Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κανταΐφι παραδοσιακό με καρύδια

 Γλυκά
Κανταϊφι παραδοσιακό με καρύδια

Υλικά:


    2 φλυτζάνια τσαγιού ψίχα καρυδιού (ή και αμυγδάλου ανάμεικτα)
    2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
    1 αβγό
    1-2 κουταλιές σούπας κοφτές κανέλα
    1250 γρ. φύλλο καταϊφιού
    2 φλυτζάνια τσαγιού λιωμένο βούτυρο ανάμεικτο με βιτάμ

Υλικά (για το σιρόπι):


    1250 γρ. ζάχαρη
    6 ποτήρια νερό
    φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
    λίγα γαρίφαλλα
    κανέλα

Εκτέλεση:

    Κοπανίζουμε τα καρύδια (ή και τα αμύγδαλα) μέχρι να γίνουν σα χοντροκομμένος τραχανάς. Τα βάζουμε σε λεκάνη.
    Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αβγό και την κανέλα. Ζυμώνουμε ώστε να γίνουν μία μάζα.
    Βουτάμε τις παλάμες μας στο μίγμα βουτύρου-βιτάμ και με βουτυρωμένα τα χέρια ξαίνουμε το φύλλο κανταϊφιού να ξανοίξει. Παίρνουμε λίγη ποσότητα, όσο χρειάζεται για ένα κανταϊφι και το ξανοίγουμε.
    Τοποθετούμε στο άκρο του λίγη γέμιση και το περιτυλίγουμε σε σχήμα κυλινδρικό αρκετά σφιχτά προσέχοντας να συμμαζεύονται οι άκρες μέσα στον κύλινδρο, ώστε να μην ξετυλιχτεί.
    Επαναλαμβάνουμε παίρνοντας κι άλλο λίγο φύλλο, που πάλι το ξαίνουμε να ξανοίξει.
    Τοποθετούμε τα κανταΐφια στη σειρά το ένα κοντά στο άλλο σε ταψί. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε από πάνω το βούτυρο-βιτάμ.
    Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ίσως και λίγο παραπάνω, στους 180 βαθμούς, προσέχοντας να μην αρπάξουν. Αν δούμε ότι "αρπάζει" νωρίς σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
    Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για λίγα λεπτά.
    Περιχύνουμε το ζεστό κανταΐφι όταν βγει από το φούρνο με το ζεστό σιρόπι. Αν το θέλουμε τραγανό το αφήνουμε έτσι να κρυώσει, αλλά καλύτερα σκεπάζουμε το ταψί ώστε με τον ατμό που θα δημιουργηθεί να μαλακώσει το σιρόπι και να ποτιστεί καλύτερα. (με το δεύτερο τρόπο το κάνω εγώ, ώστε γίνεται μαλακό και πιο ζουμερό).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ