Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τεχνολογικές πληροφορίες για την Ύστερη Εποχή του Χαλκού από τον Κύνο Λοκρίδας

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ενημερώνει  για την διεξαγωγή της Έβδομης διάλεξης στα πλαίσια των Μαθημάτων του  Τέταρτου Κύκλου Σπουδών,  στη Θεματική ενότητα: « Ιστορία Λοκρών ».

 την Παρασκευή 7  Φεβρουάριου 2014 και  ώρα 7:30μμ,

     στην Αίθουσα Διαλέξεων του Κωνσταντίνειου Πνευματικού Κέντρου, με ομιλητές:
 την κα. Φανουρία  Δακορώνια, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Κουνούκλα Πέτρο.
            με   θέμα εισήγησης:
Τεχνολογικές πληροφορίες για την Ύστερη Εποχή του Χαλκού από τον Κύνο.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
          ΔΗΜΑΡΧΟΣ
     ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Τεχνολογικές πληροφορίες για την Ύστερη Εποχή του Χαλκού από τον Κύνο                                                                                                        Φ. Δακορώνια – Π. Κουνούκλας

Περίληψη Εισήγησης
Η ανασκαφική δραστηριότητα μόλις των τελευταίων 30 ετών στην επαρχία Λοκρίδας έφερε στο φως σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο παράκτιος προϊστορικός οικισμός, στη θέση Πύργος Λιβανατών, που ταυτίζεται με την ομηρική πόλη της ανατολικής Λοκρίδας Κύνος. 
Τα αποτελέσματα της εν λόγω ανασκαφής αναμφισβήτητα κατέστησαν τη Λοκρίδα, ως αναπόσπαστο τμήμα του μυκηναϊκού κόσμου, και ανασυνέθεσαν την εικόνα της μυκηναϊκής της φυσιογνωμίας.
Η μελέτη των ευρημάτων του Κύνου προσφέρει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των κατοίκων του οικισμού. 
Συγχρόνως φωτίζει άγνωστες πτυχές της μυκηναϊκής τεχνολογίας, όπως αυτές αποκαλύπτονται από τα εργαλεία, τους τρόπους κατασκευής τους, τα υλικά, τις μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούνταν σε διάφορες εργασίες, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας της εποχής.

Λίγα λόγια για τους εισηγητές:

Φανουρία Δακορώνια
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε πτυχίο Αρχαιολογικού και Ιστορικού Τμήματος και στη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου από όπου έλαβε πτυχίο του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών. Είναι Διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα του Ι.Δ.Ε. του Εθνικού Κέντρου Δημοσίας Διοίκησης, σε θέματα Δημοσίου Management και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Από το 1964 έως το 2000 εργάστηκε για την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και υπηρέτησε στην Αθήνα, στη Θήβα, στη Λαμία και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Βασικό έργο της υπήρξε η από το 1977 οργάνωση και επαναλειτουργία της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λαμίας. Η οργάνωση των αρχείων και η εκπαίδευση του προσωπικού υπήρξε έργο με το οποίο ασχολήθηκε συστηματικά σε όλη τη διάρκεια της θητείας της στην περιοχή. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ο εντοπισμός άγνωστων αρχαιολογικών χώρων, η διενέργεια μεγάλου αριθμού ανασκαφών, σωστικών και συστηματικών, στον χώρο της κεντρικής Ελλάδος, μέχρι τότε σχεδόν άγνωστου στη διεθνή βιβλιογραφία, και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της επανέκθεσης των δύο νέων Μουσείων της περιοχής (Λαμίας και Αταλάντης). Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και βιβλία σχετικά με την κεντρική Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχει δώσει διαλέξεις σε ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού και έχει παραδώσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Salzburg, στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Αρχαιολογίας ως έκτακτη Λέκτωρ. Είναι εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Κουνούκλας Πέτρος
Γεννήθηκε στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, όπου ολοκλήρωσε τις πρωτοβάθμιες σπουδές του. Το 1992 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Το 2000 έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του St Andrews Σκωτίας, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο με ειδίκευση στην Ενάλια Αρχαιολογία. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol Μεγάλης Βρετανίας και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι «H αρχιτεκτονική και χωροταξική οργάνωση του παράκτιου προϊστορικού οικισμού στη θέση Κύνος Λειβανατών». Από το 2001 υπηρετεί ως αρχαιολόγος σε περιφερειακές μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το 2006 εργάζεται στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Κατέχει θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με πεδίο έρευνας την ανακτορική μυκηναϊκή περίοδο στην ανατολική Λοκρίδα. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σωστικών και συστηματικών ανασκαφών ελληνικών φορέων και ξένων εκπαιδευτικών αποστολών. Έχει συγγράψει άρθρα αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατόπιν προσκλήσεως έχει παραδώσει σεμιναριακά μαθήματα  αρχαιολογίας και ιστορίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε αλλοδαπά και ημεδαπά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …