ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ: Προσωπική Μαρτυρία για τον Καστοριάδη, του Δημήτρη Ελέα

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ: Προσωπική Μαρτυρία για τον Καστοριάδη
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΛΕΑ
Πρόλογος: Γιώργος Η. Ηλιόπουλος
Εισαγωγή: Δημοσθένης Δαββέτας
ISBN 978-618-5011-69-7
Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2014
Σελίδες 160 τιμή 10,50 Ευρώ
--------------------
O Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας μετά τον Αριστοτέλη. Εκδίδεται η Προσωπική Μαρτυρία σε μία εποχή που υπάρχει ανάγκη για καινούργιους καστοριάδηδες. Το βιβλίο φωτίζει τον άνθρωπο Καστοριάδη, που ο Δημήτρης Ελέας γνώρισε προσωπικά, αλλά και τις ιδέες για τις οποίες πολέμησε με σθένος στη ζωή του.
Τον υποδέχονται με κείμενά τους ο Γιώργος Η. Ηλιόπουλος και ο Δημοσθένης Δαββέτας, που γράφουν μεταξύ άλλων:
   […] Ο εύστοχος λόγος, η παρατήρηση, το ντοκουμέντο, η μαρτυρία, και η δημιουργική γραφή, μπορούν να φανερώνουν τη δύναμη της Ιστορίας, την κλασσική παιδεία, τη νεωτερική αύρα, την πρωτοποριακή (avant-garde) στάση, τον βιωματικό στοχασμό, αλλά και τη βαθιά ρίζα  με το παρόν, που έχει στο έργο του ο Κορνήλιος Καστοριάδης.
Μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Ελέα, ο Κορνήλιος Καστοριάδης αναδύεται όπως πραγματικά είναι: οξυδερκής, ετοιμόλογος, ακριβής, ευρηματικός, ερευνητικός, διαπλαστικός, φωτεινός, εκ βαθέων κοινωνικός, υπεύθυνος, αισιόδοξος, και ικανός να μεταπλάθει το παρελθόν σε ενεργητικό παρόν. Το πνευματικό είναι αδιαχώριστο από το καθημερινό στη δουλειά του Κορνήλιου Καστοριάδη. Όπως και το φανταστικό από το πραγματικό. Και αυτό μας το δίνει ο Δημήτρης Ελέας με μία γραφή άμεση, κατανοητή γεμάτη ακριβείς πληροφορίες. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο οδηγό που βοηθά στην προσέγγιση του μεγάλου σύγχρονου Έλληνα φιλοσόφου.

Δημοσθένης Δαββέτας, συγγραφέας-εικαστικός-σύμβουλος του Πρωθυπουργού
σε θέματα Πολιτισμού 

 […]  Το μυστικό της επικαιρότητας του καστοριαδικού στοχασμού δεν είναι άλλο από το ότι οι άνθρωποι ως νοήμονα και κοινωνικά όντα δεν παύουν να  πράττουν με βάση ορισμένες σταθερές και νομοτέλειες που αποτέλεσαν αντικείμενο επαρκούς ανάλυσης από τους Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Μαρξ και Φρόιντ, εξέχοντες στοχαστές του παρελθόντος με τους οποίους διαλέχθηκε εις βάθος ο Καστοριάδης και τον καθόρισαν στο πλαίσιο διαρκών εγχειρημάτων αναμέτρησης και χειραφέτησης. Όπως ο ίδιος επιχειρούσε διαρκώς να στρέφει το θεωρητικό του βλέμμα πέρα από τον ορίζοντα των παραδεδομένων θεωριών, έτσι και οι όποιοι μαθητές του, με την ευρεία έννοια, καθίστανται δημιουργικοί συνεχιστές…

Γιώργος Η. Ηλιόπουλος, συγγραφέας-μεταφραστής

Νεότερη Παλαιότερη