Το Ιράν απαγόρευσε την χρήση της λέξης κρασί στα βιβλία

Το Υπουργείο Πολιτσμού του Ιράν ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη χρήση της λέξης κρασί στα βιβλία, στο πλαίσιο της ανανέωσης των κανόνων λογοκρισίας για συγγραφείς και εκδότες.
O επικεφαλής των εκδόσεων βιβλίων, Mohammad Selgi,  έθεσε νέους κανονισμούς λογοκρισίας, σύμφωνα με τους οποίους η λέξη «κρασί» και επίσης τα ονόματα διάφορων ξένων ζώων αφαιρέθηκαν από τις προτεινόμενες εκδόσεις. Αυτό αποκάλυψε η εφημερίδα Telegraph.
Το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού διαβάζει όλα τα βιβλία που προτείνονται για δημοσίευση, για να  βεβαιωθεί  ότι το περιεχόμενο είναι κατάλληλο, λέγεται ότι είπε ο Selgi.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε το ιρανικό υπουργείο, περισσότερα από 8.000 βιβλία δημοσιεύτηκαν στο Ιράν τη χρονιά που μας πέρασε  και η λογοκρισία ήταν σχετικά χαλαρή σε σχέση με τα προηγούμενα καθεστώτα.
Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Όμως, υπάρχουν πολλές αναφορές για  κρασί, μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται λαθραία από τα σύνορα της χώρας και για το γεγονός ότι υπάρχει πολύ underground κατανάλωση.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πέρυσι ότι περίπου 150 κυβερνητικά κέντρα θα ξεκινήσουν σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της κατάχρησης αλκοόλ.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης σχετικά με τη λογοκρισία στο κρασί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εποχή πριν από την ισλαμική Επανάσταση του 1979, οπότε και εκτιμάται ότι υπήρχαν 300 οινοποιεία στη χώρα.
Η οινοποίηση στην περιοχή πιστεύεται ότι χρονολογείται  πριν από χιλιάδες χρόνια. Ένας κοινός μύθος λέει ότι το Shiraz  είναι πρόγονος του σύγχρονου Syrah αλλά αυτό πιθανότατα δεν ισχύει, καθώς μελέτες DNA έχουν δείξει ότι το Syrah έχει καταγωγή από γαλλικές ποικιλίες.

 http://www.krasiagr.com

Νεότερη Παλαιότερη