Το Ρεγκίνι Φθιώτιδας

Το Ρεγκίνι Φθιώτιδας είναι οικισμός του νομού Φθιώτιδας και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Καμένων Βούρλων (Οι δήμοι Καμένων Βούρλων, Μώλου και Αγίου Κωνσταντίνου συνενώνονται σε έναν ενιαίο δήμο, με έδρα τα Καμένα Βούρλα, με την επωνυμία «Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου»). Έχει 832 κατοίκους (2001) και βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μ.
Tο Ρεγκίνι βρίσκεται 190 χιλ. από την Αθήνα και 12 χιλ. από τα Καμένα Βούρλα. Είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη κοιλάδα στις παρυφές του όρους Καλίδρομου, περιστοιχίζεται από βουνά και έχει μόνη φυσική διέξοδο προς την θάλασσα.
Στο Ρεγκίνι μπορούμε να δούμε την εκκλησία «Γεννέσιον της Θεοτόκου». Το χωριό είναι γνωστό και από τις υπέροχες διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο, στις οποίες γίνεται και η αναπαράσταση της νικηφόρας μάχης των Βασιλικών.
Η ιστορία του χωριού όπως φαίνεται χάνεται στα βάθη των αιώνων για αυτό και στην νεότερη Ελλάδα αποτέλεσε έδρα του τοπικού Δήμου Θρονίου και έδρα του Πρωτοδικείου Θερμοπύλων.
Επιπλέον με την εγκατάσταση των πληθυσμών της Χάρμας και Καθάρας το Ρεγκίνι αναζωογονήθηκε ποικιλοτρόπως οικονομικά πολιτισμικά και πνευματικά. Την δεκαετία του 70 περισσότερο, αλλά και την δεκαετία το 80 παρά το κύμα αστυφιλίας το Ρεγκίνι κατόρθωσε να διατηρήσει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του, σε πείσμα των καιρών.
Σήμερα στο χωριό διαμένουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι ενώ αποτελεί και δευτερεύουσα κατοικία για ανάλογο πληθυσμό.
Στο Ρεγκίνι υπάρχουν έθιμα που δεν συναντώνται στα γειτονικά χωριά, όπως της Καθαροδευτέρας η οποία γιορτάζεται στο χωριό προ αμνημόνευτων χρόνων, το ανάμα των φωτιών, η ένδυση με παραδοσιακές ενδυμασίες την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ο εορτασμός των Παναγιώτηδων την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, η παρασκευή του παραδοσιακού για το Ρεγκίνι γλυκού της "Σαμόπιτας" σουσαμόπιτας, κλπ.



Παραπομπή:

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη