Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγιος Γεώργιος , ο τροπαιοφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο χριστιανικό κόσμο και ειδικά στη χώρα μας. Εορτάζεται στις 23 Απριλίου με εξαίρεση την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, κατά την οποία όταν η εορτή προηγείται ή συμπίπτει με το Πάσχα τότε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Γεννήθηκε μεταξύ του 275 και 285 μ.Χ. στην περιοχή της Αρμενίας, την εποχή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, από τον Έλληνα Συγκλητικό και Στρατηλάτη Γερόντιο και την καταγόμενη από την Διάσπολη (Λύδδα) μητέρα του, Πολυχρονία. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί Χριστιανοί, όπως και ο ίδιος σε νεαρή ηλικία. Μετά το θάνατο του πατέρα του Γερόντιου, η οικογένεια μετακόμισε στην πατρίδα της μητέρας του. Ο Γεώργιος κατετάγη στο Ρωμαϊκό στρατό σε νεαρή ηλικία και κατέλαβε σύντομα το αξίωμα του Τριβούνου. Ο αυτοκράτορας τον προήγαγε χάρη στην αξία και την ανδρεία του σε Δούκα (διοικητή) και Κόμη της φρουράς του. Το 303 μ.Χ. όταν άρχισαν οι φοβεροί διωγμοί του Διοκλητιανού κατά των χριστιανών, ο Άγιος Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του αυτοκράτορα και τότε φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά ώστε να αρνηθεί την πίστη του στο θεό. Τον λόγχισαν, τον βασάνισαν με ειδικό τροχό, τον έριξαν σε λάκκο με καυτό ασβέστη και τον ανάγκασαν να περπατήσει με μεταλλικά πυρωμένα παπούτσια. Η μεγάλη πίστη του Αγίου στάθηκε αφορμή να βαπτιστούν χριστιανοί πολλοί στρατιωτικοί αλλά και η σύζυγος του αυτοκράτορα Αλεξάνδρα με τους δούλους της. Ο Άγιος Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά τα βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε την 23 Απριλίου του 303, στα τείχη της Νικομήδειας. Η φήμη του Αγίου απλώθηκε σ΄ όλο τον κόσμο και σήμερα κατέχει σημαντικότατη θέση στο εορτολόγιο και προσφωνείται Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Είναι προστάτης Άγιος της Αγγλίας, της Μόσχας, της Γεωργίας, της Καταλονίας, της Βηρυτού, του Βουλγαρικού στρατού και του Ελληνικού Πεζικού.
 Οι εορτές των Αγίων Γεωργίου (23 Απριλίου) και Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ήταν παλαιότερα χρονικό ορόσημο για τις αγροτικές και ποιμενικές συμφωνίες (προσλήψεις βοσκών, ενοικιάσεις και καλλιέργεια κτημάτων) και για την περιοχή μας. Στον Άγιο αποδίδονται πάμπολλα και σημαντικότατα θαύματα αλλά και θρύλοι με κορυφαίο αυτό της εξολόθρευσης του Δράκου κοντά στη Σιλήνα της Λιβύης.
Το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου : ¨Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός Βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεό σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Φωτο άνω, χαλκογραφία του Κ. Γ. Πέτρου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …