Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας

Επίσκεψη Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας και εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015, στις 12:00, έλαβαν χώρα δύο σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και εκπροσώπων αρχών και φορέων του τόπου.

Αρχαίο θέατρο Απτέρας

Το Σάββατο 12/12, στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας Χανίων αποδόθηκε στο κοινό το αρχαίο θέατρο.
Το θεατρικό οικοδόμημα, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από τοπικό πωρόλιθο, χωροθετήθηκε κοντά στη νοτιοανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης, σε φυσική κοιλότητα του εδάφους με νότιο προσανατολισμό και θέα τα Λευκά όρη. Η παλαιότερη φάση του χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους (α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ.), ενώ στη ρωμαϊκή εποχή υπέστη ριζικές μετασκευές.

Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που γνώρισε το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στο τέλος του 19ου και κατά τον 20ο αιώνα, η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί η πλήρης αποκάλυψή του, η συντήρηση και η αναστήλωσή του.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Υπουργός τόνισε: «Όλος ο χώρος εδώ είναι συγκλονιστικός. Η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Κάτι ακόμη προστίθεται στην Κρήτη με αυτό το έργο, το οποίο εγκαινιάζουμε. Το θέατρο θα σηματοδοτεί την ενότητα του αρχαίου πολιτισμού με τον σύγχρονο και όσοι έρχονται εδώ θα καταλαβαίνουν το βάθος της Κρήτης, τόσο σε επίπεδο Ιστορίας, όσο και σε επίπεδο σημερινής πραγματικότητας».

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Την Κυριακή 13/12, εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, με την παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιου Σταθάκη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η περιοδική έκθεση με θέμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 21ο αιώνα: μία περιπετειώδης πορεία στο χώρο και στο χρόνο». Η έκθεση, οργανώθηκε στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και συνδέεται οργανικά με την «Εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για τη μόνιμη έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων», έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στόχος της περιοδικής έκθεσης, που θα διαρκέσει από 13-12-2015 έως 14-01-2015, είναι η παρουσίαση της διαδρομής του Μουσείου Χανίων από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Η πορεία αυτή, που ακολουθεί τις ιστορικές τύχες του τόπου, στοιχειοθετείται από την έρευνα πληθώρας αρχειακού και φωτογραφικού υλικού και την αξιοποίηση έντυπου υλικού, αντλημένου κυρίως από τον καθημερινό Τύπο, σε περίοδο τουλάχιστον 100 χρόνων. Με αυτό τον τρόπο, έρχονται στην επιφάνεια οι πτυχές της πολυκύμαντης και πολυσήμαντης ζωής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, που θα ενισχύσουν το διαχρονικό μήνυμά του και θα αναδείξουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μνήμης του τόπου.

Κατά την εκδήλωση, ο Υπουργός ανέφερε: «Το να εγκαινιάζεται ένα μουσείο είναι σαν να ανοίγει μια διπλή πόρτα, μια πόρτα από το παρελθόν βεβαίως, με αυτά που παρουσιάζει το μουσείο, αλλά και μια πόρτα στο μέλλον, γιατί οι επισκέπτες και αυτοί που θα δουλέψουν στο μουσείο έχουν κάτι να πουν και να κάνουν για το μέλλον αυτού του τόπου». Επίσης, πρόσθεσε ότι «το μουσείο -όπως ξέρετε- σήμερα ανοίγει μεν, αλλά ανοίγει με μια προσωρινή έκθεση. Το κύριο υλικό δεν έχει έρθει ακόμα. Η επόμενη φάση του ΕΣΠΑ θα είναι να ολοκληρωθεί η μεταφορά όλου του αρχαιολογικού υλικού στο μουσείο, έτσι ώστε να αποδοθεί η έκθεση στο κοινό».




Νεότερη Παλαιότερη