Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νότα Κυμοθόη: "Η αρχαία Ελάτεια"

Άποψη της Ελάτειας, κεντρικός δρόμος
Της κ. Νότας Κυμοθόη: Η Ελάτεια ήταν πόλη των Ελλήνων στην περιοχή όπου ονομαζόταν Ελλάς από αρχαιοτάτων χρόνων. Εκτεινόταν βόρεια της σημερινής πόλης και στους πρόποδες του Καλλιδρόμου. Εκτεινόταν ανατολικά και δυτικά από παραπόταμο του Κηφισού. Εκεί έρεε ο ποταμός Βοάγριος ή Γαβριάς, που υπάρχει ακόμα, ανατολικά της σημερινής πόλης και δυτικά της αρχαίας πόλης(σημερινός ναός Αγ. Λουκά, θέση Μυκηναϊκοί τάφοι). Παραπλεύρως υπάρχει δρόμος αρχαίος που οδηγεί στην αρχαία Νάρυκα=Ρεγγίνι (πέρασμα). Γιαυτό και η πόλη στην αρχαιότητα είχε μεγάλη δύναμη. Γιατί κρατούσε τα περάσματα. Το Ελατικό Πεδίο, ήταν ο δρόμος αυτός που υπάρχει ως σήμερα. Ο Παυσανίας(2ος π.Χ αιώνας) που έφτασε στην περιοχή αναφέρει στα Φωκικά, πως η πόλη ήταν στολισμένη με θέατρο και άγαλμα της προστάτιδας θεάς Αθηνάς και ναό του Ασκληπιού (εκεί όπου είναι σήμερα ο ναός του Αγ. Αθανασίου).
Το Μουσείο της Ελάτειας(πρώην Δημ. Σχολείο)
Τo «Eλ» δηλώνει έλευση από τους Έλληνες θεούς Το πρόθεμα «λας», γενική «λάος», σημαίνει λίθος. Η Ελλάς
Και οι κάτοικοι της αρχαίας Ελάτειας ήταν η συνέχεια της φυλής των Ελλήνων από την εποχή του λίθου (600.000 π.Χ. -3.100π.Χ.).
Στην περιοχή κατοικούσαν οι Λοκροί. Το όνομα Ελάτεια ή Ελάατεια έχει δύο εκδοχές: Ελάα+τει+α
Α) Ελάα σημαίνει ελιά + τει= εσύ(Δωρική λέξη)+ α =εκφράζει θαυμασμό, ισχυρό συναίσθημα για τη θέα του Παρνασσού
Η ελιά, το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς ήταν το δέντρο της περιοχής κι ο πρώτος ναός που χτίστηκε ήταν ο Ναός της Κραναίας Αθηνάς
Στις πλαγιές του Καλλίδρομου κι ανήκε στην πόλη της Αρχαίας Ελάτειας (ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα) στη θέση βόρεια του ναού Αγ. Ειρήνη.
Ο ναός του Αγ. Δημητρίου

Η αρχαία Ελάτεια και η Αθήνα, είναι οι μοναδικές πόλεις που είχαν προστάτιδα την Αθηνά.

Β) «Ελ» =Έλληνα υιέ θεού +α=που φαίνεται η καταγωγή σου +τει=εσύ που βλέπεις τον Παρνασσό+α=και θαυμάζεις
Στην περιοχή της αρχαίας Ελάτειας σώζονται ερείπια σπιτιών από την αρχαία πόλη, το κάστρο και από τις ανασκαφές βρέθηκαν οι Θαλαμωτοί τάφοι στην πλαγιά κοντά στον Αγ. Λουκά.
Η αρχαία Ελάτεια διέθετε δικό της νόμισμα με παράσταση της Κραναίας Αθηνάς και είχε αναπτύξει την κεραμική, την μικρογλυπτική Και υφαντική τέχνη.
Από την πόλη πέρασαν πολλοί επιδρομείς και την κατέστρεψε ολοσχερώς ο Φίλιππος ο Μακεδών το 338 π.Χ.γιατί αντιστάθηκε.
Αποτέλεσε έδρα του Ύπατου των Ρωμαίων Φλαμινίνου Τίτου(198 π.Χ.). Πατρίδα και του αρχαίου Έλληνος Ολυμπιονίκη Μνησίβουλου, που έτρεξε στην 235η Ολυμπιάδα και νίκησε δύο φορές σε νίκη Διπλού Σταδίου και σε νίκη Οπλίτη δρόμου με ασπίδα.

«Η Συγγραφέας Νότα Κυμοθόη, παρέχει αυτό από το βιβλίο της «ΕΛΑΤΕΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ» για τη ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ»
Υ.Γ. Αυτό το κείμενο όσον αφορά πληροφορείες για την αρχ. Ελάτεια (είναι μέρος του βιβλίου  της Συγγραφέως κ. Νότας Κυμοθόη) και είναι μόνο για ανάγνωση. Απαγορεύεται η όποια δημοσίευση ή εκτύπωση σε άλλα έντυπα ή αναρτήσεις.

Φωτογραφία: Άγ. Βάρβαρος κι απεικονίζεται στο εξωκλήσι
του Αγ. Αθανασίου(11ου αιώναος) θέση αρχαία Ελάτεια

Ο Αγ. Αθανάσιος. 
Οι φωτογραφίες είναι μια προσφορά της κ. Νότας Κυμοθόη, την οποία ευχαριστούμε θερμά γι αυτό, καθώς επίσης για το έργο της και την προσφορά της στον πολιτισμό .

Στην πρώτη φωτογραφία: άποψη της Ελάτειας, κεντρικός δρόμος, δεύτερη:  το Μουσείο της Ελάτειας(πρώην Δημ. Σχολείο) , τρίτη: ο ναός του Αγ. Δημητρίου, τέταρτη: ο Αγ. Βάρβαρος και απεικονίζεται στο εξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου(11ου αιώναος) θέση αρχαία Ελάτεια και τέλος ο Άγιος Αθανάσιος.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Νότα Κυμοθόη

Διαβάστε επίσης>> Ελάτεια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …