Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ιράν απαγόρευσε την χρήση της λέξης κρασί στα βιβλία

Το Υπουργείο Πολιτσμού του Ιράν ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη χρήση της λέξης κρασί στα βιβλία, στο πλαίσιο της ανανέωσης των κανόνων λογοκρισίας για συγγραφείς και εκδότες.
O επικεφαλής των εκδόσεων βιβλίων, Mohammad Selgi,  έθεσε νέους κανονισμούς λογοκρισίας, σύμφωνα με τους οποίους η λέξη «κρασί» και επίσης τα ονόματα διάφορων ξένων ζώων αφαιρέθηκαν από τις προτεινόμενες εκδόσεις. Αυτό αποκάλυψε η εφημερίδα Telegraph.
Το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού διαβάζει όλα τα βιβλία που προτείνονται για δημοσίευση, για να  βεβαιωθεί  ότι το περιεχόμενο είναι κατάλληλο, λέγεται ότι είπε ο Selgi.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε το ιρανικό υπουργείο, περισσότερα από 8.000 βιβλία δημοσιεύτηκαν στο Ιράν τη χρονιά που μας πέρασε  και η λογοκρισία ήταν σχετικά χαλαρή σε σχέση με τα προηγούμενα καθεστώτα.
Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Όμως, υπάρχουν πολλές αναφορές για  κρασί, μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται λαθραία από τα σύνορα της χώρας και για το γεγονός ότι υπάρχει πολύ underground κατανάλωση.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πέρυσι ότι περίπου 150 κυβερνητικά κέντρα θα ξεκινήσουν σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της κατάχρησης αλκοόλ.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης σχετικά με τη λογοκρισία στο κρασί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εποχή πριν από την ισλαμική Επανάσταση του 1979, οπότε και εκτιμάται ότι υπήρχαν 300 οινοποιεία στη χώρα.
Η οινοποίηση στην περιοχή πιστεύεται ότι χρονολογείται  πριν από χιλιάδες χρόνια. Ένας κοινός μύθος λέει ότι το Shiraz  είναι πρόγονος του σύγχρονου Syrah αλλά αυτό πιθανότατα δεν ισχύει, καθώς μελέτες DNA έχουν δείξει ότι το Syrah έχει καταγωγή από γαλλικές ποικιλίες.

 http://www.krasiagr.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ