Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Σπίτια της καρδιάς…»: Μία έκθεση φωτογραφίας-ταξίδι μνήμης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

«Σπίτια της καρδιάς…»
Μία έκθεση φωτογραφίας-ταξίδι μνήμης
στις αλησμόνητες πατρίδες,
μέσα από φωτογραφίες ελληνικών σπιτιών
στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» 
 
Η έκθεση φωτογραφίας της εκπαιδευτικού Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη, που εγκαινιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, μας ταξιδεύει σε ενενήντα και πλέον ελληνικές πατρίδες στην αντικρινή πλευρά του Αιγαίου στην Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, την Προποντίδα, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την ενδοχώρα της Μικρασίας, τα νότια παράλια και φυσικά, στις ακτές της Ιωνίας.

Η «φωτογράφος» ταξίδεψε συνολικά έντεκα φορές στην γειτονική χώρα, «αιχμαλωτίζοντας» στον φακό της το ελληνικό στοιχείο, μέσω των σπιτιών, άλλα κατοικημένα και άλλα ακατοίκητα, που έχουν διατηρηθεί σε όλη την επικράτεια της σημερινής Τουρκίας.

Συγκέντρωσε πάνω από τετρακόσιες συνολικά φωτογραφίες, οι εκατόν πενήντα από τις οποίες εκτίθενται στον «Ελληνικό Κόσμο». Στις φωτογραφίες αυτές αποτυπώνονται οι προσόψεις ελληνικών σπιτιών και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Ταυτοχρόνως, η έκθεση πλαισιώνεται από κατατοπιστικούς χάρτες και κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών που μας μεταφέρουν στο χώρο και στο χρόνο, δίνοντας μία πλούσια γεύση της ειρηνικής ζωής των Ελλήνων που έζησαν εκεί, μέχρι το 1922. Πρόκειται για μία προσωπική έρευνα της δημιουργού που στοχεύει στο να "διασώσει", έστω και αποτυπωμένα στο χαρτί, όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά σπίτια. Τα σπίτια αυτά, αντιπροσωπευτικά δείγματα των τάσεων αρχιτεκτονικής της εποχής, αντιστέκονται ακόμη στη λαίλαπα της ανοικοδόμησης που σαρώνει τις τουρκικές πόλεις και αποτελούν στοιχεία του πολιτισμού και της οικουμενικότητας του Ελληνισμού.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τον μικρασιατικό ελληνισμό, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει την έκθεση στον φιλόξενο χώρο του και σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις μέσω των εικόνων, που είναι το πιο δυνατό μέσο ανάκλησης της μνήμης.

Έναρξη έκθεσης: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Είσοδος ελεύθερη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παράλληλα, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος της Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη με τίτλο «Σπίτια της καρδιάς…»Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …