Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kάλυψη αναγκών φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και δημόσιων μουσείων

Kάλυψη αναγκών φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και δημόσιων μουσείων

Η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των δημόσιων μουσείων της χώρας αποτελεί νευραλγικό τομέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και κρίσιμο μέγεθος για τη λειτουργία των χώρων και των μουσείων ως επισκέψιμων προορισμών με όρους ανταγωνιστικότητας, καθώς αποτελούν ουσιώδη παράγοντα αύξησης των δημόσιων εσόδων.
Το 2015 και υπό τις παρούσες συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην πρόσληψη έκτακτου φυλακτικού προσωπικού και συγκεκριμένα στην πρόσληψη 1.183 ημερησίων φυλάκων και 129 νυχτοφυλάκων. Οι προσλήψεις αυτές εξασφάλισαν τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό προσέλευσης επισκεπτών, με διευρυμένο ωράριο την υψηλή τουριστική περίοδο, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν επίτευξη του στόχου με αύξηση της επισκεψιμότητας και κατά συνέπεια των δημοσίων εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των δημοσίων μουσείων.
Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εντάχθηκε στο πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, μέσω προσλήψεων κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο του οποίου υπήρξε πρόβλεψη για την πρόσληψη 814 φυλάκων αρχαιοτήτων κατανεμημένων σε όλη την επικράτεια. Κατά την εξέλιξη του προγράμματος διαπιστώθηκε αδυναμία κάλυψης των επικουρικών θέσεων φύλαξης αρχαιοτήτων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο οποίο από τις αρχικά 60 προβλεπόμενες θέσεις ημερησίων φυλάκων προσλήφθηκαν 2, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στην οποία από τις προβλεπόμενες 66 θέσεις καλύφθηκαν 7 και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στην οποία προσελήφθησαν μόλις 3 φύλακες από τον συνολικά αριθμό των 14 θέσεων που είχαν προκηρυχθεί. Η αδυναμία προέκυψε από τον καθορισμό ειδικών κριτηρίων αποκλειστικά για την ειδικότητα των φυλάκων αρχαιοτήτων.
Κατεπειγόντως, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εξασφαλίσει την επαναπροκήρυξη των 728 κενών θέσεων φύλαξης αρχαιοτήτων του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας, σε δύο κύκλους συμβάσεων, ώστε το προσωπικό που θα προσληφθεί να λειτουργήσει επικουρικά κατά το 2016.
Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επεξεργάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του τακτικού φυλακτικού προσωπικού των Υπηρεσιών και έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών σε μόνιμο φυλακτικό προσωπικό μέσω της κινητικότητας.
Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ήδη προβεί σε προωθημένες ενέργειες εξασφάλισης του απαιτούμενου έκτακτου φυλακτικού προσωπικού για την υποστήριξη της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των δημόσιων μουσείων για το έτος 2016. Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών προωθείται η πρόσληψη 1.209 και 134 ημερησίων και νυχτοφυλάκων αρχαιοτήτων αντιστοίχως, ώστε οι χώροι και τα μουσεία με τη μεγαλύτερη προσέλευση να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο τους κύριους τουριστικούς μήνες κατά το 2016.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …