Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σεμινάρια Οθωμανικής γλώσσας και παλαιογραφίας

Σεμινάρια Οθωμανικής γλώσσας και παλαιογραφίας

Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Σεμινάρια Οθωμανικής γλώσσας και παλαιογραφίας ξεκινούν στο Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2016-2017), θα πραγματοποιηθεί στο Ε.ΚΕ.Ν.Ε. σεμινάριο με τίτλο «Οθωμανική Γλώσσα και Παλαιογραφία» από τον δρα Γεώργιο Κ. Λιακόπουλο (ιστορικό – οθωμανολόγο, διδάσκοντα στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Το σεμινάριο έχει ως στόχο την εκμάθηση, την περαιτέρω μελέτη και εντρύφηση στην οθωμανική γλώσσα και τις ιστορικές πηγές (έντυπες, χειρόγραφες, επιγραφικές, νομισματικές) της οθωμανικής περιόδου. Τα ιστορικά τεκμήρια που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είναι γραμμένα στην Οθωμανική Τουρκική και αφορούν στην ιστορία του Ελληνισμού των τελευταίων αιώνων. Πολλά δε από αυτά δεν έχουν ακόμα μελετηθεί.
Τα μαθήματα θα διαρκέσουν από τη 12η Οκτωβρίου 2016 έως την 31η Μαΐου 2017. Η διδασκαλία, η οποία θα διαρκεί δύο (2) ώρες εβδομαδιαία, θα γίνεται κάθε Τετάρτη τις απογευματινές ώρες. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν έως την 7η Οκτωβρίου 2016 με τη Γραμματεία του Ε.ΚΕ.Ν.Ε. στο τηλ. 210-3626101 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση eesnae@cosmotemail.gr δίνοντας το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ