Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διοργάνωση Επιστημονικού Συμποσίου στη μνήμη του Γενικού Εφόρου Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Ευστρατιάδη (1815-1888)

Διοργάνωση Επιστημονικού Συμποσίου στη μνήμη του
Γενικού Εφόρου Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Ευστρατιάδη (1815-1888)

11-12 Δεκεμβρίου, 2015, 9.30

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών/Τμήμα Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία και την Ένωση Ελλήνων Αρχαιολόγων «Ηώς», διοργανώνουν Επιστημονικό Συμπόσιο στη μνήμη του Γενικού Εφόρου Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Ευστρατιάδη (1815-1888), με την ευκαιρία συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από τη γέννησή του.
Το συμπόσιο αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες αρχαιολόγους να τιμήσουν έναν από τους θεμελιωτές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να γνωρίσουν το διοικητικό και επιστημονικό του έργο, κατά την εικοσαετή θητεία του ως Γενικού Εφόρου Αρχαιοτήτων (1864-1884).
Σε αυτό θα συμμετάσχουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί, με ανακοινώσεις σχετικές με την προσωπικότητά του και το πολύπλευρο έργο του που, μεταξύ άλλων, αφορά στην οργάνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στη συστηματικότερη παρέμβασή της για τη σωτηρία και προστασία των αρχαιοτήτων σε περιοχές των Αθηνών, της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και των νήσων, που ανήκαν στην τότε Ελληνική επικράτεια.
Οι εργασίες του Συμποσίου θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο του κτηρίου, επί των οδών Αγ. Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου 21 στο Θησείο.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ