Ημέρα μνήμης και γνώσης στον Άγιο Γεώργιο

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ξυνιάδος Φθιώτιδοςπραγματοποίησε την εκδήλωση με θέμα: «Ημέρα μνήμης και γνώσης»χθες Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009 στον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Ξυνιάδος.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου έγινε Παράδοση από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Πατέρα Σεραφείμ Ζαφείρη, ως εκπροσώπου τουΣεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος και Παραλαβή από τονΠρόεδρο του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Καρέληαντιγράφου της«μαρμάρινης κτητορικής επιγραφής του Αγίου Γεωργίου» που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγάθωνος και τελικό αποδέκτη τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Γεωργίου.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ξυνιάδος κ. Δημήτρης Καρέλης στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του χωριού μας είναι μικρή και πρόσφατη, είναι όμως η δική μας ιστορία, η ιστορία του τόπου μας και την οποία όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε…
Στις αρχές λοιπόν του εικοστού αιώνα, την 23 Απριλίου 1900, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, ιδρύθηκε ως οικισμός από τον ιδιοκτήτη της περιοχής, τσιφλικά αλλά και βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου Γεώργιο Πλατανιώτη ο οποίος και του έδωσε το όνομά του!

Ο Πλατανιώτης, ομογενής από τη Ρουμανία με καταγωγή από τη Ναυπακτία, από το χωριό «Πλάτανος», αγόρασε από την Τράπεζα της Ηπειροθεσσαλίας, το κτήμα (τσιφλίκι) του Δαουκλή (την περιοχή από το Καλαμάκι, Άγιο Γεώργιο, Κορομηλιά και εως την Ομβριακή περίπου). Το κτήμα ανήκε στην Οθωμανίδα Φατμέ Ζεχρά χανούμ (με πληρεξούσιο τον Δημήτριο Στεριάδη δικηγόρο) κόρη του Σουκρή εφέντη, η οποία πήρε δάνειο 370.000 δρχ από την Τράπεζα της Ηπειροθεσσαλίας, με υποθήκη το κτήμα αυτό, δεν μπόρεσε όμως να αποπληρώσει το δάνειο και η Τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό το κτήμα, το αγόρασε η ίδια η Τράπεζα και κατόπιν το πούλησε στον Γ. Πλατανιώτη. Ο Πλατανιώτης χρειαζόταν εργατικά χέρια για την εκμετάλλευση του τεράστιου Τσιφλικιού του. Έτσι μετά την καταστροφή του χωριού Ζαπάντι στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, δημιούργησε τρεις νέους οικισμούς κατασκευάζοντας κατοικίες, τα λεγόμενα τότε «Αφεντικά», τα οποία παραχώρησε προς χρήση σε όσους δέχθηκαν να μπουν υπό την δούλεψή του για την καλλιέργεια της γης. Ο Πλατανιώτης με Ρουμάνο μηχανικό, έχτισε στον Άγιο Γεώργιο 50 σπίτια με το ίδιο ακριβώς σχέδιο. Διαφορετικό σχέδιο είχε μόνο το σπίτι του επιστάτη και το καφενείο του χωριού.
Όπως διαβάζουμε στα αρχεία της Αθηναϊκής Εφημερίδας «ΚΑΙΡΟΙ» (φ.30-4-1900), στις αρχές του 20ου αι., δημοσίευσε την ανταπόκριση: «Κατά τον εν Βόλω αναταποκριτήν την 22αν φθίνοντος εν τη περιφερεία Δαουκλή, παρά τον Δομοκόν, ετελέσθησαν τα εγκαίνια 4 νέων χωρίων, ιδρυθέντων υπό του Βουλευτού κ. Πλατανιώτου εις τας ιδιοκτησίας του. Έκαστον των χωρίων απαρτίζεται εκ 200 ασβεστοκτίστων οικιών ευμεγεθών μετά παραρτημάτων δια τα κτήνη των γεωργών και μετά περιστοιχισμένης περιοχής εξ ενός στρέμματος και πλέον. Ωνομάσθησαν τα χωρία ταύτα Ξυνιά, Άγιος Γεώργιος, Κορομηλιά και Καυκάσια» (στο τελευταίο μεταφέρθηκαν 140 οικογένειες Καυκάσιων μεταναστών ομογενών μας).
Στη μαρμάρινη επιγραφή (40Χ50 περίπου) που εκτίθεται στην Ιερά μονή Αγάθωνος και που αντίγραφό της παραλαμβάνουμε σήμερα 12-9-2009, βρίσκουμε το πρώτο στοιχείο για την δημιουργία του οικισμού. Η επιγραφή αναφέρει:
«ΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1900 ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ
ΕΠΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗ
ΤΟ. ΧΩΡΙΟΝ. ΑΓΙΟΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

Όπως μας ανέφερε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολογιότατος Πατέρας Δαμασκηνός, δεν γνωρίζουμε έπ’ ακριβώς πως βρέθηκε η επιγραφή – κειμηλιο στο μοναστήρι. Πιθανότατα ανευρέθη μετά από γκρέμισμα κάποιας παλαιάς οικίας και μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Αντινίτσης που παλαιότερα ανήκε διοικητικά στην Ιερά Μονή Αγάθωνος και από εκεί βρέθηκε στον τελικό της προορισμό. Θελήσαμε μ’ αυτή την συμβολική κίνηση της επιστροφής του αντιγράφου της επιγραφής να κάνουμε γνωστή την ύπαρξή της αλλά και να δώσουμε μια ευκαιρία στους συγχωριανούς μας να μάθουν αλλά και γιατί όχι να μας δώσουν τις πολύτιμες πληροφορίες τους σχετικά με την ιστορία του χωριού μας».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ξυνιάδος κ. Γιώργος Μόσχος, ο πρώην Δήμαρχος Ξυνιάδος κος Γιώργος Τσιαγκλάνης, ο αρχηγός της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυνιάδος κος Νίκος Αράχωβας, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αγίου Στεφάνου κος Δημήτρης Λάιος, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αγίου Γεωργίου κ. Γιώργος Ζιώγας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Αγίου Γεωργίου» κ. Θανάσης Καρκάνης και πολλοί συνδημότες μας που αψήφησαν τη βροχή.
Μετά τη Θεία Λειτουργία παρατέθηκε γεύμα των προσκεκλημένων στο Ξύλινο Τουριστικό Περίπτερο του Αγίου Γεωργίου.

Καρέλης Δημήτρης

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη