Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φθιώτιδος Νικόλαος: Η ψυχραιμία της Εκκλησίας έχει εξαντληθεί!

Από τον Ιανουάριο του 2011 που ισχύει το «τιμωρητικό» μέτρο της πολιτείας 1 προς 10 για τους διορισμούς νέων εφημερίων εισήλθε η Εκκλησία της Ελλάδος, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων σε μεγάλη περιπέτεια και δοκιμασία με την αποστέρηση των αμέσων συνεργατών εφημερίων για την ποιμαντική του λαού και την προαγωγή του έργου της Εκκλησίας στην κοινωνία, στην πατρίδα και στον πολιτισμό.

Έχουν ήδη περάσει 5 χρόνια και έχουν κενωθεί εκατοντάδες ενορίες με αποτέλεσμα να μείνουν οι ενορίες της υπαίθρου χώρας κενές και χωρίς καμιά ελπίδα αποκτήσεως ιερέως. Το φθινόπωρο του 2010 υπήρχαν έντονες φήμες, ότι η πολιτεία θα έπαυε τους διορισμούς των εφημερίων. Το θέμα εφέραμε εις την Ιερά Σύνοδο, της οποίας εκείνο το έτος ήμουν μέλος και ο Μακαριώτατος μας διαβεβαίωνε ότι τα αναφερόμενα στον Εκκλησιαστικό τύπο ήταν αβάσιμες φήμες. Μάλιστα παρεκλήθη από πολλούς Συνοδικούς να ερωτήσει τον αρμόδιο υπουργό από τον οποίο έλαβε την διαβεβαίωση, ότι δεν επρόκειτο να ισχύσει τέτοιο μέτρο. Δυστυχώς όμως παραπλανήσαντες και τον Αρχιεπίσκοπο την 1η Ιανουαρίου του 2011 άρχισε εφαρμοζόμενο το νέο μέτρο παύσεως των διορισμών των εφημερίων, το οποίο επέφερε πολλά προβλήματα εις το έργο της Εκκλησίας. Το πρόσχημα ήταν η οικονομική κρίση.  

Επί πέντε χρόνια ετηρήσαμε στάση αναμονής. Η λύση προσφοράς ενός αριθμού θέσεων εφημερίων για να διανεμηθούν από την Ιερά Σύνοδο σε κάθε Μητρόπολη από μία (1) ή στις παραμεθόριες περιοχές από δύο (2) και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή λόγω του πληθυσμού και των ειδικών αναγκών περισσότερες, ήταν αλυσιτελής. Το ζωνάρι σφίχτηκε μόνο στην Εκκλησία, παρ’ ότι η πολιτεία έχει δεσμευθεί με συμφωνίες και υπογραφές να μισθοδοτεί τον εφημεριακό κλήρο αντί της μεγάλης κτηματικής περιουσίας που έλαβε απ’ αυτήν.

Δεν θα είχαμε αντίρρηση να υποστούμε το μερίδιο του οικονομικού περιορισμού, εάν διαπιστώναμε, ότι και στους άλλους τομείς των κρατικών δαπανών επεβάλλετο ο περιορισμός. Δυστυχώς όμως συνεχίζονται οι ασύστολες δαπάνες με σκανδαλιστικούς μισθούς, εορτασμούς, δεξιώσεις και πολλά περιττά, τα οποία ουδέ επ’ ελάχιστον έχουν περιορισθεί.

Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι θα επανέλθουμε στο προ του 2010 καθεστώς διορισμού των εφημερίων. Η πολιτεία σχεδιάζει την ανασυγκρότηση του κράτους στο οποίο, ως φαίνεται η Εκκλησία δεν θεωρείται απαραίτητη.

Έως ότου θα έχουμε σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις της πολιτείας για την Εκκλησία, τι θα γίνει; Πως θα πορευθούμε;

Ήδη έχουν περάσει πέντε χρόνια. Οι ενορίες της υπαίθρου κενώνονται η μία μετά την άλλη. Ο λαός ζητεί ιερέα και εμείς ερχόμεθα σε πολλή δύσκολη θέση. Επί πλέον αυξάνονται οι κίνδυνοι αλλοτριώσεως του λαού από πάσης φύσεως επιβούλους, οι οποίοι καραδοκούν να εισβάλουν ως λύκοι βαρείς.

Η ευθύνη μας είναι πλέον μεγάλη. Παλαιότερα δεν υπήρχαν υποψήφιοι και έμεναν τα χωριά κενά. Σήμερα έχουμε υποψηφίους για την ιερωσύνη, δεν ημπορούμε όμως να τους αποκαταστήσουμε διότι η πολιτεία τους έχει κλείσει την πόρτα.

Πολλά κυκλοφορούν και διαδίδονται περί καταχρήσεως του δικαιώματος των διορισμών εκ μέρους της Εκκλησίας. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων είναι θεσμοθετημένος σε κάθε Μητρόπολη. Το υπουργείο έχει επίσημα στοιχεία του αριθμού των εφημερίων και βάσει αυτού οφείλει να ρυθμίζει τους διορισμούς.

Γεγονός είναι ότι αυτή η τακτική ζημιώνει την Εκκλησία και την πολιτεία. Καλόν θα είναι το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεννόηση με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να απελευθερώσει τους διορισμούς των εφημερίων εις τα αυστηρά πλαίσια του αριθμού οργανικών θέσεων εκάστης Μητροπόλεως.

Ανασύνταξη της πατρίδος χωρίς βιγλάτορες Ιερείς δεν γίνεται. Ανασυγκρότηση της κοινωνίας χωρίς τους ποιμένες και διδασκάλους της Εκκλησίας, που καθημερινά αναλίσκονται εις το καθήκον της προσφοράς, δεν επιτυγχάνεται.

Αυτή η λύση δεν είναι χαριστική αλλά δεσμευτική εκ μέρους της πολιτείας η οποία δεν πρέπει επ’ ουδενί να αθετεί τα συμφωνηθέντα και να καταργεί την ισχύ των υπογραφών.

Το κείμενο αυτό να θεωρηθεί ως φωνή αγωνίας Μητροπολίτου της υπαίθρου, που έχει:

246 Ενορίες

258 Οργανικές θέσεις εφημερίων

70 Κενές

192 Εφημερίους εν ενεργεία

7 Αμίσθους

4 Σε απόσπαση στη διασπορά

Παρακαλούμε την διοίκηση της Εκκλησίας να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για την ρύθμιση του προβλήματος εκ μέρους της πολιτείας.

Όσο παγιώνεται μια κατάσταση δύσκολα επανέρχεται στην κανονική της αρχή. Ο αριθμός των εφημερίων σε όλη την Ελλάδα έχει μειωθεί απειλητικά για την λειτουργία μικρών και μεγάλων ενορίων και για την προαγωγή του Εκκλησιαστικού έργου.

Ο περιορισμός των εφημερίων σημαίνει περιορισμό του ρόλου της Εκκλησία στην κοινωνική, εθνική, πολιτιστική και πνευματική ζωή.

Είναι όντως οικονομική επιταγή ή εξυπηρετούνται παλιά γνωστά σχέδια των εχθρών της Ελλάδος;

† ο Φθιώτιδος Νικόλαος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …