Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εγκαινιάστηκε η Εκθεση Παλαιών Εικόνων του Μητροπολιτικού Ναού Βόλου

«Απόψε ζούμε μια αποκάλυψη!». Έτσι χαρακτήρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος την Έκθεση των παλαιών Εικόνων, του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Βόλου, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1899.
Πρόκειται για 70, περίπου, Εικόνες που συντηρήθηκαν μερίμνη του Προϊσταμένου του Ναού Πρωτ. Χαριλάου Παπαγεωργίου και του περί αυτόν Εκκλ/κού Συμβουλίου, το διάστημα 2002 έως 2015, από τον συντηρητή του Βυζαντινού Μουσείου κ. Ευάγγελο Αμπελιά. Η Έκθεση εγκαινιάστηκε χθες (2/12) από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και φιλότεχνων πολιτών και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου (Αργοναυτών – Κοραή).
Ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τους συντελεστές του σπουδαίου έργου της διάσωσης και ανάδειξης των Εικόνων, «που τιμά τους ίδιους, αλλά και την παράδοση που παρέλαβαν στον Μητροπολιτικό Ναό, τους προκατόχους, αλλά και εκείνους που σε μια άλλη εποχή κοπίαζαν και προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην τοπική μας Εκκλησία…». Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε και άλλους ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μητροπολιτικού Ναού, ενώ επεσήμανε ότι στην Τοπική Εκκλησία, με την φροντίδα του π. Χαριλάου, έχει προχωρήσει η καταγραφή όλων των ιερών κειμηλίων της.
Από τη μεριά του, ο π. Χαρίλαος αναφέρθηκε στην διαδρομή των Ιερών Εικόνων στην ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού, αλλά και στο μεγάλο έργο της συντήρησης και ανάδειξής τους, το οποίο χαρακτήρισε «θαύμα», προκειμένου να επιστρέψουν στο αρχαίον κάλλος και να είναι πλέον καταχωρημένες στο αρχείο της 7ης Εφορίας Βυζ. Αρχαιοτήτων. Ο π. Χαρίλαος ευχαρίστησε τον εκλεκτό συντηρητή κ. Ευάγγελο Αμπελιά, την υπεύθυνη Καλλιτεχνικών του Δήμου Βόλου κ. Έλενα Νικηφόρου, για την ποικίλη συμπαράστασή της στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν, με δωρεές και προσωπική εργασία, στην ανάδειξη και αποκατάσταση των Εικόνων. Τέλος, ο π. Χαρίλαος εξήγγειλε την δημιουργία μικρού Εκκλ/κού Μουσείου στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, προκειμένου οι παλαιές Εικόνες να εκτίθενται σε μόνιμη βάση και να είναι επισκέψιμες για όλους τους φιλότεχνους και φιλόκαλους επισκέπτες.
Η Έκθεση των παλαιών Εικόνων του Μητροπολιτικού μας Ναού, είναι ενταγμένη στο Δωδεκαήμερο εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Πολιούχου Αγίου Νικολάου και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Τετάρτη 9/12, από τις 9.00 π.μ.-1.00 μ.μ και από τις 5.00 μ.μ. -9.00 μ.μ.

Τα έσοδα από την πώληση αντιγράφων των Ιερών Εικόνων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Σίτισης «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ».
- See more at: http://ekklisiaonline.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …