Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ρεγκίνι Φθιώτιδας

Το Ρεγκίνι Φθιώτιδας είναι οικισμός του νομού Φθιώτιδας και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Καμένων Βούρλων (Οι δήμοι Καμένων Βούρλων, Μώλου και Αγίου Κωνσταντίνου συνενώνονται σε έναν ενιαίο δήμο, με έδρα τα Καμένα Βούρλα, με την επωνυμία «Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου»). Έχει 832 κατοίκους (2001) και βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μ.
Tο Ρεγκίνι βρίσκεται 190 χιλ. από την Αθήνα και 12 χιλ. από τα Καμένα Βούρλα. Είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στις παρυφές του όρους Καλίδρομου, περιστοιχίζεται από βουνά και έχει μόνη φυσική διέξοδο προς την θάλασσα.
Στο Ρεγκίνι μπορούμε να δούμε την εκκλησία «Γεννέσιον της Θεοτόκου». Το χωριό είναι γνωστό και από τις υπέροχες διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο, στις οποίες γίνεται και η αναπαράσταση της νικηφόρας μάχης των Βασιλικών.
Η ιστορία του χωριού όπως φαίνεται χάνεται στα βάθη των αιώνων για αυτό και στην νεότερη Ελλάδα αποτέλεσε έδρα του τοπικού Δήμου Θρονίου και έδρα του Πρωτοδικείου Θερμοπύλων.
Επιπλέον με την εγκατάσταση των πληθυσμών της Χάρμας και Καθάρας το Ρεγκίνι αναζωογονήθηκε ποικιλοτρόπως οικονομικά πολιτισμικά και πνευματικά. Την δεκαετία του 70 περισσότερο, αλλά και την δεκαετία το 80 παρά το κύμα αστυφιλίας το Ρεγκίνι κατόρθωσε να διατηρήσει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του, σε πείσμα των καιρών.
Σήμερα στο χωριό διαμένουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι ενώ αποτελεί και δευτερεύουσα κατοικία για ανάλογο πληθυσμό.
Στο Ρεγκίνι υπάρχουν έθιμα που δεν συναντώνται στα γειτονικά χωριά, όπως της Καθαροδευτέρας η οποία γιορτάζεται στο χωριό προ αμνημόνευτων χρόνων, το ανάμα των φωτιών, η ένδυση με παραδοσιακές ενδυμασίες την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ο εορτασμός των Παναγιώτηδων την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, η παρασκευή του παραδοσιακού για το Ρεγκίνι γλυκού της "Σαμόπιτας" σουσαμόπιτας, κλπ.Παραπομπή:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …