Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το κρασί που δεν δημιουργεί hang over δεν έχει ακόμα εφευρεθεί

Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο γεγονός ότι επιστήμονες ανακάλυψαν το κρασί που δεν δημιουργεί hang over. Aυτά βασίζονται στην έρευνα που είχε κάνει το πανεπιστήμιο Ιλινόις, σύμφωνα με την οποία ο αναπληρωτής καθηγητή της μικροβιακής γονιδιωματικής Δρ Yong-Su Jin είχε ανακαλύψει μια νέα μέθοδο για να τροποποιήσει γενετικά την μαγιά που χρησιμοποιείται στην οινοποίηση. Όμως, όπως διευκρινίζει ο ίδιος ο καθηγητής, τα δημοσιεύματα είναι παραπλανητικά αφού δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα τέτοιο κρασί.

Η έρευνα του Jin εισάγει μια νέα μέθοδο για τον χειρισμό πολυπλοειδών στελεχών του Saccharomyces cerevisiae, του στελέχους της ζύμης που πραγματοποιεί τις περισσότερες ζυμώσεις στο κρασί, τη μπύρα και το ψωμί.

Τα πολυπλοειδή κυττάρα, σε αντίθεση με τα περισσότερα, περιέχουν πολλαπλά ζεύγη σειρές χρωμοσωμάτων. Τα στελέχη ζύμης που κατασκευάζονται από αυτά τα κύτταρα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν γενετικά στο παρελθόν. Τώρα, όμως, ο Jin έχει υιοθετήσει μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να στοχεύσει με μεγάλη ακρίβεια ορισμένα γονιδία σε στελέχη πολυπλοειδούς ζύμης. Κι αυτό είναι όλο! Μια νέα μέθοδος έχει ανακαλυφθεί αλλά δεν ελέγχει τη ζύμη που παράγεται, πόσο μάλλον το κρασί που θα προέκυπτε από αυτή.

Παρολ΄αυτά ο Jin όντως βλέπει την μείωση του hang over ως μια από τις μελλοντικές πιθανές εφαρμογές της έρευνάς του. Με τη νέα μέθοδο θα μπορούσε να παραχθεί μια ζύμη, η οποία να κάνει μηλογαλακτική ζύμωση κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται λιγότερες βιογενείς αμίνες. Οι βιογενείς αμίνες είναι ενώσεις όπως οι ισταμίνες και οι tyramines που οι επιστημονες πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνες για τους πονοκεφάλους και τα συμπτώματα hangover από κρασί.

Ο περαιτέρω πειραματισμός μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένα στέλεχοι ζύμης που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα βακτήρια στο μηλογαλακτική διαδικασία. Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή κρασιού μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθούν, λέει ο Jin και όταν κάτι πηγαίνει στραβά, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή βιογενών αμινών.

Εκτός από τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης, ο Jin υποθέτει ότι, η νέα μέθοδος θα διευκολύνει τους οινοποιούς ώστε να κάνουν πιο αποτελεσματικές ζυμώσεις, θα τροποποιήσει τις γεύσεις του κρασιού, καθώς και θα αυξήσει το ποσό των δυνητικά υγιεινών ενώσεων, όπως η ρεσβερατρόλη στο κρασί.

Διαβάστε ακόμα: Πώς λειτουργεί η ρεσβερατρόλη προς όφελος της υγείας;

Ο Bob Berthau, επικεφαλής οινοποιός στο Chateau Ste. Michelle, δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει τις πρακτικές οινοποίησης του, προκειμένου να μειωθούν οι βιογενείς αμίνες. "Δεν νομίζω ότι η [γενετικά τροποποιημένη] ζύμη είναι απαραίτητη, δεδομένης της επιλογής των ζυμών που είναι διαθέσιμες σήμερα," είπε.

"Θα χρησιμοποιήσουμε μια ζύμη που δεν παράγει βιογενείς αμίνες; Ίσως, »είπε ο Loring. "Αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί ότι βοηθάει πραγματικά. Είμαι σίγουρος ότι το αλκοόλ, σε συνδυασμό με την αφυδάτωση που εμφανίζεται από την υπερβολική κατανάλωση, διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο hangover. "
http://www.krasiagr.com/?p=60900

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …