Η Εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Ελεούσας στην Ξυνιάδα Δομοκού, την 21/6/1962

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης, με τη θαυματουργό εικόνας της Μεγαλόχαρης Παναγίας Ελεούσης
Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Ελεούσης, με τη θαυματουργό εικόνας της Μεγαλόχαρης Παναγίας Ελεούσης


Γράφει ο Δημήτρης Καρέλης 

Το απόγευμα της 21ης Ιούνη του 1962 οι καμπάνες στην Ξυνιάδα Δομοκού ήχησαν δυνατά, επίμονα και χαρμόσυνα! Συνέβη τότε γεγονός μέγα και θαυματουργό, η εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης Παναγίας της Ελεούσας.

Οι διηγήσεις όλων όσων έζησαν τις μοναδικές τούτες στιγμές, όπου η πίστη ζωντανεύει και η ψυχή πλημυρίζει δέος και αγαλλίαση, είναι χαραγμένες βαθιά στην ψυχή όλων όσων δεν είχαμε την τύχη να ζήσουμε αλλά είχαμε τη χαρά να τ’ ακούσουμε από «πρώτο χέρι» την αληθινή αυτή ιστορία.

Και πρώτα απ’ όλους από τον, μικρό τότε πρωταγωνιστή, Αθανάσιο Σύρο. Ο μικρός Αθανάσιος συνάντησε και μίλησε πολλές φορές με μια άγνωστη αλλά γλυκύτατη μαυροφόρα γυναίκα, η οποία δεν ήταν άλλη από τη Μεγαλόχαρη Θεομήτορα, την Παναγία! Η άγνωστη γυναίκα τον επισκέφτηκε στον ύπνο του και του αποκάλυψε την ταυτότητά της, υποδεικνύοντάς του τον τόπο όπου ήταν θαμμένη η θαυματουργή Της εικόνα.

Ο μικρός Αθανάσιος λοιδορήθηκε όταν αποκάλυψε το μεγάλο του μυστικό και για πολλά χρόνια δεν γινόταν πιστευτός, ώσπου οκτώ χρόνια μετά, μια θανατηφόρα ασθένεια που έπεσε στα ζώα του χωριού, έγινε αιτία να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι στην Εκκλησία και να αναζητήσουν την χαμένη εικόνα της Παναγίας.

Στις αρχές Ιουνίου του 1962 ήρθε στην Ξυνιάδα ένα σκαπτικό μηχάνημα για να ανοίξει τους δρόμους του χωριού. Οι Ξυνιαδιώτες ζήτησαν από τον οδηγό Ηλία Σάλτα να βοηθήσει στην ανασκαφή για της ανεύρεση της εικόνας. Ο ίδιος αντέδρασε βίαια και έμεινε μόνο μετά από παρέμβαση του Λαμιώτη Σπύρου Χουλιάρα και των αρχών της κοινότητας, τον πρόεδρο, τον δάσκαλο, τον ιερέα, τις αστυνομικές αρχές και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, που τον έπεισαν.

Ο χειριστής μετά την άκαρπη πρώτη εκσκαφή επιχειρεί και δεύτερη χωρίς αποτέλεσμα, αρχίζει να βλαστημά και επιχειρεί τρίτη φορά, χωρίς αποτέλεσμα και πάλι. Η μηχανή είχε σταματήσει. Τότε ο αστυνομικός που ήταν κοντά στο σημείο βλέπει δίπλα στο μαχαίρι του μηχανήματος, κοντά στη ρίζα ενός πουρναριού, την σεπτή εικόνα της Παναγίας!

Αμέσως εκτυλίχθησαν απερίγραπτες σκηνές, με τους παρευρισκόμενους πιστούς να γονατίζουν και να προσκυνούν την Άγια και Σεπτή Εικόνα της Παναγίας, κάποιοι έτρεξαν και χτύπησαν δυνατά την καμπάνα, για να ειδοποιηθούν όσοι κάτοικοι ήταν στα χωράφια.

Κάποιοι άλλοι αγκάλιασαν τον μικρό Αθανάσιο και του ζητούσαν να τους συγχωρήσει για την ασέβεια και την απιστία τους. Ο χειριστής του μηχανήματος έπεσε κλαίγοντας, προσκύνησε την εικόνα και παρακαλούσε να τον συγχωρήσει η Θεοτόκος.

Από τους πρώτους Ιερείς που αντίκρισε την εικόνα ήταν ο παππούς μου Παπα-Δημήτρης Καρέλης, ο οποίος, σύμφωνα με τις διηγήσεις και του σημερινού Ηγούμενου της Μονής Αθανάσιου Σύρου, παραλλήλισε την αποκάλυψη της Θαυματουργής εικόνας με την άφιξη του Ιησού Χριστού στην Ιεριχώ, όταν επισκέφτηκε τον αμαρτωλό και πλούσιο Αρχιτελώνη και μετέπειτα Απόστολο Ζακχαίο, λέγοντας: «Ζακχαῖε, σπεῦσον κατάβηθι, ὅτι σήμερον ἐν τῷ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι» («Ζακχαίε, τρέξε και κατέβα, σήμερα είναι ανάγκη να μείνω στο σπίτι σου, αφού για σένα ήλθα, για να σε σώσω»).
Η θαυματουργή Εικόνα φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Ελεούσα» και φέρεται φιλοτεχνημένη την εποχή των Εικονομαχιών (726-842 μ.Χ.).

Στον Ιερό αυτό τόπο χτίστηκε μετά από λίγο ένας μικρός ναός και αργότερα ο σημερινός Οίκος της Παναγίας Ελαιούσης και η Ιερά Μονή, στην οποία πλήθος πιστών συρρέει για να προσκυνήσει τη Χάρη Της θαυματουργής Εικόνας της Θεοτόκου. Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το Νοέμβριο του 1965, ενώ τα εγκαίνιά του τελέσθηκαν την 21η Ιουνίου του 1972, από τον μκαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος Δαμασκηνό. Στη ρίζα του πουρναριού, όπου βρέθηκε η Εικόνα, τοποθετήθηκε η Αγία Τράπεζα. Στο ανατολικό μέρος του μοναστηριού κτίστηκαν το Ηγουμενείο και μερικά κελιά.

Ο μικρός Αθανάσιος Σύρος, αφιέρωσε τη ζωή του στη Χάρη της Παναγίας Ελεούσης και είναι σήμερα πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, με τεράστιο φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο.

Το Ιερό Προσκύνημα εορτάζει δυο φορές το χρόνο: Την ημέρα της ευρέσεως της εικόνας, δηλαδή την 21ηΙουνίου, και την 15η Αυγούστου, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Φθιώτιδας - "Fthia Walk"

*Δημήτρης Β. ΚαρέληςΣυγγραφέας - Ιστορικός - Πολιτισμολόγος,

Πτυχιούχος του τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό

της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ.

Copyright © 2022 - All Rights Reserved 

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!