεία. Ο παρόν σταθερός πληθυσμός του χωριού είναι στην συντριπτική πλειοψηφία άτομα ηλικιωμένα. Τον χειμώνα μένουν ελάχιστοι -γύρω στους 15- ωστόσο το καλοκαίρι ο πληθυσμός μπορεί να αγγίξει τα 200 άτομα -από όλες τις ηλικίες-. Με βάση τα επίσημα στοιχεία στο χωριό μένουν 37 άντρες και 38 γυναίκες.

Πηγή: el.wikipedia.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …