Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εγκαίνια Έκθεσης «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο» στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Εγκαίνια Έκθεσης «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο» στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Στα εγκαίνια της εκπαιδευτικής Έκθεσης «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, παρευρέθη ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
Εκεί, τον υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου κ. Νέλλος Κανελλόπουλος.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεναγήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου, τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται και μαθητές μέσα από εβδομαδιαία εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες.
Μιλώντας για την έκθεση, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε τη σημασία που έχει η συνέργεια του πολιτισμού με την εκπαίδευση, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί όσους εργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα: «Είναι ωραίο ο πολιτισμός να εισέρχεται κατ’ αρχήν στα σχολεία, αλλά και σε όλες τις συναφείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αυτή η έκθεση είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, ώστε να αρχίζουν από μικρή ηλικία τα παιδιά να αντιλαμβάνονται σε ποια χώρα ζουν και πως όσα θυμίζουν τον πολιτισμό μας δεν είναι νεκρά πράγματα, αλλά μπορούν να ζωντανέψουν. Συγχαίρουμε και τιμάμε όσες προσπάθειες γίνονται με ζήλο και όραμα και που σκοπό έχουν να προάγουν τον πολιτισμό μας».
Αναφερόμενος ο Υπουργός στην παιδαγωγική διάσταση του αρχαίου θεάτρου, σημείωσε ότι: «Το αρχαίο θέατρο, το οποίο θα γνωρίσουν μέσα από αυτή την έκθεση τα παιδιά, είναι κάτι το διαχρονικό, κάτι που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, όχι μόνον ως θέατρο, αλλά και ως αρχαία προβληματική περί θεάτρου, περί κωμωδίας και τραγωδίας, περί του χώρου του θεάτρου και πως αυτός ο χώρος φιλοξενεί τους θεατές. Αυτή, λοιπόν, η αναμέτρηση με το αρχαίο είναι ζωογόνα για ολόκληρο τον σύγχρονο πολιτισμό και σε όλες του τις διαστάσεις».

Καθώς η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας μέσω διαδραστικών εφαρμογών για μαθητές, συνδυάζοντας εκπαίδευση και ψυχαγωγία, ο Υπουργός δήλωσε: «Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν τον αντίκτυπο του αρχαίου πολιτισμού στη σημερινή εποχή, είτε μέσα από αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα είτε με τη βοήθεια των εξαίρετων βιβλίων συναρτημένων με την έκθεση, τα οποία ομολογώ πως με γοήτευσαν».

Στα εγκαίνια παρίστατο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρολιάκος.


Φωτογραφίες: Πίστας Σπήλιος/Γραφίστας Διεύθυνσης Μουσείων ΥΠΠΟΑ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …