Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο μεγάλος συμπατριώτης μας - Δημήτρης Παπαγεωργίου: Ο τελευταίος... El Greco!

«Ο μεγάλος συμπατριώτης μας - Δημήτρης Παπαγεωργίου: Ο τελευταίος... El Greco!»
Είναι πολλές οι δημιουργικές Δεκαετίες (σχεδόν 7) του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη Δημήτρη Παπαγεωργίου - γνωστού στην Ισπανία και τους διεθνείς εικαστικούς κύκλου ως DIMITRI. Το εικαστικό του έργο έχει προσωπικό χαρακτήρα και ταυτότητα και η φήμη του έχει γεμίσει μουσεία και γκαλερί στην Ισπανία όπου ζει και εργάζεται -ακόμα- πάνω από 60 χρόνια αλλά και σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Πέρασε τα 85 χρόνια ζωής (γεννήθηκε στη Νέα Μάκριση Δομοκού το 1928) και δημιουργίας και όλο και πιο πολύ φουντώνει η αγάπη του για την τέχνη και την Ελλάδα. Ξαναγίνεται ρομαντικός. Ένα παιδί που ζωγραφίζει και χαράζει ακόμα γιατί εκεί το οδηγεί η ανάγκη της έκφρασης. Κάνει ότι κάνει για τη δίψα της τέχνης και όχι γιατί περιμένει «κάτι» άλλο τώρα πια!!!
Το περίφημο Πανεπιστήμιο του Αλκαλά (Universidad de Alcalá), διοργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη Δημήτρη Παπαγεωργίου, με τίτλο Dimitri Papagueorguiu: El arte tradicional de la estampa. Η έκθεση, φιλοξενήθηκε στο Museo Luis González Robles του εν λόγω πανεπιστημίου, εγκαινιάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου και διάρκεσε έως το τέλος Απριλίου 2013.
Ο Δημήτρης, ο οποίος ζει μόνιμα στη Μαδρίτη και έχει διατελέσει Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, είναι διακεκριμένος χαράκτης με μεγάλη και αναγνωρισμένη προσφορά στην τέχνη της χαρακτικής και τις μεθόδους που καθιέρωσε, ιδιαίτερα στον τομέα της εκτύπωσης των χαρακτικών. Στην έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά βιβλία για τον Ελύτη, τον Ρίτσο και άλλους Έλληνες ποιητές, φιλοτεχνημένα εξ ολοκλήρου από τον χαράκτη μας. Η έκθεση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας της Μαδρίτης.

LamiaTimes.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …