Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «Φθιώτιδα σε εικόνες»: H Πλατεία πάρκου στην Λαμία

ΛΑΜΙΑ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ 1936
Η Πλατεία πάρκου στην Λαμία (Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος) 
Λαμία 1937. Δήμαρχος της πόλης ήταν ο ΝΙΚΟΣ ΔΟΥΔΟΥΜΟΠΟΥΛΟΣ. Αυτός και οι συνεργάτες του αποφασίζουν την διαμόρφωση του χώρου σε πλατεία τέρψης και αναψυχής.
Το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Φτιάξανε σιντριβάνια, παρτέρια, ζαρντινιέρες, ανθοστόλιστα μονοπατάκια με όμορφα λουλούδια εποχής. Και τριαντάφυλλα πανέμορφα ποικιλόμορφα, διάσπαρτα τριαντάφυλλα. Γι’ αυτό και οι Λαμιώτες την είπανε πλατεία Πάρκου, όνομα και πράμα!!! 
Όμως σε τούτη την πλατεία έπρεπε πάντα κάτι να αλλάζει. Και αφού δεν της αλλάξανε το όνομα, άλλαξαν την μορφή της. Το πάρκο ξηλώνεται, οι τριανταφυλλιές επικηρύσσονται τα πανέμορφα μονοπατάκια κυνηγιούνται απ’ τους κασμάδες και τις μπουλντόζες!!! 
 Και στήνεται ο ανδριάντας του Έλληνα Τσολιά, θαρρείς και δεν μπορούσε να ανασάνει μέσα στην ομορφιά της φύσης. Θαρρείς κι αποζητούσε ο βαριόμοιρος την κάψα του πλακόστρωτου. Τα χρήματα κατασκευής του έργου μαζεύτηκαν από έναν μεγάλο έρανο και την ερανική επιτροπή αποτελούσαν: Ο Δήμαρχος Γιάννης Παπασιόπουλος, ο βουλευτής Φθιώτιδος Γιώργος Πλατής κι οι Δημήτρης Πιτσίκας, Ηρακλής Κωντόπουλος και ο Χρήστος Τσάλλης. Κατασκευάστηκε απ’ τον γλύπτη Νίκο Περαντινό στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν απ’ τον Δήμαρχο Λαμιαίων (χωρίς να είναι έργο του) Αποστόλη Κουνούπη στις 4 Οκτωβρίου 1964.

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ 


Η «Φθιώτιδα σε εικόνες» είναι το τίτλος της νέας ενότητας που ξεκινάμε στο LamiaTimes.gr. Παλιές κι άγνωστες φωτογραφίες της Φθιώτιδας, σκίτσα, ζωγραφιές και χάρτες, αλλά και γραφικά τοπία και στιγμές της αγαπημένης μας πατρίδας του σήμερα, θα παρουσιάζουμε σε τούτη την ενότητα.
Μπορείτε να στέλνεται τις δικές σας εικόνες και μνήμες, κοινωνικές ή ακόμη και οικογενειακές στιγμές της ζωής στη Φθιώτιδα, γιατί κάθε στιγμή είναι μοναδική.
Κι όπως λένε, «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις».
Δημήτρης Β. Καρέλης
info@lamiatimes.gr
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ 1940

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ 1950

ΠΑΡΚΟ 1960Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …