«Η Φθιώτιδα σε εικόνες»: Βαυαροί αξιωματικοί και στρατιώτες έξω από στρατώνες στη Λαμία (1830)


«Η Φθιώτιδα σε εικόνες»: Βαυαροί αξιωματικοί και στρατιώτες έξω από στρατώνες στη Λαμία (1830-5).
Ο Όθων έφερε στρατιωτική δύναμη 3.500 ανδρών που θα χρησίμευαν ως πρότυπο ωργάνωσης για του Έλληνες.
Υδατογραφία του Ludwig Köllnberger (1811-1892)
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ο Ludwig Köllnberger (1811-1892) γεννήθηκε στο Salzburg την 3η Ιουλίου 1811 πέθανε στο Aschau, κοντά στο Murnau της Βαυαρίας, την 4η Δεκεμβρίου 1892. Το 1829 κατατάχθηκε ως εύελπις εθελοντής στο 8ο βαυαρικό σύνταγμα πεζικού και τον ίδιο χρόνο, προάχθηκε σε υποδεκανέα και δεκανέα. 
Το 1833 μετατάχθηκε στην Βασιλική Ελληνική υπηρεσία και υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός του 6ου Ελληνικού Τάγματος πεζικού. Το 1838 απολύθηκε μετά από αίτηση του και κατατάχθηκε πάλι ως δεκανέας και εύελπις στο 5ο σύνταγμα πεζικού της Νυρεμβέργης. 
Ο Köllnberger ζωγράφισε ελληνικές πόλεις, φρούρια και τοπία καθώς και σκηνές από την στρατιωτική ζωή. Ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική αξία τους, τα έργα του, μας δίνουν μια σαφή ιδέα της Ελλάδας, κυρίως για τα πέντε πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα καθώς και του περιβόητου "εθελοντικού" βαυαρικού σώματος, που το μεγαλύτερο μέρος του απάρτιζαν στρατιώτες- μαζέματα από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, που είχαν έρθει στην Ελλάδα για να οργανώσουν τάχα τον ελληνικό στρατό σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να διδάξουν την πολεμική τέχνη. 
Μέχρι τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, στη συλλογή εικόνων του πολεμικού τμήματος των Γενικών Βαυαρικών Αρχείων, υπήρχαν δυο τόμοι με τον τίτλο «ΕΛΛΑΣ» που περιείχαν υδατογραφίες του, διαστάσεων 0,25 x 0,20 εκ. ή και μικρότερες.


Η «Φθιώτιδα σε εικόνες» είναι το τίτλος της νέας ενότητας που ξεκινάμε στο LamiaTimes.gr. Παλιές κι άγνωστες φωτογραφίες της Φθιώτιδας, σκίτσα, ζωγραφιές και χάρτες, αλλά και γραφικά τοπία και στιγμές της αγαπημένης μας πατρίδας του σήμερα, θα παρουσιάζουμε σε τούτη την ενότητα.
Μπορείτε να στέλνεται τις δικές σας εικόνες και μνήμες, κοινωνικές ή ακόμη και οικογενειακές στιγμές της ζωής στη Φθιώτιδα, γιατί κάθε στιγμή είναι μοναδική.
Κι όπως λένε, «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις».
Δημήτρης Β. Καρέλης
info@lamiatimes.gr
Νεότερη Παλαιότερη