Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αρχαία ακρόπολη Ξυνιάδος

Η Αρχαία ακρόπολη Ξυνιάδος βρίσκεται στη θέση Νησί του Τ. Δ. Κορομηλιάς του Δήμου Ξυνιάδος Φθιώτιδος. Η ονομασία της τοποθεσίας οφείλεται στο βραχώδες έξαρμα στο Νότιο τμήμα της αποξηραμένης τώρα λίμνης Ξυνιάδος , έκτασης 367 περίπου στρεμμάτων και υψομέτρου 537 μέτρων, το οποίο πριν την αποξήρανσή της αποτελούσε πράγματι μαζί με τον πλαϊνό λοφίσκο, ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών.
Η Ακρόπολη ταυτίζεται κατά πολλούς με την αρχαία πόλη Ξυνία ή Ξυνίαι ή και Ξυνιάδαι, κατ'; άλλους δε λόγω της μικρής της έκτασης πιστεύεται ότι αποτελούσε την κατοικία των βασιλέων και το οχυρωμένο καταφύγιο των Αρχόντων και των πολιτών σε περιόδους πολέμων, αλλά η πόλη βρισκόταν σε άλλο σημείο εκτός της λίμνης.
Κατά μια εκδοχή οφείλει το όνομά της στην αρχαϊκή λέξη «Ξοινή» δηλαδή κοινή καθώς η λίμνη βρισκόταν στο μεταίχμιο μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Η λίμνη που βρισκόταν σε ρηγματώδη λεκάνη στην Όθρη ήταν μεγάλη αλλά χωρίς βάθος (6,5 χιλιόμετρα διάμετρο, 5,30 μ. ο. βάθους) όμως λόγω του πλήθους των ψαριών που φιλοξενούσε, παρείχε τροφή στους κατοίκους των Ξυνιών αλλά και όλης της γύρω περιοχής.
Η Ακρόπολη φέρεται ως κτίσμα του 4ου αι. π.Χ. αρχαιολογικά όμως ευρήματα της περιοχής, όπως χάλκινη σμίλη και μια αιχμή δόρατος, μυκηναϊκής εποχής, πτηνόμορφος ασκός αλλά και ξίφος με μακριά λεπίδα κρητικής προέλευσης, αποδεικνύουν την κατοίκησή της πολύ νωρίτερα αλλά και την εξάπλωση του μυκηναϊκού πολιτισμού και την άμεση σχέση του με την περιοχή.
Η Αχαΐα Φθιώτιδα ήταν μέρος του μυκηναϊκού κόσμου από το 1400 π.Χ. πιθανώς δε και η κοιτίδα των Αχαιών.
Η τοποθεσία κατά τους αρχαίους χρόνους δεν ήταν υγιεινή ήταν όμως εξαιρετικά οχυρή καθώς περιβάλλονταν από το νερό της λίμνης, το βάλτο και το βραχώδες τοπίο του νησιού. Το αρχαίο Ελληνικό τείχος ήταν κτισμένο με την έμπλεκτο τεχνική πάχους δύο μέτρων, είχε περιφέρεια 940 περίπου μέτρα και ισχυροποιούταν από επτά πύργους καθώς και έναν εντός της Ακροπόλεως.
Σήμερα διακρίνονται οι αρχαίες οχυρώσεις αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη Βυζαντινή περίοδο.
Κατά το Λίβιο η πόλη βρισκόταν στο σύνορο των Θεσσαλών με τους Αινιάνες Αχαιούς (νέμος Αινναίον - βοσκοτόπι των Αινιάνων).
Πιθανότατα η ακμή της διακόπηκε κατά την κατάληψή της πόλης από τους Αιτωλούς πριν το 193 π.Χ. και ξανακατοικήθηκε συστηματικά κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και ως το Μεσαίωνα που αποτελούσε κατοικία του Φεουδάρχη της περιοχής.

ΚΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …