Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χοιρινή τηγανιά με πουρέ ογκρατέν

Χοιρινή τηγανιά με πουρέ ογκρατέν
Υλικά

    3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    750 γρ. ψαρονέφρι χοιρινό κομμένο σε λωρίδες ή κυβάκια
    1 κουταλιά της σούπας αρωματικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό, κόλιαντρο)
    2 κουταλιές της σούπας γούστερ σος
    ¾ του φλιτζανιού λευκό κρασί

για τον πουρέ

    20 γρ. βούτυρο
    λίγη πάπρικα
    1 κιλό μικρές πατάτες, πλυμένες καλά
    αλάτι, πιπέρι
    2 κουταλιές της σούπας κεφαλογραβιέρα και επιπλέον για το πασπάλισμα
    100 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρετε το χοιρινό μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4΄ Σβήνετε με το κρασί και τη γούστερ σος και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30’ σε μέτρια φωτιά. Όταν το κρέας  βράσει και εξατμισθούν τα υγρά το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα αρωματικά.

Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα για 35’. Τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με πιρούνι όσο είναι ζεστές. Προσθέτετε την πάπρικα, την κεφαλογραβιέρα, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά.

Ρίχνετε την τηγανιά σε ταψάκι και από πάνω ρίχνετε τον πουρέ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15’ μέχρι να ροδίσει ελαφρά ή επιφάνεια του φαγητού. Σερβίρετε αμέσως.

Πηγή: icookgreek

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ