Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΕΤΡΩΤΟ ΔΟΜΟΚΟΥ

Μεγάλο χωριό του Δήμου Δομοκού, χτισμένος σε πετρώδες έδαφος πάνω στο Ναρθάκιο όρος. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλ. βορειοανατολικά του Δομοκού και περίπου 50 χιλ. βόρεια της Λαμίας. Η παλαιά του ονομασία ήταν Τσατμά δηλαδή χαλάσματα, ονομασία που έδωσαν στην περιοχή οι Τούρκοι από τα ερείπια του Αρχαίου Ερινεού. Από την αρχαιότητα υπήρξε κόμβος της μεγάλης οδού η οποία ένωνε τις αρχαίες πόλεις της Μελιταίας και του Ερινεού  καταλήγοντας στο Θεσσαλικό κάμπο ανάμεσα στα Φάρσαλα και το Δίλοφο. Η οδός αυτή, από και προς τη Μελιταία, περνούσε απ' την περιοχή «Μπουλόγουρνας» και κατέληγε στο κέντρο ανεφοδιασμού στο Ενετικό Κάστρο στην περιοχή «Κουρί», τοποθεσία «Κουκουηρό» (σε συμβόλαια του 1883 αναφέρεται η τοποθεσία «Παλιό Καστρί»).
 Στην περιοχή αυτή υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη Ενετικού Κάστρου και Βυζαντινής Εκκλησίας. Επίσης βρέθηκαν αρκετά νομίσματα από καλλιεργητές στην περιοχή «Πυργάκι» (μικρός πυργίσκος ) που βρίσκεται απέναντι απ' το Ενετικό κάστρο (σύνορα των χωριών Βουζίου - Μαντασιάς- Πολυδέντρι). Η οδός συνέχιζε προς  τη σημερινή διασταύρωση Mαvτασιάς με κατεύθυνση το «Ζούπουρνο» και στην περιοχή του Λόγγου περνούσε απέναντι στην περιοχή «Τρία Δέντρα» εκεί συναντούσε το μεγάλο δρόμο του Δομοκού που ανηφόριζε στο Πετρωτό μέσω της Αχλαδιάς (Καρατζαλιόστρατα).
Συνεχίζοντας μετά τα «Τρία Δέντρα» πήγαινε ανάμεσα στο Πετρωτό και την Αχλαδιά δίπλα απ' το κάστρο του Ερινεού και το σημερινό «Κιοτίκι» και συνέχιζε δεξιά απ' τη «Κακκόσκαλα» ή «Κακκοσκάλι» με κατεύθυνση το Θεσσαλικό κάμπο. Στο ύψος του κάστρου του Ερινεού και στην περιοχή «Κιοτίκι» υπάρχει υπόγεια διάβαση που είναι κάθετη στο δρόμο και συνδέει αυτό με την απέναντι πλευρά.
Σύμφωνα με αναφορές το Τσιατμά είχε αμιγώς τουρκικό πληθυσμό και κατά την περίοδο της απελευθέρωσης όπως και μετά την αποχώρηση των Τούρκων εποικίστηκε από Έλληνες.
Σε μια από τις αποτυχημένες επαναστατικές προσπάθειες κατά την Τουρκοκρατία, το 1740 στη περιοχή είχε διεξαχθεί μεγάλη μάχη στο Τσιατμά με τον οπλαρχηγό Κυριάκο Βασδέκη στην τοποθεσία «Mπoυλγόρεμα» στην οποία σκοτώθηκαν 600 Τούρκοι.
Μετά την επανάσταση του 1857 καθώς οι κάτοικοι της επαρχίας Δομοκού σκόρπισαν άτακτα προς τα χωριά της Λαμίας (της ελεύθερης τότε Ελλάδας) στην Τσoπαλvάτα, Νταϊτσιά ή Λυγαριά, Λιαvoκλάδι, Καστρί, Μ. Βρύση, Λιμογάδι κλπ. Τότε οι Τούρκοι με έδρα το Τσιατμά σκόρπισαν τον πανικό με αντίποινα στην επανάσταση και πιθανότατα με αφορμή συκοφαντίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον των Ελλήνων. Με το διορισμό του Επισκόπου Χρύσανθου (1867-1878) βλέπουμε τον επαναπατρισμό των φοβισμένων και διασκορπισμένων κατοίκων της περιοχής και ίδρυση αλληλoδιδακτικών σχoλείων. Για τον πληθυσμό της επαρχίας Δομοκού δεν υπήρχαν σοβαρά επίσημα στοιχεία την εποχή εκείνη είναι όμως βέβαιο πως στην περιοχή τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας κατοικούσαν Έλληνες και Τούρκοι σε αναλογία 3 προς 1.
Το Πετρωτό ως Τσατμά ανήκε αρχικά στον Δήμο Θαυμακών και αποτέλεσε ίδια κοινότητα το 1912. Αρχικά αποτελέστηκε από τους συνοικισμούς Τσατμά και Καρατζάλι (τη σημερινή Αχλαδιά Δομοκού). Ο συνοικισμός Καρατζάλι αποσπάστηκε και αναγνωρίστηκε σε ίδια κοινότητα (διάταγμα της 26-2-1924, ΦΕΚ 44/Α΄της 28-2-1924).
Μετονομάστηκε από Τσατμά σε «Πετρωτόν Φθιώτιδος και Φωκίδος» το έτος 1930 (διάταγμα της 17-7-1930, ΦΕΚ 251/Α΄της 24-7-1930). Σε κοντινή απόσταση, περίπου ένα χιλιόμετρο νότια του χωριού σώζονται τα ερείπια της σημαντικής πόλης του Αρχαίου Ερινεού καθώς και μεγάλο μέρος των τειχών της Ακρόπολης.
Το χωριό είναι χτισμένο με όμορφα πετρόχτιστα σπίτια από την πέτρα που όπως μαρτυρά και το όνομά του υπάρχει σε αυθονία στην περιοχή.
Οι κάτοικοι του Χωριού φιλόξενοι και ζεστοί θα σας υποδεχθούν και θα σας παρέχουν τα απαραίτητα για μια όμορφη περιήγηση στην περιοχή. Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία για να απολαύσετε τον καφέ σας και η ξακουστή ταβέρνα του Θανάση για το φαγητό σας, ιδίως τις καλοκαιρινές βραδιές και με ξεχωριστές λιχουδιές. Προστάτιδα του Πετρωτού είναι Αγία Παρασκευή και η Εκκλησία της στην κορυφή του χωριού πάνω από την πλατεία. Πανηγυρίζει την 26 Ιουλίου κάθε χρόνο, με σχετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Δημήτρης Καρέλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …