Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί η βροχή μυρίζει τόσο ωραία;

Το πρωί έβρεξε... Βγαίνετε έξω, ακόμη και αν ζείτε στο κέντρο της πόλης και μια απαλή κι ευχάριστη μυρωδιά σας συνεπαίρνει.
Μας αρέσει ο ήχος της βροχής, εντάξει, αλλά γιατί η βροχή μυρίζει και τόσο ωραία;
Από το 1964, οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Σε ένα άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nature, Αυστραλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο καταλήγουν σε μια πολύ εύηχη λέξη, παρμένη από δυο αρχαιοελληνικές λέξεις “πετριχώρ”, από τις λέξεις πέτρα και ιχώρ που στα αρχαία ελληνικά σήμαινε “το αίμα των θεών”.
Στις πέτρες λοιπόν... στις πέτρες και στο έδαφος, στη διάρκεια των πιο ξηρών περιόδων, συσσωρεύεται ένα μείγμα ελαίων τα οποία εκκρίνουν δένδρα και φυτά. Όσο μεγαλύτερη η περίοδος της ξηρασίας, τόσο μεγαλύτερη η συσσώρευση. Όταν το μείγμα ενώνεται με το νερό απελευθερώνεται εκείνη η υπέροχη μυρωδιά που γνωρίζουμε και αποζητάμε.
Το μείγμα αυτών των ελαίων επίσης θεωρείται ότι αποτρέπει τους σπόρους από το να βλαστήσουν ούτως ώστε να μην γεννιούνται νέα φυτά σε περίοδο που τα αποθέματα νερού είναι ελάχιστα.
Επίσης, σε περιοχές με εκτενή βλάστηση, όπως τα δάση, υπάρχει η ουσία με το όνομα γεωσμίνη. Η ουσία αυτή εντοπίζεται στις δροσοσταλίδες της υγρασίας και είναι μια χημική ουσία που παράγεται από τους ακτινομύκητες, βακτήρια που ζουν στο έδαφος και τρέφονται από τα έλαια που προαναφέρθηκαν... το αίμα των θεών;
Μας αρέσει η μυρωδιά της βροχής γιατί... της χρωστάμε πολλά
Εκτός όμως από την καθαρά χημική εξήγηση για τη μυρωδιά της βροχής, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει και κάτι ακόμη πίσω από την τάση μας να απολαμβάνουμε τη βροχή. Η ανθρωπολόγος Diana Young του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία εξηγεί στο smithsonianmag ότι υπάρχει κάτι που αποκαλεί “πολιτισμική συναισθησία”. Δηλαδή, οι άνθρωποι από τις απαρχές του είδους συνέδεσαν τη βροχή με το πράσινο χρώμα, δηλαδή συνδέουν τη βροχή με τη βλάστηση, με την ανθοφορία της φύσης και με την καρποφορία δένδρων και φυτών που τους θρέφουν. Έτσι, όσφρηση, όραση, ακοή, ένστικτο επιβίωσης, πείνα και άλλες αισθήσεις και ορμέμφυτα δημιουργούν στον εγκέφαλό μας ένα... χαρμάνι αισθητηριακών εμπειριών το οποίο μας ωθεί να αγαπάμε τη βροχή.

 πηγή: news.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …