Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεράσιμου Κουβαρά με τίτλο «Κηλίδες ήλιου» από τις εκδόσεις «Λιτρίβι»


24 ΕΛΛΗΝΙΚA ΧΑΪΚΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ
Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Κηλίδες ήλιου» από τις εκδόσεις «Λιτρίβι»

O Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης ΣΑΩΘ σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις «Λιτρίβι» σας προσκαλούν στην παρουσίαση
της ποιητικής συλλογής 24 ελληνικών χαϊκού«Κηλίδες ήλιου» του Γεράσιμου Κουβαρά, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15.

Το χαϊκού ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιαπωνία του 16ου αιώνα και ο Γεράσιμος Κουβαράς το δικό του από την Ελλάδα του 21ου αιώνα για να συναντηθούν στο "Λιτρίβι" στην καλλιτεχνική συλλεκτική έκδοση με 24 ελληνικά χαϊκού που μιλούν κυριολεκτικά μέσα από την πένα του συγγραφέα τους, -αφού η γραμματοσειρά της έκδοσης είναι το ηλεκτρονικά αποτυπωμένο χειρόγραφό του-, με την πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο, για τη σοφία του απλού, την ελευθερία του αυστηρού, τη φιλοσοφία της φύσης!

Έχουμε γνωρίσει το Γεράσιμο Κουβαρά στα νεανικά του χρόνια ως σπουδαστή του τμήματος Μονωδίας και Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και πρόσφατα ως γενικό διευθυντή της ActionAidΕλλάς. Σήμερα τον ξαναγνωρίζουμε ως ποιητή. Η εξαιρετικής αισθητικής έκδοση «Κηλίδες ήλιου», που έρχεται να προστεθεί στον πολύ περιορισμένο αριθμό συλλογών με ελληνικά χαϊκού που έχουν εκδοθεί ποτέ στη χώρα μας, δημιουργήθηκε μετά από δυο χρόνια οραματισμού και έξι μήνες σχεδιασμού, με την καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και την επιμέλεια της έκδοσης από τη Σέβη Παπαδοπούλου.

Παρουσιάζοντας την ποιητική συλλογή στο αθηναϊκό κοινό,ο ποιητής και μελετητής χαϊκούΧρήστος Τουμανίδης είπε για τον ποιητή και την έκδοση: «…Σπάνια μία ποιητική συλλογή ενός άγνωστου σε μένα, νέου ποιητή,  κέρδισε αμέσως, με την πρώτη κιόλας ματιά το ενδιαφέρον μου, και μου πρόσφερε το ιδιαίτερο εκείνο ρίγος που προκαλεί η γνήσια ποιητική δημιουργία…  Οι «Κηλίδες ήλιου» μπορώ να το πω απερίφραστα, είναι ποίηση! Λόγος ποιητικός και όχι απλές στιχουργικές κατασκευές… Ο Γεράσιμος Κουβαράς, με την πρώτη κιόλας ποιητική του συλλογή, κατόρθωσε κάτι μοναδικό για Έλληνα ποιητή που γράφει «με τον τρόπο του χαϊκού»: αφομοίωσε σε υψηλό βαθμό τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά αυτής της ποίησης και μας έδωσε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα «ελληνικά χαϊκού».

«Οι Κηλίδες ήλιου, κερδίζουν το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού φίλου της ποίησης, για πολλούς λόγους. Πρώτα-πρώτα με την πρωτότυπη εμφάνιση τους. Κατόπιν με την ιδιαίτερη χειρόγραφη γραμματοσειρά, έπειτα με την τολμηρή για ένα βιβλίο βιβλιοδετική επιλογή.  Η ανεξαρτησία των τυπωμένων φύλλων,  που έχει κανείς την αίσθηση πως είναι καρτο-ποιήματα! Και τέλος, η ίδια η ποιότητα του χαρτιού. Με άλλα λόγια οι «Κηλίδες ήλιου» μας κερδίζουν -και μας συστήνονται- μέσω και των πέντε αισθήσεων! Λείπει μονάχα η μουσική ….σκέφτομαι, αλλά και αυτή έχει την συνεισφορά της. Την …ακούμε καθώς αγγίζουμε τις καρτο-σελίδες, αλλά, κυρίως μέσα από τις λέξεις, όπως κυλούν μπροστά στα μάτια μας, από στίχο σε στίχο και από ποίημα σε ποίημα».

Στις 8 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους ο Κώστας Γιαβής, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Μεσαιωνικών & Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, που θα παρουσιάσει την ποιητική συλλογή και ο βιολοντσελίστας Απόστολος Χανδράκης, ο οποίος θα ντύσει ηχητικά τη βραδιά με μια μικρή μουσική παρέμβαση.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαριλένα Λιακοπούλου, γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη Σέβη Παπαδοπούλου, υπεύθυνη της έκδοσης,stopaliolitrivi@gmail.com,τηλ. 6947434854

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ