Το σταφύλι Sauvignon Blanc

Το Sauvignon Blanc είναι μια πρασινόφλουδη ποικιλία σταφυλιών που προέρχεται από την περιοχή του Μπορντώ της Γαλλίας. Το σταφύλι παίρνει το όνομά του από τη γαλλική λέξη Sauvage ("άγρια") και blanc («λευκή») λόγω της καταγωγής της ως αυτόχθονης ποικιλίας σταφυλιών στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές παραγωγής κρασιού παγκοσμίως, παράγει ένα τραγανό, ξηρό, και δροσιστικό λευκό καρπό και κρασί. Το σταφύλι είναι επίσης ένα συστατικό των διάσημων επιδορπίων κρασιών Sauternes και Barsac. Το Sauvignon Blanc καλλιεργείται ευρέως σε Γαλλία, Χιλή, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Μολδαβία και Καλιφόρνια.
Ανάλογα με το κλίμα, η γεύση μπορεί να κυμαίνεται από επιθετικά χορτώδη ως γλυκά τροπική.

Οι οινολόγοι εμπειρογνώμονες έχουν χρησιμοποιήσει τη φράση "τραγανό, κομψό, και φρέσκο" ως μια ευνοϊκή περιγραφή του Sauvignon Blanc από την κοιλάδα του Λίγηρα και τη Νέα Ζηλανδία.
Το Sauvignon Blanc,ελαφρώς διατηρημένο με απλή ψύξη, δένει εξαιρετικά καλά με ψάρια ή τυρί , ιδιαίτερα το chèvre. Είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα λίγα σταφύλια και κρασιά που μπορεί να συνδυάσει κανείς με το σούσι.
Μαζί με το Riesling, το Sauvignon Blanc ήταν ένα από τα πρώτα κρασιά που εμφιαλώνονται με screwcap καπάκι σε εμπορικές ποσότητες, κυρίως από παραγωγούς της Νέα Ζηλανδίας.
Το κρασί καταναλώνεται συνήθως φρέσκο, δεδομένου ότι δεν επωφελείται ιδιαίτερα από τη γήρανση, με εξαίρεση κάποια Pessac-LEOGNAN και σταφύλια από το Bordeaux που μπορούν να ωριμάζουν ως την ηλικία των δεκαπέντε χρόνων. Το ξηρό και γλυκό λευκό Bordeaux, που συνήθως γίνεται με σταφύλια Sauvignon Blanc ως ένα σημαντικό στοιχείο, είναι η μία μόνο εξαίρεση.

Δημήτρης Καρέλης

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη