Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχιτεκτονική και η Ελλάδα

Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ
Αθήνα, 08 Δεκεμβρίου 2015
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics του Πανεπιστημίου του Cardiff με θέμα «Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχιτεκτονική και η Ελλάδα».
Η κ. Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας για τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού που γέμισε το αμφιθέατρο Καρατζά. Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη όπως η κρίση της Ευρωζώνης και το προσφυγικό, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενός νέου αποτελεσματικού οικονομικού οικοδομήματος ικανού να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.
Ακολούθησε κεντρική ομιλία του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Καθηγητή Ιωάννη Α. Μουρμούρα. Ο κ. Μουρμούρας αναφέρθηκε στο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ., από το οποίο η Ελλάδα εξαιρείται στην παρούσα φάση, και στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες είναι εφικτή η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα αυτό. Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε τις σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για την ελληνική οικονομία, η οποία, σε συνδυασμό με μια συμφωνία για την απομείωση του χρέους, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση πάνελ με τη συμμετοχή των κ.κ. Agnès Bénassy-Quéré, Καθηγήτριας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon Sorbonne,  Eckhard Wurzel, πρώην επικεφαλής Γραφείου Ευρωζώνης και Ε.Ε. στον ΟΟΣΑ  και  νυν Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Konstanz, Diego Valiante, επικεφαλής του τομέα Χρηματοοικονομικών Αγορών και Θεσμών του CEPS,  Patrick Minford, Διευθυντή του Ινστιτούτου Julian Hodge και Καθηγητή Εφαρμοσμένης Μακροοικονομικής του Πανεπιστημίου του Cardiff, και Μιχάλη Αργυρού, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΔΚΚ, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές εμπεριστατωμένες απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του αρχικού συστήματος ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και της προς τα άνω σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας μέσα απο ενδεδειγμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Τέλος, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος της Γερμανίας στο πλαίσιο των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης.
Τη συζήτηση έκλεισε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, συνόψισε τα κύρια σημεία της συζήτησης  εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία της Ε.Ε. προς μια πλέον ισορροπημένη διαχείριση του ρίσκου, των βαρών και του κόστους δανεισμού μεταξύ των κρατών-μελών. Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες υπό εξέλιξη δράσεις του Ινστιτούτου.

ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ κ.ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …