Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λίμνη Κάρλα: Ένας ανεξερεύνητος ορνιθοτουριστικός παράδεισος

Η λίμνη Κάρλα έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε έναν διάσημο ορνιθοτουριστικό προορισμό. Ειδικά τις περιόδους του φθινοπώρου και της άνοιξης (περίοδοι μετανάστευσης πουλιών), όταν δηλαδή στη λίμνη υπάρχουν άπειρα είδη πτηνών, οι ορνιθοτουρίστες στη Θεσσαλία μπορούν να αυξηθούν σημαντικά.
Όπως εξηγεί η κα Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης Δράσεων Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, “στη λίμνη Κάρλα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Κατά τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών, που πραγματοποιούνται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κάθε χρόνο στα μέσα του Γενάρη σε σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας, έχουν καταμετρηθεί στην Κάρλα περισσότερα από 22.700 πουλιά. Ο συγκεκριμένος υγρότοπος κατατάσσεται 4ος σε αριθμό υδρόβιων πουλιών αμέσως μετά τον Αμβρακικό κόλπο, τον Έβρο και τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που αποτελούν τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας”.
Άμεσο επακόλουθο της ανάπτυξης του ορνιθοτουρισμού στην Κάρλα θα είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας στην περιοχή. Το μόνο πιθανό εμπόδιο που υπάρχει είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν διαθέτει τα απαραίτητα καταλύματα, ώστε να αναλάβουν τη φιλοξενία των ορνιθοτουριστών. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες στην Πορταριά, τη Μακρυνίτσα και τον Βόλο, που ήδη εξετάζουν την πιθανότητα να κάνουν ένα άνοιγμα προς τους ορνιθοτουρίστες σε μια προσπάθεια να καταχωρηθεί η λίμνη Κάρλα ως προορισμός για birdwatching. Αυτά τα καταλύματα μπορούν να αποτελέσουν μια άριστη λύση μέχρις ότου η Κάρλα αποκτήσει τις κατάλληλες υποδομές.
Η δημιουργία καταλυμάτων στην Κάρλα δε θα είναι μια δύσκολη διαδικασία, διότι οι ορνιθοτουρίστες δεν επιθυμούν διακοπές σε ξενοδοχεία με πολλές ανέσεις. Ένα κατάλυμα χρειάζεται απλώς να τους παρέχει πρωινό νωρίς το πρωί, όταν δηλαδή θα ξεκινούν για την ορνιθοπαρατήρηση, και αν δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς, ένα van που θα τους μεταφέρει στο σημείο της παρατήρησης.
Ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) προσπαθεί αρκετά για την ανάπτυξη του ορνιθοτουρισμού στην περιοχή. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να ενισχυθεί με την παρουσία ντόπιων ξενοδόχων σε διεθνείς εκθέσεις birdwatching, όπως το British Birdwatching Fair.
Βασικές περιοχές καταγωγής ορνιθοτουριστών είναι η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σκανδιναβία και η Γερμανία. Οι ορνιθοτουρίστες είναι φυσιολάτρες και ενδιαφέρονται να προσθέτουν στη λίστα τους νέα είδη πουλιών. Και η Κάρλα είναι ιδανική γι’ αυτούς. Π.χ. το 2015 καταγράφηκαν εκεί 660 αργυροπελεκάνοι. Έτσι η Κάρλα έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική αποικία ενός πτηνού, που απειλείται με εξαφάνιση. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα φιλοξενεί το 20% του παγκοσμίου πληθυσμού των αργυροπελεκάνων, γεγονός που την καθιστά τη σημαντικότερη χώρα για το είδος στον κόσμο.
Τέλος, ευχάριστη έκπληξη για κάθε ορνιθοτουρίστα είναι το γεγονός ότι στα χωριά γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 κιρκινέζια (Falco naumanni), τα οποία είναι μεταναστευτικά γεράκια, που φωλιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε κτίρια. Στην προστασία του συγκεκριμένου γερακιού, το οποίο απειλείται στοχεύει το πρόγραμμα LIFE+ Φύση: “Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας” (LIFE11NAT/GR/001011).

- See more at: http://traveldailynews.gr/columns/article/2945#sthash.Ycdy0UbN.dpuf

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …