Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στιφάδο μοσχαρίσιο

 Κρεατικά
Στιφάδο μοσχαρίσιο
Υλικά


    1,5 κιλό μοσχαράκι γάλακτος, ελιά
    6 κρεμμύδια ξερά ή 15 κρεμμυδάκια στιφάδου
    2 κ.σ. ξίδι
    1 κύβο ζωμό βοδινού
    2 δαφνόφυλλα
    2 ντομάτες (το καλοκαίρι) ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (τον χειμώνα)
    1 κ.γλ. ντοματοπελτέ
    Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

    Κόβουμε το κρέας σε μεσαίου μεγέθους κύβους.
    Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα (περίπου 1/2 κούπα | 120 ml) και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε το κρέας και σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.
    Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στην άκρη.
    Αν έχουμε μεγάλα κρεμμύδια τα κόβουμε σε χοντρές λωρίδες ή αν έχουμε μικρά κρεμμύδια στιφάδου, τα χαράζουμε στις 2 άκρες τους. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσουν.
    Σβήνουμε με ξίδι και αφήνουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί.
    Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 1 κούπα νερό να ζεσταθεί και λιώνουμε τον κύβο ζωμό βοδινού.
    Μεταφέρουμε το κρέας με τα ζουμιά του στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το νερό όπου έχουμε λιώσει τον κύβο. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά.
    Σιγομαγειρεύουμε για 1-1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει (σχεδόν να λιώσει το κρέας) και να δέσει η σαλτσούλα.
typos.com.cy

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ