Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας – Η ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού»

Μετά από δεκαετή προσπάθεια, εκδόθηκε και κυκλοφορεί το βιβλίο - πόνημα του Δημήτρη Καρέλη για τηνιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού
Το βιβλίο με τίτλο: «Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας: Η ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού», κυκλοφόρησε το Πάσχα και παρουσιάστηκε επίσημα την Κυριακή του Θωμά, 12 Μαΐου 2013, στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Στυλιανός Σύρος, ο Αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτριος Τζιαχρήστας ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γκούβας, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νίκος Καλημέρης , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βασίλειος Καρανικόλας και Χρήστος Παπιώτης, η κ. Κατερίνα Ζάρα, ο πρώην Δήμαρχος του Δήμου Ξυνιάδας κ. Γιώργος Τσιαγκλάνης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου, ο αρχισυντάκτης του Αγοριανίτικου Βήματος Στέφανος Τολιόπουλος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Ιωάννης Τράντας, ο οποίος διηύθυνε την παρουσίαση μαζί με το Δημοσιογράφο και εκδότη κ. Δημήτρη Ζάχο. 

Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν και μίλησαν για το συγγραφέα και το πόνημά του ο συγγραφέας, ερευνητής, διδάκτορας των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεόδωρος Αποστολόπουλος, η καθηγήτρια Φιλόλογος κ. Ντίνα Τολιοπούλου, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας κ. Βάϊος Γκανής και η βραβευμένη συγγραφέας, ερευνήτρια, ποιήτρια, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών-Δημοσιογράφων-Ανταποκριτών Ξένων Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, κ. Κατερίνα Γιαννακοπούλου. 

Στο βιβλίο ο συγγραφέας, που επέλεξε τη λύση της αυτοέκδοσης για το πόνημά του, παραθέτει τεκμηριωμένη και βασισμένη σε ιστορικές πηγές (πάνω από 200 βιβλία και γραπτά κείμενα) την ιστορία της περιοχής της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού, από τη νεολιθική εποχή ως σήμερα. 

Στις κοντά 400 σελίδες του το βιβλίο περιλαμβάνει όλη την ιστορία της περιοχής της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού, από την προϊστορία, την αρχαιότητα, τους Ρωμαϊκούς – Βυζαντινούς χρόνους, την Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία, τους απελευθερωτικούς αγώνες, τον ατυχή πόλεμο του "Μαύρου" 1897, ως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την σύγχρονη ιστορία. Υπάρχει ακόμη εκτενής αναφορά σε όλες τις αρχαίες πόλεις και ακροπόλεις της περιοχής, με αντίστοιχες φωτογραφίες. 

Επίσης περιέχει σύντομο ή μεγαλύτερο ιστορικό για όλες τις κοινότητες του Δήμου Δομοκού και των όμορων, πιο κοντινών μας χωριών, τους διατελέσαντες Δημάρχους και βουλευτές της περιοχής, σημαντικές προσωπικότητες καταγόμενες από τον τόπο μας, την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και πάρα πολλά ακόμη στοιχεία.
 

Για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια και το βιβλίο του Θεόδωρου Καρατζά,  η ιστορία της περιοχής Δομοκού βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα βιβλίο και είναι προσιτή σε όλους όσους αγαπούν τον τόπο μας και θέλουν να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Η εργασία βασίστηκε σε πάνω από 200 γραπτές πηγές και επίσημα αρχεία, 50 διαδικτυακές σελίδες, αλλά και αφηγήσεις, περιέχει δε μερικές από τις πιο σπάνιες φωτογραφίες του Δομοκού και της περιοχής. 

Επειδή η ιστορική έρευνα δεν τελειώνει ποτέ, ο συγγραφέας αποφάσισε να εκδώσει το πόνημα, επιφυλασσόμενος σε μελλοντικές προσθήκες, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε λίγα σχετικά αντίτυπα, γι αυτό και όσοι επιθυμούν να το αποκτήσουν θα πρέπει να απευθυνθούν στα παρακάτω σημεία διάθεσης:


Δομοκός:


Βιβλιοπωλείο Ζώτος Ν. & Γ., τηλ. 2232023361


Λαμία:
Βιβλιοπωλείο «ΣΤΟΑ», κ. Μίνα Κακάβα, Καποδιστρίου 23 Λαμία, (έναντι δικαστηρίων Λαμίας), τηλ. 2231032929.


Νέο Μοναστήρι Δομοκού:


Κατάστημα Καλημέρη Νικολάου 2232071242 και 6972147545 (στέλνεται και αντικαταβολή σε όλη την Ελλάδα).


Φάρσαλα:
Βιβλιοπωλείο κ. Νικολάου Αγγελακόπουλου, τηλ. 2491022034


Κεντρική διάθεση-Αθήνα: τηλ. 6947185990 – 6959136137.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …