Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το θαυματουργό άγριο τσάι του Ολύμπου

ΡΟΦΗΜΑ… ΘΕΪΚΟ
Νέους δρόμους στην επιχειρηματική δραστηριότητα ανακάλυψαν παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Καλλιεργούν το ρόφημα των θεών, που δεν είναι άλλο από το διάσημο πλέον άγριο τσάι. Βλέποντας αυτό το εγχείρημα να λειτουργεί ακόμη και ως αντίδοτο στην κρίση, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που τελευταία στρέφονται στην καλλιέργεια του γευστικού βοτάνου με τις ευεργετικές επιδράσεις, το οποίο είναι περιζήτητο στην Ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά!

Το τσάι του Ολύμπου φυτρώνει σε υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα, όμως παραγωγοί με λαμπρά επιχειρηματικά μυαλά και όρεξη για δουλειά δοκίμασαν και το καλλιέργησαν σε χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στην Καριά και στα Καλύβια Ολύμπου, πετυχαίνοντας τέλεια αποτελέσματα.

Καλλιέργειες

Μιλώντας στην «Espresso» ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής τόνισε ότι πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο είναι αυτοφυές στην περιοχή. «Πολύς κόσμος ανέβαινε στις πλαγιές του Ολύμπου και μάζευε τσάι την άνοιξη που είναι η συγκομιδή του. Επειδή υπήρχε κινητικότητα γύρω από το προϊόν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια μεταφύτευσης του αυτοφυούς τσαγιού από τις πλαγιές του Ολύμπου σε χωράφια που γειτνιάζουν με αυτές τις πλαγιές. Αυτό για δύο λόγους. Για να προστατεύσουμε το άγριο τσάι και για να δούμε αν μπορεί να καλλιεργηθεί προκειμένου να γίνει η διάθεσή του στην αγορά πιο συστηματικά.

Έπειτα από ένα – δύο χρόνια είδαμε ότι αυτή η κίνηση προχωρεί και σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από δεκαπέντε παραγωγοί που καλλιεργούν τσάι. Ο κ. Χαλκιάς είναι από τους πρώτους που έχει ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια και έχει απίστευτη ζήτηση από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, κυρίως από τη Γερμανία. Του ζητούν απίστευτες ποσότητες, ακόμη και πέντε τόνους, ενώ η παραγωγή του είναι περίπου πεντακόσια κιλά».

Στην Καριά

Το μοναδικό αυτό προϊόν -που ανήκει στο γένος siderites L- καλλιεργεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην Καριά ο Δημήτρης Χαλκιάς, ένας νέος παραγωγός. Οπως λέει, η φετινή παραγωγή έχει ήδη ξεπουληθεί, ενώ τα τηλεφωνήματα για νέες παραγγελίες είναι δεκάδες, όμως ο ίδιος δεν μπορεί να ευχαριστήσει τους πελάτες, γιατί η παραγωγή του δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλη: «Ξεκινήσαμε πριν από περίπου μία πενταετία την προσπάθεια, μαζεύοντας τσάι από τον Όλυμπο.

Σιγά σιγά βγάζαμε το γεννητικό υλικό, δηλαδή τον σπόρο, τον οποίο δίναμε σε θερμοκήπιο. Αυτό μάς έδινε κάποια ελάχιστα φυτά, τα φυτεύαμε στο χωράφι, περιμέναμε να δώσουν τη σοδειά, μαζεύαμε πάλι τα σποράκια από τα δικά μας φυτά και έτσι επεκτείναμε την καλλιέργεια. Φτάσαμε στο σημείο φέτος να έχουμε σπαρμένα γύρω στα δεκαπέντε με δεκαεπτά στρέμματα». [Καλλιέργεια τσαγιού στα Καλύβια Ολύμπου.]

Οι… αγελάδες

Ένας άλλος παραγωγός, ο Βασίλης Γκόλτσος, ξεκίνησε μόλις πέρυσι την προσπάθεια: «Είμαι σε πιλοτικό στάδιο. Κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αν ευδοκιμεί σε χαμηλότερο υψόμετρο, από 700 μέτρα και κάτω, γιατί το αυτοφυές τσάι του Ολύμπου είναι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 1.600 μέτρα, όπου φυσικά δεν μπορεί να καλλιεργήσει κανείς. Τα πρώτα δείγματα ήταν θετικά. Το δείγμα που έβγαλα φέτος είναι πολύ αρωματικό και από την άλλη εβδομάδα θα το πάω σε εργαστήρι για να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος και να δούμε τι προδιαγραφές έχει.

Εγώ καλλιεργώ με ακόμη ένα άτομο στα Καλύβια, απόσταση περίπου είκοσι λεπτών από την Καριά. Είναι ένα πράγμα που με ενδιαφέρει να το κάνω και να πετύχει για να αλλάξει η καλλιέργεια στην περιοχή και να διασωθεί κι αυτό, γιατί πάνω στον Όλυμπο υπάρχουν ελεύθερες αγελάδες και άλογα που ισοπεδώνουν και καταστρέφουν τα πάντα. Επιπλέον, πηγαίνουν και το μαζεύουν πριν αυτό βγάλει σπόρους, όταν βγάλει τον ανθό, με αποτέλεσμα να μην αναπαράγεται και να μην αντικαθίσταται. Έτσι, ύστερα από χρόνια δεν θα υπάρχει».

«Πρέπει να γίνει προϊόν γεωγραφικής ένδειξης»

Ο κ. Παιδής ανέφερε πως πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθεί η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής σε συνδυασμό με το όνομα του μυθικού βουνού του Ολύμπου και τόνισε χαρακτηριστικά: «Στον Όλυμπο κρύβονται εκατομμύρια ευρώ μάρκετινγκ μόνο στο όνομά του, με σεβασμό πάντα στο μυθικό βουνό. Το τσάι Ολύμπου πρέπει να γίνει προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Εάν ευδοκιμήσει το σχέδιο, θα γίνει ακόμη ένα βήμα προς την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Θέλει προσπάθεια, αλλά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συσταθούν οι παραγωγοί σε ομάδα και να κάνουν ένα μικρό συνεταιρισμό, με τη βοήθεια βέβαια της Περιφέρειας».

Ξεχωριστό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες

Ο κ. Χαλκιάς σημείωσε ότι υπάρχει ζήτηση γιατί είναι ένα ξεχωριστό προϊόν που δεν υπάρχει όμοιό του στην Ελλάδα και από άποψη γεύσης και από άποψη θεραπευτικών ιδιοτήτων που έχουν αποδειχτεί ότι έχει: «Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο στη Γερμανία έδειξε ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα τον ερχόμενο χρόνο να έχει οργανωθεί μια ομάδα παραγωγών ούτως ώστε να συγκεντρωθεί η ποσότητα που χρειάζεται προκειμένου να ανταποκριθούμε στο εξωτερικό και να ανοίξουμε πόρτες.

Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται δρόμοι για τους νέους που ζουν στην περιοχή και επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του, ενώ αποτελεί διέξοδο για πολλούς κατοίκους της Ελασσόνας που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά.apocalypsejohn.com
pentapostagma.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …