Η Αλόννησος καταργεί τις πλαστικές σακούλες από 1η Δεκεμβρίου

Από αύριο 1η Δεκεμβρίου, η Αλόννησος γίνεται το πρώτο νησί στην Ελλάδα που καταργεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας.
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» έγινε τον Οκτώβριο.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τηMOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa και τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου, που ήδη είχε αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στόχος του προγράμματος είναι η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς σε ένα νησί με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, καθιστώντας στην πράξη την Αλόννησο το πρώτο νησί «χωρίς πλαστική σακούλα» στην Ελλάδα. Η υλοποίησή του αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αλοννήσου, ενός νησιού που φιλοξενεί τον πιο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus, στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδείξει περαιτέρω την Αλόννησο ως έναν προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα διανεμηθούν στα νοικοκυριά του νησιού 2.000 πάνινες, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από βαμβάκι, θα εφαρμοστεί μια ευρεία γκάμα εργαλείων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και θα υλοποιηθούν δράσεις εκπαίδευσης μαθητών, βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, καθώς και εργαστήρια συμμετοχικών διαδικασιών με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.
«Είμαστε πανέτοιμοι. Τις πρώτες 3-4 μέρες θα υπάρχουν ομάδες, και εγώ μαζί τους, έξω από όλα τα καταστήματα της Αλόννησου ώστε να διανείμουμε τις πάνινες σακούλες στους δημότες και ενημερωτικό υλικό. Θα οργανωθούμε ακόμα πιο εντατικά τη θερινή περίοδο όπου θα έχουμε τους πρώτους τουρίστες» δήλωσε στο Vice ο δήμαρχος του όμορφου νησιού των Βορείων Σποράδων, Πέτρος Βαφίνης.
Στην εκστρατεία, μεγάλος σύμμαχος θα είναι τα σχολεία και οι μαθητές, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων που θα γίνεται στο δρόμο.
econews
Νεότερη Παλαιότερη